22.11.04, 19:50
Witam Wszystkich i zwracam się z pytaniem ; jak wygląda heliotrop, jakich
jest rozmiarów, czy się go sadzi, czy wysiewa i kiedy, czy potrzebuje
specjalnych warunków i w jakim okresie kwitnie. Wiem tylko,że ładnie pachnie
i jest wrzosowego koloru - niewiele. Zgóry dziękuję za jakiekolwiek
informacje.
vaqa
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Heliotrop 23.11.04, 08:07
      Roślina ta jest wrażliwą na zimno krzewinka uprawianą u nas jako roślina
      jednoroczna lub zimowana w chłodnym pomieszczeniu. Najczęściej rozmnażamy go z
      nasion wysiewnych pod osłonami w marcu lub nawet w końcu lutego. Uwaga musi
      mieć dużo światła! Jeśli ktoś zimuje go w chłodnym pomieszczeniu, można również
      rozmnożyć go z robiąc sadzonki pobrane zimą z zeszłorocznych pędów.. Do gruntu
      sadzimy dopiero pod koniec maja! Od kwietnia do czerwca regularnie uszczykujemy
      wierzchołki, aby jak najsilniej się rozkrzewił. Zwiędłe kwiatostany natychmiast
      usuwamy. Przez zimę można go przechować w chłodnym pomieszczeniu, jeśli jest
      ciemne należy ściąć pędy tuż nad ziemią. Podczas wegetacji należy go regularnie
      nawozić nawozami dla roślin kwitnących oraz uważać na opryski, jest bowiem
      bardzo wrażliwy na środki chemiczne, nawet jeśli tylko opryskujemy rośliny
      rosnące w pobliżu.
      Jurek
    • mamib Re: Heliotrop 23.11.04, 18:15
      Dzięki informacjom Pana Jurka spróbuję przechować heliotrop w przyszłym roku i
      trochę poeksperymentować z jego sadzonkowaniem. U mnie był traktowany jako
      roślina jednoroczna i ginął w czasie zimy.
      A dla Ciebie zamieszczam zdjęcia też bardzo lubianego przeze mnie kwiatka w
      ogród -fotografie.
      Pozdrawiam

Maria
    • cath13 Re: Heliotrop 28.11.04, 17:18
      Nie dopuszczać kota! Miałam kotkę, która systematycznie mi obżerała heliotropa
      (podobnie zresztą jak niecierpki i nasturcje).
    • hanka31 Re: Heliotrop 28.11.04, 23:34
      NIe dopuszczac równiez do tych pieknych kwiatów psów, moja foxica kilka
      skonsumowała te do których miała dostep.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka