Dodaj do ulubionych

Trucizna do kompostu?

19.09.16, 14:18
Proszę światłych ogrodnikow o radę.

Mam w ogródku od kilku lat pięknie kwitnącą białą daturę. Zawsze wrzucałam jej zwiędłe kwiaty - a jest ich cała masa - do kompostu. Wszystko wydawało się w porządku, nikomu nic złego się nie stało.
Parę dni temu przeczytałam w Wikipedii: All species of Datura are poisonous, especially their seeds and flowers.
Więc teraz codzienny zbiór przekwitłych kwiatów wyrzucam do śmieci. I serce mnie boli, bo jest tego dużo, a są wielkie, mięsiste, ciężkie - wymarzony materiał do kompostu.

Czy wyrzucać, czy wrócić do ich kompostowania? Czy ta trucizna się rozkłada, czy zostaje i wchodzi do moich pomidorów, szczypiorku, bazylii, poziomek itd?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Trucizna do kompostu? 19.09.16, 16:27
      Nie wchodzi.
      • mirzan Re: Trucizna do kompostu? 19.09.16, 18:45
        Na daturze,szczepiłem pomidory,są to rośliny blisko spokrewnione,więc nie żadne cuda.Coś takiego,
        jak ogórek na dyni.
        Owoce dojrzały,jadłem,ani smaku nie zmieniły,ani zapachu,ani nie naćpałem się,a przecież datura
        jest rośliną toksyczną i narkotyczną.
        • horpyna4 Re: Trucizna do kompostu? 19.09.16, 20:29
          Solanum tuberosum, czyli psianka ziemniak, też przecież należy do roślin trujących...
          • efedra Re: Trucizna do kompostu? 19.09.16, 21:36
            Dziękuję wszystkim.
            Wobec zgodności Waszych opinii, bardzo ucieszona, już wrzuciłam dzisiejsze żniwo zwiędłych kwiatów do kompostu.
            • dar61 skórki do kompostu 20.09.16, 09:02
              Świetny, owocny, owocodajny wątek.

Czekając na ciąg dalszy kompostowy:
              - na wyzwolenie obierek od cytrusów od złej sławy [pono sterylizujących kompost i utrudniających rozkład innych resztek];
              - na ucywilizowanie niesławnych odpadów mięsnych, chrzęstnych, powłok z wędlin [pono zwabiających tabuny szkodników i - nieumiejętnie zmieszanych - cuchnących na potęgę];
              - na depenalizację odpadów popielniczkowych [pono skażających kompost i glebę na wieki, żeby izotopowe wersje pozostawić na poniżej;
              - na unaukowienie proporcji C:N drzewnych i papierowych popiołów paleniskowych [pono zawierających metale ciężkie, niedopały farb drukarskich, wytwory wrażych redakcji i - uwaga - wszechobecne izotopy promieniotwórcze po ... spalonych wydawnictwach religijno-sekciarskich]...

Ciąg dalszy nieunikniony. [?]
              • kocia_noga Re: skórki do kompostu 20.09.16, 09:35
                Od wszystkiego tego już się uwolniłam, z wyjątkiem odpadów mięsnych/mięsnopochodnych. Wolałabym wątek jak uniknąć nasion chwastów w kompoście (marzenie).
              • horpyna4 Re: skórki do kompostu 20.09.16, 19:02
                Najwięcej izotopów promieniotwórczych zawiera chyba popiół z węgla kamiennego. I chociaż w samym węglu domieszki te stanowią niewielki procent, to w popiele są już znacznie zagęszczone.

Widziałam kiedyś wyniki pomiarów w terenie w zależności od odległości od komina klasycznej elektrociepłowni węglowej. Była to warszawska EC Żerań, a na wschód od niej jest duże osiedle mieszkaniowe Bródno; w Polsce ponoć przeważają wiatry zachodnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka