Dodaj do ulubionych

Dzieworództwo?

03.08.15, 10:43
Mam kiwi- dziewczynkę. Od kilku lat obficie kwitła, potem kwiaty opadały. W tym roku zauważyłam kilka owoców wielkości niedużego agrestu, nie wyglądają na to, żeby miały opaść, rosną nadal. Czy konieczny jest męski osobnik? Mój słabo rośnie i nigdy nie kwitł. W okolicy nikt nie ma kiwi.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dzieworództwo? 03.08.15, 13:32
      Podobno istnieją egzemplarze jednopienne, może masz właśnie taki. A kwiaty męskie i żeńskie aktinidii wyglądają podobnie, więc można tego nie zauważyć.
      • dorka556 Re: Dzieworództwo? 03.08.15, 22:18
        Mam na pewno kiwi żeńskie Weiki.
        Kwiaty tylko ze słupkami, bez pręcików.
        • mirzan Re: Dzieworództwo? 03.08.15, 23:17
          Słupki wyglądają jak białe wąsy.
    • dar61 To nie automat, to hormony 03.08.15, 23:57
      Wprawdzie u nas nie ma minikiwi, jest aktynidia, ale było to analogiczne. Kwitło, miniowocków mrowie [płonych], opadały.
      Trwało to z 10 lat, w tym czasie owocków na +/- tysiąc kwiatów było kilka - samozapylenie jest tu śladowe*.
      Z czasem sprzedawcy oferowali juz sparowane dwa egzemplarze, zapewniali - a jakże - pełne owocowanie, ale nie mieliśmy cierpliwości czekać te następne kilka lat, by sprawdzać owocowanie. Pierwsze nasze 2 homo-aktynidie zastąpiliśmy dwupiennym jednym egzemplarzem. Owoców w bród - rok w rok prorok.
      Albo ozdoba - albo owoce.

*/ Analogicznie mamy z samotniczym kasztanem jadalnym. Morze owoców, 1 promile zdatnych na ząb.

PS/ P.S./ PS.
      Dzieworódzctwo namnaża się, a do powstania owocu, nawet bezpestkowego [płonego] niezbędne jest zadziałanie [fito]hormonu, w naturze wytwarzanego przez rozwijący się zarodek w owocu/ pseudoowocu/ nibyowocu. Stąd znana metoda - oprysku hormonami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka