16.09.15, 14:09
Moja mama ma mały (60 m2) ogródek przynależący do jej mieszkania w bloku. Zasadziłam tam m.in. kosodrzewinę ( sztuk 1) i ze zgrozą odkryłam ,że jest zamrówczona. Widocznie pod nią mrówki zrobiły sobie gniazdo. Nie chcę używać drastycznych metod. Chcę je skutecznie acz delikatnie zniechęcić. Kupiłam już do walki cynamon i majeranek ale jak je przegonię ( wersja optymistyczna :)) spod kosówki to przeniosą sie pod jałowiec? I tak będę za nimi latać?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: mrówki 16.09.15, 17:37
      kup boraks i nie kombinuj. najprostsze metody sa najskuteczniejsze.
      • blackwadera Re: mrówki 17.09.15, 10:54
        a boraks nie załatwi roślinek przy okazji?
    • mirzan Re: mrówki 16.09.15, 19:30
      Nie przeniosą się pod jałowiec,ale na zimę przeprowadzą się do mieszkania.
      • mjot1 Re: mrówki 16.09.15, 20:52
        mirzan napisał:
        > Nie przeniosą się pod jałowiec,ale na zimę przeprowadzą się do mieszkania.

Rudnica też? ;-)
        • mirzan Re: mrówki 16.09.15, 22:33
          Rudnica to chyba mieszkanka lasów,po co ma iść do, miasta.Najgorsze, miastowe,a już całkiem
          wredne,rude. Najsympatyczniejsze faraonki, ale w nocy do chleba wchodzą i każdą kromkę
          trzeba trzepać przed zjedzeniem.
          • horpyna4 Re: mrówki 17.09.15, 07:27
            Od zawsze mam w ogródku mrówki, do mieszkania nie wchodzą. W budynku były przez długie lata faraonki (kochają wielką płytę), na szczęście od dawna są tylko złym wspomnieniem. Nie wchodziły tylko do lodówki i szczelnie zamkniętych słoików. Ich przysmakiem była świeża bagietka, a chyba jeszcze bardziej lubiły migdały.

Mrówki ogrodowe ignoruję. Dużych szkód nie robią, a ogródek mam taki trochę dziki i wszelka żywina do niego pasuje.
        • blackwadera Re: mrówki 17.09.15, 10:47
          To nie faraonki tylko uczciwe mrówki ( stąd moje ambiwalentne odczucia) i do domu sie nie pchaja . No może jedna gapa przez ciekawośc.
    • tralalumpek Re: mrówki 17.09.15, 08:26
      a ze sie tak spytam.... a co ci te mrowki w tym ogrodzie niszcza?
      • thea19 Re: mrówki 17.09.15, 08:33
        mrowki wynosza piasek, co powoduje powstawanie dziur na trawniku, zapadanie sie kostki brukowej oraz powstaja gorki tam, gdzie one ten piasek zanosza.
        • mirzan Re: mrówki 17.09.15, 08:46
          To jest po prostu straszne. Faraonki są wyjątkowo towarzyskie. Idzie rządek do góry,od piwnicy,
          obok rurki kaloryfera, i znika w szparze u góry,pod sufitem. Drugi rządek idzie na dół,równolegle.
          Każda z każdą wita się,przez podanie czułka. Nie tam jakieś amerykańskie ściskanie się,ale graba
          i idziemy dalej.Napewno jedna drugiej szepnie,gdzie bułeczka leży,gdzie cukier rozsypany.
          • thea19 Re: mrówki 17.09.15, 09:02
            chcesz moje? jeszcze nie przeszkadzaja ale zaczna jak sie przeprowadze. dorzuce tez blokowe mole spozywcze (wytepilam ale nowe potrawia wieczorem przez balkon wleciec) i prusaki, co to w wentylacji zyja a administracja ma w dooopie. mam jeszcze inwazje os.
            • mirzan Re: mrówki 17.09.15, 12:38
              Mole to ulubiona rozrywka moich kotów. Przylatują przez okno. Karaluchów już nie ma,
              mrówki odeszły. W ogrodzie mrówki wcale mi nie przeszkadzają,ani roślinom. Łażą po jabłonce,
              to znaczy, że trzeba na mszyce prysnąć.
              To wszystko nic,strata na urodzie.Ale,trzymałem w szafce suszone jagody goji. Wylęgły się z nich i wyszły na ścianę takie gąsienice,jakby były ze Spektry,coś strasznego i obrzydliwego.W ilości takiej,jak niezłe stado mrówek. Chyba nikt jeszcze nie wie,co mieszka w tych jagodach.
          • horpyna4 Re: mrówki 17.09.15, 09:10
            Nie ruszą cukru, jak mają dostęp do miodu. Za peerelu słoiki ze sklepowym miodem miały zazwyczaj lekko wyszczerbione brzegi, podejrzewam kiepskie sutomaty napełniające.

A i tak migdały są najsmaczniejsze. To taki wykrywacz faraonek - wystarczy na noc postawić na wierzchu talerzyk z garścią migdałów. Jak rano nie biega nic pod nimi po talerzyku, to faraonek nie ma w mieszkaniu na bank.
            • horpyna4 Re: mrówki 17.09.15, 09:10
              Oczywiście "automaty".
      • blackwadera Re: mrówki 17.09.15, 10:51
        Jak napisałam nie jest to duży ogród ( 60 m2 ogródeczek) więc ... wydaje mi się ,że pęd kosówki na którym odkryłam mrówki jest bardziej łysy niż inne. Właściwie nie wydaje mi się . JEST łysy do połowy. Mrówki mogą drążąc korytarze poluźnic glębę i kosówka się zachwieje w posadach. Doceniam rolę mrówek więc jak pisałam nie chcę być radykalna tylko chcę wyznaczyc im jakieś granice. Boję się ,że na tak malutką powierzchnię jest ich zwyczajnie za dużo. Ale chętnie dam się przekonać że nie skrzywdzą roslinek.
        • horpyna4 Re: mrówki 17.09.15, 11:01
          Mrówki potrafią skrzywdzić malutkie roślinki, które się bardzo płytko korzenią. Wystarczy, że zrobią sobie pod nimi mieszkanie, wtedy korzonki wiszą w powietrzu. Ale nie zauważyłam, żeby wyrządzały szkodę dużym krzakom - jest to teoretycznie możliwe przy naprawdę ogromnej ilości mrówek, co praktycznie rzadko się zdarza.
        • tralalumpek Re: mrówki 17.09.15, 15:44
          na Boga, daj zyc innym tworom przyrody, toz ty taki sam twor jak inne i tez przemijalny...
          ludzki egoizm jest STRASZNY!!!!
          • blackwadera Re: mrówki 17.09.15, 23:04
            no właśnie ja chcę dać żyć innym tworom przyrody - roślinkom. A i mrówek nie chcę jak to kilkakrotnie zaznaczałam unicestwić tylko delikatnie wyprosić. Mnie osobiście żadna nie ugryzla. To nie jest zemsta.
    • zettrzy Re: mrówki 18.09.15, 17:45
      i pomyśleć że do tej pory chce mi się płakać, jak sobie przypomnę że dzięcioł zniszczył jedno z mrowisk w moim ogrodzie!
      • blackwadera Re: mrówki 18.09.15, 19:57
        a czy to mrowisko było pod korzeniami małej sosenki, która tak bardzo chce żyć?:)
        • zettrzy Re: mrówki 21.09.15, 14:24
          to mrowisko było u stóp skarpy, na której rośnie wielki dąb, trzy akacje, leszczyna, orzech włoski, ostatnio jakieś cisy się tam zasiały; i nie widzę konfliktu między wolą życia sosenki i wolą życia mrówek, bo mrówki nie niszczą korzeni - udaj się kiedyś do lasu i licz mrowiska założone pod korzeniami lub pniami drzew, nie uwierzysz ile ich jest!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka