14.01.05, 22:03
Czy można go przesadzić pomimo tego, że rósł sobie już parę lat w jednym
miejscu? Wydaje mi się, że tam jest przygłuszony trochę przez inne krzewy i
chciałabym go przesadzić w miejsce bardziej słoneczne. Chyba, żeby go
rozkrzewić, ale jak? Czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • hanka31 Re: pigwowiec 14.01.05, 23:18
      Witam
      Ja swoje pigwowce przesadziłam kilka lat temu i mimo ze rosły sobie kilkanscie
      lat w tym miejscu, zniosły przesadzenie prawie bezboleśnie. Zrobiłam to na
      jesieni, pierwszego roku nie owocowały a teraz juz jest ok.
      Uwazam ze kazda rosline mozna przesadzic nawet te co nie za bardzo to lubia ,w
      ubiegłym roku przesadziłam wawrzynka wilcze łyko a wg literatury b nie lubi
      przsadzania a on zakwitł na wiosne Trzeba to robic tylko uważnie z duża bryła
      ziemi, najlepiej na jesieni i czasami nawet delikwent nie wie ze rosnie gdzie
      indziej.
      • sliwka1977 Re: pigwowiec 15.01.05, 19:52
        Och, dzieki, czyli cały krzaczor przesadzę, ale dopiero na jesień? ale one
        właśnie wtedy owocują..... czy to im nie zaszkodzi?.......
    • hanka31 Re: pigwowiec 16.01.05, 12:47
      Cześc
      Owoce pigwowca zbieram przed pierwszymi przymrozkami ale najpózniej w
      październiku bo pózniej dostaja brzydkich plamek. Więc do perzesadzenia to
      najlepszy czas. Ale jak mnie cosik przeszkadza tzn nie rośnie tam gdzie powinno
      to przesadzam nie patrzac czy to wiosna czy jesien.
      Pozdrawiam
    • qubraq Re: pigwowiec 16.01.05, 14:42
      Osobiście doradzam zakup w centumogrodniczym odmiany 'Excelsa' - ma piękne
      dorodne i ogromne owoce wyjatkowo pięknie pachnące; - za zgodą OB PAN zebrałem
      kilkanaście takich owoców w ostatnich dniach października i nastawiłem na
      okowicie na rok i myślę że nalewka będzie jeszcze lepsza niż moje dotychczasowe.
      Andrzej
      • hanka31 Re: pigwowiec 16.01.05, 21:17
        Oj tak to jest pyszne ja juz próbuję swoja nalewkę zrobioną na pigwie . Było
        kilka owoców ale kazdy ważył najmniej 25 dag a były i okazy po 34 dag. A i
        drzewko pigwy jest b łądne ma ładne liście i pięknie kwitnie oby tylko jezszce
        lepiej owocowało bo kwiatów moc a owoców mało a przeciez jest samopylne.
      • hanka31 Re: pigwowiec 16.01.05, 21:17
        Oj tak to jest pyszne ja juz próbuję swoja nalewkę zrobioną na pigwie . Było
        kilka owoców ale kazdy ważył najmniej 25 dag a były i okazy po 34 dag. A i
        drzewko pigwy jest b łądne ma ładne liście i pięknie kwitnie oby tylko jezszce
        lepiej owocowało bo kwiatów moc a owoców mało a przeciez jest samopylne.
    • cereusfoto Re: pigwowiec 17.01.05, 09:31
      A mój pigwowiec właśnie zaczyna ... kwitnąć - to nie dobrze, bo dzisaj był
      ostry mróż, ale ostatnio było bardzo wiosenne, więc mu się cosik pomyliło...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka