Dodaj do ulubionych

jak przepędzić szpaki

21.05.17, 20:32
Dzień dobry wszystkim!
Wiem, że już za późno, bo gniazdują, ale złoszczą mnie strasznie! Pod dachem w ociepleniu zrobiły sobie gniazda, zrobiła się z tego właściwie kolonia.
Zrobiły spustoszenie w ogrodzie, obżarły sadzonki kwiatów w donicach, zabrały się teraz za cynie na grządce.
Zżarły sadzonki pomidorów - 20 sztuk pieczołowicie wyhodowanych na parapecie w domu, zostały same kikuty. Muszę kupić i wsadzić na nowo, ale zastanawiam się czy warto. Nie pomagają powiewające worki foliowe na patykach.
Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • m.a.l.a_syrenka Re: jak przepędzić szpaki 21.05.17, 21:27
      Nie żal ci ocieplenia, że całą kolonię zaprosiłaś gościsz?
      Parę lat temu miałam inwazję skrzydlatych na uprawy - pierony, wygrywały wszystko z doniczek, miałam też inwazję gołębi sąsiada oraz kur własnych skrzydlatych na zasiewy i owoce na grządkach. Pomogły gałęzie świerka i sosny położone "igłami" do góry. Jednak tego, co na drzewach nie uratujesz, chyba że siatką, ale one i siatkę potrafią rozpracować. Jedyne pocieszenie, że robale są przez nie zjadane w dużych ilościach.
      • szyszkasosny Re: jak przepędzić szpaki 22.05.17, 05:59
        Bardzo mi żal ocieplenia. Jest to jednak dom piętrowy, wysoko i nie wiem, jak sobie poradzić
    • antrop Re: jak przepędzić szpaki 21.05.17, 21:54
      Mam na balkonie trzy pary i z tego się cieszę! Następne będą za rok. Faktycznie kwiatki w skrzynkach wycięte do ziemi ale to wieloletnie astry więc odrosną, groszek jeszcze mam to zdążę dosadzić. Już mają jajka i niedługo pasja ozdabiania gniazd im przejdzie. Nie robiłbym problemu
    • deerzet Praktyka 21.05.17, 22:57
      Metodyka ogrodnika-praktyka:
      29.05.10, 21:08.
      • deerzet Metodyka i etyka 21.05.17, 23:03
        Próba głębszej refleksji, dla dociekliwych.

1.0.
        Nie zostawiać budek dla szpaków w ogrodach i w okolicy. Zawieszać te, co mają najmniejsze otwory wlotowe. Jeśli widzimy, że szpak próbuje rozkuć taki dla niego za mały otwór, zdjąć budkę [wieczorem], a potem okuć blaszką ten otwór, odwiesiwszy przed świtem.

1.0.0
        Nie usuwać drzew dziuplastych z rejonu ekotonu.

1.0.0.0
        Nie usuwać drzew owocodajnych ze strefy ekotonu las-łąka [secundo voto: las-pole, tertio: las-polbruk];
        Brak takich? Na każdą wycieczkę w tę strefę zabierać zbiory pestek, nasionek i ogryzków z owoców środkowoeuropejskich drzew i drzewek [szpak unika zjadania czegokolwiek z poziomu poniżej koron - jest słabym lotnikiem, atakowany woli nie biegać, wsiewki krzewów odłożyć na zaś] - te zbiory wsiewać tu i tam, ale bardziej tam.

1.0.0.0.0
        Uwierzyć UE i usuwać z ekotonu i lasów [ogrody są już stracone] czeremchę amerykańską, boć to inwajder. Nawet szpak jej owoców nie chce w dziób brać - to smakosz.
        Ukochać tam cz. zwyczajną, derenie, głogi, dzikie trześnie [czereśnia - nomen omen - ptasia], jabłonki płonki, gruszki ulęgałki i [...] - po coś je usuwał, drwalu? Bo instrukcja bhp cięć zrębowych ukochała golenie wszystkiego po poziom gruntu, byś się nie potknął? Wiedz, pilarzu, że dziś zręby zupełne [te z goleniem] to muzeum prac leśnych, przeszłość, wstyd. Leśniku, przypilnuj drwala-pilarza [premiami i dodatkami do umów]. Naukowcu, odszyszkuj leśnika [...]. Ministrze, odejdź, nie wtrącaj się do tego, czego nie pojmiesz!
        Szkółkarzu leśny i podleśno-ogrodowy, nie żałuj swego areału na tradycyjne polskie drzewa owocodajne podszytu! Leśniku-planisto, nie leń się - nie zapominaj o namnażaniu stref ekotonu, sadź podszyty też owocodajne, wyplew czeremchę z Hameryki. Pojmij i doceń głębię metod poprawy kondycji lasów tzw. remizami, podszytów owocodajnych pełnnymi [...], w budki ptasie/ kieszenie/ kępy krzwów kolczasto-gęstych, z braku dziupli, obfite i [...].
        Myśliwcze, nie poluj na wszystko, co ma szpony i dziób zakrzywiony, a pojmiesz, kto cię zastąpi w redukcji szpaczego i nie tylko drobiazgu - nawet w miastach!

1.0.0.0.0.0
        Odtworzyć krajobraz miedz, drzew owocowych pełny. Poboczy dróg śródpolnych, obfitych w nasadzenia drzew powidłodajnych.
        Oddać honor pewnemu Prusakowi, księciu militarnemu, nakazującemu już kilka wieków temu swym poddanym takie wszystkie drogi obsadzać powidłodajnymi drzewami z listy książęcej.
        Nakładającemu sztraf, dyby a pręgież temu, kto te państwowe drzewa będzie miał czelność usuwać, kaleczyć a z gałęzi - w czas lutych mrozów - ogałacać w czas pokoju. W czas wojenny za taki czyn nakładającemu karę główną, niezwłoczną - tuż obok eks-drzewa.
        Księciu-kapralowi, jaki obiecał powideł beczek [chyba] dwie od dymu [chałupy] kupić w dobrej cenie, nie obniżając jej z powodu byle robaka czy resztki pestki [...].
        Napotykając takiego drzewa post-pruskiego endemit, zadumać się nad losem szpaka.
        Widząc w zach. Polsce dziś kapitel eks-pomnika po tym Prusaku, winnym rozbiorów I Rzplitej, zadumać się [...].
    • dar61 Jak odstręczać szpaki 21.05.17, 23:24
      Prócz implementacji kota w ogród [niezbyt spasionego], a lepiej kotki - namawiałbym zastosować na rośliny dla nas - i szpaków - cenne, rośliny nawet typu truskawek:
      Siatki.
      1.
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,76142467,76142467,przycinanie_drzewa.html#p76310782
      Oby niezielone siatki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12827,126003201,126003201,siatki_ochronne_niezielone.html
      Odmiany wczesne czereśni i wiśni:
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,123816766,123816766,Szpak_na_czeresni.html#p123980983
      Brak naiwności:
      1.
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,123816766,123816766,Szpak_na_czeresni.html#p123980983
      2.
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,124652774,124652774,Plyty_CD_na_drzewach_owocowych.html#p124653396
      Wczucie się.
      1.
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,141682497,141682497,Gdzie_podzialy_sie_sikorki_.html#p141982463
      2.
      forum.ladnydom.pl/forumdom/w,309,157790554,157790554,Drzewo_sliwy_renklody.html#p157836238
      Odradzam metody typu dźwiękowych płoszaczy, uruchamianych fotokomórką - bo płoszą wszystko, co lata.
      Choć są wśród nich i takie, jakie mają nagrania szpaka w śmiertelnym zagrożeniu, bardzo skuteczne. Znane np. na lotniskach i w sadach wysokotowarowych.

d61
      • szyszkasosny Re: Jak odstręczać szpaki 22.05.17, 06:11
        Dziękuję bardzo. Biorę się za robotę :)
    • szyszkasosny Re: jak przepędzić szpaki 22.05.17, 20:55
      Ha!
      Cały ogród udekorowany płytkami CD i foliowymi frędzlami, powinno na chwilę pomóc ( dopóki się nie przyzwyczają ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka