yasmin 08.05.02, 10:55 Posadziłam na balkonie werbenę. Jedna z sadzonek zaczęła kilka dni temu dziwnie wyglądać: liście robią się suche i skręcone. Co się dzieje? Czy to jakaś choroba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Werbena - kłopoty 12.05.02, 16:48 Witam na forum Gazety! Objawy takie może spowodować szereg czynników. Np. podlewanie roślin z góry zimna woda z kranu czy choroby grzybowe, lub żerowanie roztoczy. Najpierw dokładnie obejrzyjmy pod szkłem powiększającym spodnia stronę liści. Jeśli zauważymy maleńkie szkodniki przypominające pajączki to należy roślinę opryskać Talstarem. Na choroby grzybowe polecam Folicur BT 225 EC. Zwalcza on skutecznie większość chorób grzybowych występujących na roślinach doniczkowych i balkonowych. Jeśli pod liśćmi żerują mszyce należy je popryskać preparatem Pirimorem. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin Re: Werbena - kłopoty 17.05.02, 13:09 Dziękuję za odpowiedź. Pod szkłem powiększającym nic nie było widać, a więc to nie szkodniki. Zresztą chyba już po kłopocie, co miało uschnąć uschnęło, a teraz wyrastają nowe liście i nawet pąki zaczynają kwitnąć. Pewnie musiała odchorować przesadzenie do skrzynki. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś