kot_behemot8 26.05.05, 19:08 Takie banalne pytanie: jak często trzeba go podlewać? Chodzi o to, czy jest to roślina wodolubna czy wręcz przeciwnie. Bo jakoś nie mam do niego szczęścia i zastanawiam się co robię nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: fikus benjamin 26.05.05, 19:26 Nie lubi nadmiaru wody, reaguje wtedy żółknięciem i opadaniem liści. Podlewaj raz na tydzień, a najlepiej przed podlaniem sprawdz wilgotność gleby palcem. Gdy wierzchnia warstwa jest sucha wtedy podlej. Zimą podlewaj jeszcze rzadziej. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: fikus benjamin 27.05.05, 08:47 No to wszystko jasne! Ja co prawda próbowałam różnych wersji podlewania, ale dla mnie "podewac rzadko" znaczyło tak co drugi-trzeci dzień... Dzięki za radę:) Odpowiedz Link Zgłoś
nerusia Re: fikus benjamin 27.05.05, 17:27 Jeszcze jedno.Beniamin uwielbia zraszanie,nienawidzi za to ruszania,przestawiania i potrącania.Lubi spokój po prostu.Zaobserwowałam to przez kilka lat moich doświadczeń w hodowaniu roślinek. Odpowiedz Link Zgłoś