Dodaj do ulubionych

Czy storczyk to orchidea?

03.03.05, 22:00
Czy to ten sam kwiat o dwóch nazwach?
Obserwuj wątek
    • przemoaj5 Re: Czy storczyk to orchidea? 04.03.05, 10:04
      orchidea - botaniczna nazwa to storczyk.
      Przecudne rośliny, szkoda tylko, że sa tak drogie sadzonki, Masz jakąs kolekcje
      i doświadczenie w uprawie ?
      • verdun Re: Czy storczyk to orchidea? 04.03.05, 19:15
        niestety nie mam.Wczoraj widziałam w Tesco przepiękne egzemplarze po 24
        zł.Wydają mi sie tak delikatne,ze chyba wymagają szczególnych warunkow i
        pielęgnacji.
        Czy moze miałaś kiedyś w domu takie cudo,jak o nie sie troszczyc?
      • mon101 Re: Czy storczyk to orchidea? 05.03.05, 18:48
        Ja mam kilka orchdei od wielu lat i kwitna mi praktycznie caly czas, z
        kilkutygodniowymi przerwami. Sa to, moim zdaniem rosliny bardzo latwe w
        chodowli, podstawowym warunkem jest zeby ich nie utopic. Nie nalezy ich
        podlewac bezposrednio do doniczki tylko raz w tygodniu albo nawet raz na 10 dni
        wstawic z doniczka do wiadra z woda. Woda powinna miec temperature pokojowa,
        chetnie z dodatkiem specjalnego nawozu do orchidei (mozna kupic w
        kwiaciarniach) po wyjeciu z wiadra (po kilku minutach) nalezy wstawic doniczki
        do zlewozmywaka zeby porzadnie obciekly. Ja mam na wszelki wypadek warstwe
        zwiru w oslonkach. Nalezy rowniez dokladnie wysuszyc liscie, nie moze zostac
        woda w ich nasadach. Orchidee to cudowne kwiaty, warto je chodowac! Acha,
        jeszcze jedno- nie moga stac w intensywnym, bezposrednim sloncu, pamietajmy ze
        ich naturalne srodowisko to pnie drzew w dzungli. Powodzenia!
        • piasia Re: Czy storczyk to orchidea? 05.03.05, 19:01
          Jak wynika z powyższego postu ("ich naturalne środowisko to pnie drzew w
          dżungli") storczyki wymagają bardzo wilgotnego powietrza. Najlepiej się czują w
          oknie kwiatowym albo szklarence, ale i na zwykłym parapecie można im stworzyć
          całkiem znośne warunki. Np. ustawić doniczki na tacach ze żwirkiem, i nalewać
          na te tace wody (doniczki musza stać na żwirku, żeby korzenie nie zgniły).
          Jeśli pod parapetem jest grzejnik to mozna na nim wieszac mokry ręcznik
          (gliniane nawilżacze mają b. małą wydajność). No i trzeba regularnie zraszać,
          najlepiej przegotowaną wodą.
          Storczyki mają też duże wymagania, jeśli chodzi o podłoże, zwane
          popularnie "ziemią". Najszczęśliwsze są, jeśli w tej "ziemi" prawie nie ma
          ziemi. Mogą byc kawałki kory, styropianu, gruby torf, a nawet pocięta na
          kawałki gąbka - ważne, żeby korzenie miały luźno i przewiewnie, a woda tylko
          przepływała przez podłoże, zwilżając je, ale się w nim nie zatrzymując.
          W szklarni, gdzie pracowałam, storczyki rosły w ogromnych płaskich korytach,
          gdzie zamiast dna była plastikowa siatka. A z góry co kilka godzin lał się na
          nie ciepły deszczyk ze zraszaczy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka