Dodaj do ulubionych

koty i ogrod

04.05.05, 01:46
Od kilku dni zauwazylam koty z sasiedztwa reularnie "wysadzajace sie" na mojej
swiezo skopanej grzadce. Wykopaly mi juz kilka bulw.
Czy ktos moze ma pomysl, jak odstraszyc kociaki? Slyszalam, ze rozsypany
pieprz dziala... Przeciez nie powiem wlascicielowi, zeby je upilnowal :) ....
Obserwuj wątek
    • basia961 Re: koty i ogrod 04.05.05, 05:44
      Najlepszym, sprawdzonym "odstraszaczem" kotów jest pies. Nie żartuję, po
      ogrodzie w którym jest silny zapach psa, koty nie spacerują, co najwyżej
      przemkną prędko, jak rakieta.
      W sklepach zoologicznych można kupić odstraszacze-pryskacze, ale słabo działają.
      • iekatierina Re: koty i ogrod 04.05.05, 15:09
        ja mojego kocura odstraszałam kiedyś od choinki skórkami pomarańczy albo
        mandarynki ale to była choinka, więc łatwiej, chociaż możesz spróbować
        porozkładać trochę skórek wokół grządki. inna sprawa, że moje obecne koty w
        ogólnie nie reagują na takie odstraszacze. ale powinnaś szybko coś zadziałać, bo
        koty upatrują sobie miejsce na kupki i takie tam i potem ciężko je przegonić.
        Może spróbuj zapytać sąsiada, czego nie lubią? pozdrawiam i życzę powodzenia :)
    • cath13 Re: koty i ogrod 04.05.05, 16:02
      A może spróbuj podejśc do problemu bardziej stoicko: koty w ogrodzie to zycie,
      tak jak ptaki i motyle. Wiem, że gadam troche bez sensu, ale jakoś nie umiem
      inaczej, mimo że tylko tej wiosny koty (przychodzą aż 3 na zmianę) stratowały
      mi czosnki ozdobne a poza tym doslownie w "ostatniej chwili" zauważyłam, że
      ostrzą pazury o konar milinu amerykańskiego (musiałam mocno owinąć). A jednak
      taki wygrzewający się w słońcu zadowolony kot to taki rozkoszny widok, inaczej
      niż fruwające na wietrze papierki po lodach, pety, butelki po piwie i piłki,
      które sprawiają, że dostaję szczękościsku i migreny, autentycznie.
      • nnike Re: koty i ogrod 04.05.05, 17:46
        Podpisałabym się obiema rękami, gdyby to były moje kotki. Moim pozwalam
        buszować po grządkach i załatwiać się, bo i żwirek rzadziej czyszczę i kupuję.
        Ale cudze gonię, aby nie walczyły ze sobą.

Jeśli Ci przeszkadza taki obcy kotek, kup w sklepie zoologicznym specjalny
        preparat, który zniechęci koty do odwiedzania Twoich grządek. Są takie do
        pryskania mebli, na których kotki lubią sobie ostrzyć pazurki.
      • syswia Re: koty i ogrod 04.05.05, 19:45
        Hmmm, ja bardzo lubie koty:) ale dopiero co zalozylam ten ogrodek - to moj
        pierwszy sezon. Jak tak dalej pojdzie, to ostatni, bo czego nie wygrzebia, to spala.
    • papryca Re: koty i ogrod 04.05.05, 20:07
      Hej :)
      W sklepach z artykułami dla zwierząt są odstraszacze w formie granulek.
      Wysypujesz wkoło grządki (albo płotu) i zapach robi swoje.
      Jest też żel i sprey ale granulki imho najwygodniejsze w użyciu.
      I bezpieczne. I dla zwierząt, i dla ludzi.
    • chat-noir1 Re: koty i ogrod 08.05.05, 19:59
      Koty uwielbiają świeżo przykopaną ziemie, ale można z tym walczyć. Można spryskać słabym roztworem soku cytrynowego albo posadzić w pobliżu: groszek pachnący, psiankę, rododendrona, łubin, bluszcz właściwy, azalie, ciemierniki, ostróżki te rośliny są dla kota trujące i trzymają się od nich daleko. Sprawdzone sama mam kota który omija te rośliny. Ale istnieją także rośliny które koty uwielbiają są to: kocimiętka, tymianek, szałwia, pietruszka, pszenica, podbiał, owies potrafią je zniszczyć, zjeść, lub przekopać. Np. kocimiętka mi nigdy nie dorosła do 5 cm bo została wcześniej zjedzona.
      • basia961 Re: koty i ogrod 09.05.05, 07:24
        Moja kocica nie czepia się kocimiętki. Kocimiętkę posadziłam specjalnie dla
        niej, a ona niewdzięcznica... Znalazła sobie miejsce na studni, w donicy w
        której miały być petunie. Teraz mam donicę z "kwitnącym" kotem, kot kwitnie
        czarno-biało :)))
        • nnike Re: koty i ogrod 09.05.05, 08:07
          Moja (też czarno-biała, jak dwa pozostałe :)), ta która przybłąkała się w
          lutym, wdrapuje się na orzecha i siada na daszku domku dla szpaków...
          I to jest dopiero problem ;)
          • basia961 Re: koty i ogrod 09.05.05, 08:16
            Faktycznie szpaki mają problem :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka