hhmm 24.02.05, 11:26 Coś mi ostatnio niedomaga. Pozrzucał masę liści, a niektóre z tych, które zostału na gałązkach maja z wierzchu coś na kształt cieńkiej, brazowej, popękanej skorupki. Na dodatek zaczęły mu usychać niektóre gałązki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: problemy z gruboszem 24.02.05, 12:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=9728121&a=9846644 Odpowiedz Link Zgłoś
hhmm Re: problemy z gruboszem 24.02.05, 12:11 To chyba nie to. Staram się nie przesadzić z wodą i roślinę podlewam dopiero, kiedy ziemia jest sucha. Młode listki wyrastaja, ale niektóre też mają taką jakby zrogowaciałą skórkę, a czasami są też nieco zdeformowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekp11 Re: problemy z gruboszem 25.02.05, 18:31 Opowiem jak zachowuje się moje "drzewko szczęścia" ale stoi zimą w ekstremalnych warunkach /zimno i całkowicie bez wody/- zrzuca wszystkie liście ,które odrastają dopiero wiosną /gdy jest cieplej i dostanie wody/. Myślę,że to co dzieje się z Twoim to nic groźnego,ale nie chcę stawiać diagnozy bo nie jestem tego pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
hhmm Re: problemy z gruboszem 25.02.05, 21:47 Dziękuję bardzo za słowa otuchy :) Mam nadzieję, że moje drzewko też tylko w ten sposób zimuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: problemy z gruboszem 25.02.05, 23:20 Mój grubosz też zrzuca masę liści ale w to miejsce wyrosną mu pewnie nowe odgałęzienia, jak już nie raz bywało. Jest coraz większy i mam już problem ze znalezieniem dla niego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: problemy z gruboszem 03.03.05, 10:31 Witaj, mam duże doświadczenie i odpowiedne kwalifikacje wy sie wypowiedziec w twojej sprawie. Grubosz zle znosi suche i ciepłe poiwetrze, do tego jak jest jeszcze intensywnie podlewany to katastrofa. Opisz mi jak sie nim opiekujesz i ile lat ma grubosz. Jakie panują warunki w domu ? Prosze o emaila na adres: przemoaaj@poczta.wp.pl lub gg: 7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: problemy z gruboszem 06.03.05, 09:43 To objawy żerowania przędziorków, które u wielu roślin sukulentnych nie żerują na dolnej lecz górnej stronie liści, a objawem ich działalności jest korkowacenie skórki. Takie objawy występują też u kaktusów czy eszeweri. Dodatkowo roślina powinna stać w chłodnym pomieszczeniu i być podlewana tylko wówczas gdy liście wyraźnie zaczynają się marszczyć. Teraz po pierwsze obejrzyj liście pod lupa (podstawowe wyposażenie ogrodnika choć się o tym nigdy nie pisze) i jeśli je zauważysz natychmiast opryskuj roślinę wodą. Sukulenty takie jak gruboszowate są trudne do utrzymania zimą w mieszaniu bez pewnych uszczerbków, jednak wiosną jak ci słusznie napisano znów dostają życiowego wigoru. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś