Dodaj do ulubionych

Białe kręgi na trawniku - pleśń śniegowa a może co

18.03.05, 12:33
NO właśnie.Jeśli możecie podzielcie się ze mna doświadczeniami.Bo
zasygnalizowano mi dziś ten problem.A sama spotkałam się z nim rok temu na
jednym z trawników.Białe kręgi na trawie wiosną po rozpuszczeniu się śniegu.I
mimo tego co pisza w podręczniku zapobiec się nie dało.Trawnik był
napowietrzany wiosna i jesienią, nawozów azotowych jesienią nie stosowałam i
po trawniku też nikt nie łaził.
Opryskałam Rovralem.Zaerowałam.Zastosowałam nawóz Sierrablen.Niby w ciągu
roku nie było widać.W tym roku jeszcze nie byłam.
SPotkaliście się? Macie jakieś sposoby???
Obserwuj wątek
    • amfenix up! 20.03.05, 08:46
      Podbijam w górę.No bracia ogrodnicy pomóżcie mi rozwikłać ten problem:)
      • basia961 Re: up! 20.03.05, 09:07
        Może UFO :)))
        Też podbijam
        • wkrasnicki Re: up! 20.03.05, 10:17
          Mogły by to być czarcie kręgi, ale powinny pojawić się grzyby raczej trudne do zniszczenia.
          • amadyn Re: up! 20.03.05, 10:41
            Sposobem by ograniczyć występowanie tej choroby , jest krótkie przycięcie
            trawnika jesienią ( ostatnie koszenie )i przeprowadzenie wertykulacji, czyli
            dobrego rozluźnienia i przerzedzenia darni. Czarcie kręgi to zupełnie inna choroba.
            amadyn
            • amfenix Re: up! 20.03.05, 14:55
              Dzięki amadyn.Czyli zrobiłam wszystko co mogłam.Do reszty:)) to nie ufo:))
              tylko jak pisałam pleśń śniegowa, czarcie kręgi to rzeczywiście zupełnie inna
              choroba.
              Jakby ktoś jeszcze miał doświadczenie w jej zwalczaniu to bardzo prosze o rady.
              • zyga5 Re: up! 21.03.05, 22:39
                Jest słoneczna pogoda, więc zgrab tą pleśń grabkami lub pazurkami do liści.Zrób
                to jak najszybciej.Trochę pomoże.
                • amfenix Re: up! 21.03.05, 23:14
                  Hehehe, teraz to sobie moge nóżkę na nózkę założyć i poczekać:))
                  ŚWIDER WYLAŁ!!!!!
                  W zwiazku z powyższym cały trawnik jest w tej chwili 50 cm pod wodą:)))
                  A na wierzchu dwucentymetrowa warstwa lodu:))
                  Ale pleśni śniegowej już nie widać:)))))))))))))))
                  • akinka6 Re: up! 22.03.05, 06:49
                    Amadyn ale przecież stale czytam, że ostatnie jesienne koszenie należy wykonać
                    na średniej wysokości. Skąd mogę wiedzieć, czy na wiosnę u mnie też będą
                    te "czarcie kręgi". Czy na wszelki wypadek zawsze ostatnie koszenie zrobć
                    najniższe ?
                    • amadyn Re: up! 22.03.05, 18:18
                      Krótko to znaczy na 3-4 cm. Jest to najbardziej odpowiednia wysokość trawnika do
                      przezimowania. Oczywiście pleśń i w takich warunkach może się pojawić. Jednak
                      przez krótkie cięcie jesienią , pozbywamy się większości już zainfekowanej trawy.
                      amadyn
                      • joasia72 Re: up! 22.03.05, 18:36
                        Mam trochę pleśni śniegowej na trawniku i jest nierówny. Co zrobić najpierw:
                        zwałować, wygrabić i spryskać Rovralem?
                        Ile odczekać przed nawożeniem?
                        Pozdrawiam
                        Joanna
                        • amadyn Re: up! 22.03.05, 19:47
                          Niczym nie pryskaj tylko dobrze wyczesz trawę. Najlepiej zrobić to wyczesywarką
                          elektryczną, lub specjalnymi grabiami ( w sklepie są pod błędną nazwą "ręczny
                          areator" ). Na nawóz jest jeszcze za wcześnie. Trawa nie wznowiła wegetacji więc
                          nie ma możliwości pobrania nawozu, a zanim zacznie rosnąć, to nawóz będzie już
                          wpłukany w głębsze warstwy gleby gdzie nie sięgają korzenie.Poczekaj z nawozem
                          do pierwszych oznak wegetacji trawnika.
                          amadyn
                          • joasia72 Re: up! 22.03.05, 19:53
                            Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka