verdun 03.03.05, 22:00 Czy to ten sam kwiat o dwóch nazwach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Czy storczyk to orchidea? 04.03.05, 10:04 orchidea - botaniczna nazwa to storczyk. Przecudne rośliny, szkoda tylko, że sa tak drogie sadzonki, Masz jakąs kolekcje i doświadczenie w uprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
verdun Re: Czy storczyk to orchidea? 04.03.05, 19:15 niestety nie mam.Wczoraj widziałam w Tesco przepiękne egzemplarze po 24 zł.Wydają mi sie tak delikatne,ze chyba wymagają szczególnych warunkow i pielęgnacji. Czy moze miałaś kiedyś w domu takie cudo,jak o nie sie troszczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
mon101 Re: Czy storczyk to orchidea? 05.03.05, 18:48 Ja mam kilka orchdei od wielu lat i kwitna mi praktycznie caly czas, z kilkutygodniowymi przerwami. Sa to, moim zdaniem rosliny bardzo latwe w chodowli, podstawowym warunkem jest zeby ich nie utopic. Nie nalezy ich podlewac bezposrednio do doniczki tylko raz w tygodniu albo nawet raz na 10 dni wstawic z doniczka do wiadra z woda. Woda powinna miec temperature pokojowa, chetnie z dodatkiem specjalnego nawozu do orchidei (mozna kupic w kwiaciarniach) po wyjeciu z wiadra (po kilku minutach) nalezy wstawic doniczki do zlewozmywaka zeby porzadnie obciekly. Ja mam na wszelki wypadek warstwe zwiru w oslonkach. Nalezy rowniez dokladnie wysuszyc liscie, nie moze zostac woda w ich nasadach. Orchidee to cudowne kwiaty, warto je chodowac! Acha, jeszcze jedno- nie moga stac w intensywnym, bezposrednim sloncu, pamietajmy ze ich naturalne srodowisko to pnie drzew w dzungli. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Czy storczyk to orchidea? 05.03.05, 19:01 Jak wynika z powyższego postu ("ich naturalne środowisko to pnie drzew w dżungli") storczyki wymagają bardzo wilgotnego powietrza. Najlepiej się czują w oknie kwiatowym albo szklarence, ale i na zwykłym parapecie można im stworzyć całkiem znośne warunki. Np. ustawić doniczki na tacach ze żwirkiem, i nalewać na te tace wody (doniczki musza stać na żwirku, żeby korzenie nie zgniły). Jeśli pod parapetem jest grzejnik to mozna na nim wieszac mokry ręcznik (gliniane nawilżacze mają b. małą wydajność). No i trzeba regularnie zraszać, najlepiej przegotowaną wodą. Storczyki mają też duże wymagania, jeśli chodzi o podłoże, zwane popularnie "ziemią". Najszczęśliwsze są, jeśli w tej "ziemi" prawie nie ma ziemi. Mogą byc kawałki kory, styropianu, gruby torf, a nawet pocięta na kawałki gąbka - ważne, żeby korzenie miały luźno i przewiewnie, a woda tylko przepływała przez podłoże, zwilżając je, ale się w nim nie zatrzymując. W szklarni, gdzie pracowałam, storczyki rosły w ogromnych płaskich korytach, gdzie zamiast dna była plastikowa siatka. A z góry co kilka godzin lał się na nie ciepły deszczyk ze zraszaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś