Dodaj do ulubionych

dylemat, wybór pre-school

29.03.07, 01:40
Witam, wszystkie mamy. Stoje przed trudnym wyborem, bowiem synek skończył 3
latka i chce wysłac go do pre-schol lub nursery, przynależnego do późniejszej
primery school. Mieszkam w miescie, gdzie jest dośc dużo Polaków. Jak jest
ich dużo to wiadomo różni ludzie. Nie chce być odebrana źle, nie wypieram sie
polskości, ale jest spora grupa tzw. cwaniaczków prostaków. Czasem wstyd mi
za nich, słyszy sie przekleństwa po polsku, kąbinowanie, czyta sie w
lokalnych gazetach o rozbojach i innych nieprzyjemnościach ze strony Polaków.
No ale co to ma do szkoły. A wiec generalnie zetknełam sie z opinią, że
szkoły wyznaniowe, maja dobrą renome (np katolicka). No i do tej właśnie
szkoły chodzi cała Polonia z mojego miasta. Byłam dzis obajżec szkołe. W
grupie 5 dzieci z Polski, 2 chłopców dosc prymitywne zachowanie (np teksty w
stylu choc idziemy Angoli oblac wodą w kiblu). Dzieci 4-letnie, ale muszą
miec wzorce w domu... No i moj dylemat, posłac dziecko do szkoły gdzie duzo
Polaków, czy do innej szkoły gdzie raczej Polaków brak. Z jednej strony,
zawsze kontakt z jezykiem polskim i naszą kulturą, po za tym mowia ze szkoła
katolicka dobra, sama szkoła wrażenie na mnie zrobiła Ok. Może w grupie
raźniej? Ale z drugiej strony, nie chciałabym takich prymitywnych wzorców w
szkole dla synka. No i żeby ktos z tymi dzieciakami go utorzsamiał. No cięzko
mi to sprecyzować, i nie chce aby ktos mnie zrozumiał źle, nie mam nic do
Polaków, ale jest tu spory sort Polaków, z opiniami - "głupi Angole", trzeba
załatwić zaswiadczenie o kleptomanii i mozna krasć, no i słowniczek kończy
sie na kurr.., przypier..itd itp. Boje sie troche takiego srodowiska w
szkole, bo to przechodzi na dzieci. Ale jaką mam gwarancje, ze taki sort
wśród Anglików mi sie nie trafi w innej szkole? Idę jeszcze na rekonesans do
innych szkół, ale ta katolicka oprócz dylematu duzej Poloni w niej podobała
mi sie. Pomóżcie prosze.
Obserwuj wątek
    • agarem Re: dylemat, wybór pre-school 29.03.07, 15:07
      Smoku - radzilabym tobie obejrzec inne, pomoze ci to w wyborze. Byc moze inne
      miejsce spodoba ci sie tak , a szczegolnie ich wychowawczynie ze od razu
      bedziesz miala odpowiedz na swoje dylematy. nasza corka przez przypadek trafila
      do preschool kosciola anglikanskiego i jestesmy zadowoleni.Przy okazji tez
      informacja, ze w przypadku tego przedszkola zaproponowali nam, zeby cora
      chodzila na dwie sesje czyli od 9 do 15 ze wzgledu na to, ze ona juz byla
      dwujezyczna zanim przyjechalismy do Anglii i u nas w domu nie mowi sie po
      angielsku. Oni maja taka polityke, ze dla dzieci ktore potrzebuje wiecej opieki
      pedagogicznej oferuja wlasnie dwie sesje bez zadnych kosztow. Niektore dzieci
      angielskie tez zostaja na dwie sesje jak np maja problemy logopedyczne albo
      inne problemy rozwojowe. Nawet jedna dziewczynka z wielodzietnej rodziny
      zostaje tez do 15 aby ich rodzic nie musial ciagle biegac pomiedzy domem a
      szkola. Ale to na marginesie.Oczywiscie to przynioslo skutki i nasza corka mowi
      fantastycznie po anglielsku raptem po 4 miesiacach.
      Tez bylabym zaniepokojona ze u 4-latkow juz sa takie zachowania swiadczace o
      nietolerancji i chamstwie. to straszne. Ale sama bylam swiadkiem jak jedna
      babcia mi powiedziala, ze ona nie chodzi ze swoja 3 letnia wnuczka na takie
      playgroup bo tam jest pare czarnych dzieci i ta dziewczynka sie ich boi. Brak
      komentarza.
      • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 29.03.07, 18:34
        Dzieki za zainteresowanie i odpowiedz, jutro wybieramy sie do następnej szkoły.
        Siedziałm tez długo w internecie i znalazłam jakies rankingi, ale nie wiem na
        ile mam sie nimi kierowac, bo to jakies tam procenty, wiadomo jak czasami robi
        sie statystyki. Bede kierowac sie instynktem.
        Pozdrawiam
        • eni7.08 Re: dylemat, wybór pre-school 29.03.07, 18:51
          wydaje mi sie że jak w grupie beda dzieci polskojezyczne to wplynie tez to na
          nauke angielskiego u Twojego dziecka. Wiadomo że raczej nawiaze kontakt z tymi
          dziecmi i bedzie mowic po polsku. Ja bym nie dala dziecka do takiej szkoly ale
          to tylko moja opinia
          pozdrawiam
          • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 30.03.07, 23:00
            No to mamy juz za soba wizyty we wszystkich branych pod uwage szkołach. I mam
            jeszcze wiekszy dylemat. Szkoła katolicka, oferuje miejsce juz po świetach
            wielkanocnych (to ta o ktorej pisałam na poczatku, gdzie idą prawie wszyscy
            okoliczni Polacy), dwie pozostałe od września. W rankingu internetowym Ofstet,
            najlepiej wypada szkoła anglokatolicka, ale jakbym zaczeła edukowac małego od
            po świetach musiałby od września zmieniac miejsce. Też mi troche rygorystycznie
            w tej anglokatolickiej wygladało... Teraz to chyba tylko ten ranking mi w
            głowie miesza, ze niby najwyzszy poziom reprezentuje no i kolejki sa na miejsce
            w tej anglokatolickiej szkole (zresztą jest najblizej naszego miejsca
            zamieszkania). Nie za bardzo chce mojemu dziecku fundowac stresy ze zmianą, bo
            w swoim krótkim życiu juz ich troche ma. Jako roczniak przyjazd do Angli,
            odciecie od dziadków, którzy na codzien sie nim opiekowali, jako 1.5 roczniak
            przedszkole raz w tygodniu, potem przeprowadzka do innego miasta (to przeżył
            dosc mocno), teraz chodzi 2 razy w tyg do przedszkola przy Collegu, do ktorego
            uczeszczam. Zalezy mi żeby poszedł na poł dnia do przedszkola teraz, bo za 3
            miesiące urodzi nam sie dzidziuś i potem bedzie trudniej sie wdrożyc i nie
            chciałabym aby łączył te dwa fakty. Juz sama nie wiem co mam robić. Kierujecie
            sie rankingami przy wyborze szkoły dla Waszych dzieciaków? A jeszcze jedno w
            kazdej z odwiedzonych szkół są jakieś Polskie dzieciaki, ale w tej Katolickiej
            jest ich zdecydowanie duzo. Pozdrawiam
            • gypsi Re: dylemat, wybór pre-school 30.03.07, 23:16
              Ja sprawdzilam ranking OFSTED, tak na wszelki wypadek, chociaz dziewczyny w
              szkolach juz byly, no ale zawsze mozna zmienic jakby cos. Jest jeden wskaznik,
              ktory mowi bardzo duzo o szkole oprocz wynikow testow. To procent dzieci, ktore
              maja darmowe posilki w szkole - im wiekszy, tym biedniejszy rejon - bo wiekszosc
              jednak posyla dzieci blizej domu, zwlaszcza w primary. a im biedniejszy rejon,
              tym nizszy poziom szkoly. Niestety, niby sie staraja wyrownac, ale roznice
              ciagle sa, widoczne zwlaszcza w secondary schools.
              Aha, nie ma czegos takiego jak szkola anglokatolicka - albo anglikanska, albo
              katolicka.
              pozdrawiam:)
              • malvinauk Re: dylemat, wybór pre-school 31.03.07, 13:03
                jak na sttonie OFSTED-u znalezc ranking nurser itp ?
                dzieki
                • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 31.03.07, 15:59
                  Tak oczywiscie, chodziło mi o szkołę Anglikańską, przepraszam pokręciłam. A nie
                  wiecie jak maocno "indoktrynuja" takie dzieci w szkołach wyznaniowych?
                  Generalnie slyszalam, ze szkoły wyznaniowe reprezentuja wyzszy poziomi
                  dyscypline, ale jak jest z wpajaniem im religii w takich szkołach? A szkoły w
                  rankingu porównywałam na tej stronie:

newssearch.bbc.co.uk/cgi-bin/search/results.pl?scope=schoolsearch&tab=primary&q=rugby

Trzeba tylko pokombinować i powpisywać swoje miejscowosci, bo akorat mam
                  wyswietlone szkoły, które ja ogladałam.
                  Pozdrawiam
                  • gypsi Re: dylemat, wybór pre-school 31.03.07, 17:22
                    Moja Mlodsza wlasnie konczy anglikanska primary. Nie zauwazylam specjalnej
                    indoktrynacji, przed Bozym Narodzeniem chodza na Christmas Service do kosciola i
                    tyle. Czasami odmawiaja modlitwe, ale nieregularnie. Religia jako przedmiot to
                    wlasciwie nauka o roznych religiach i etyka.
                    Na pewno nie jest ta indokrynacja tak silna jak w niektorych szkolach w Polsce,
                    tu baliby sie od razu complaints od rodzicow:)
                    • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 31.03.07, 22:24
                      To super,ze nauka religii sprowadza sie do nauki o RÓŻNYCH religiach. Fajnie,
                      to uczy dzieci tolerancji i rozszeza im horyzonty. My jestesmy katolikami i jak
                      mały poszedłby do anglikańskiej i zaczeliby go usilnie ze szczegółami uczyc, to
                      nie za bardzo umiałabym sie do tego odnieść. Bo wiedzę o swojej religii mam,
                      ale o innych wiem tylko ogólniki. A mam pytanie, czy jak zlóże papiery do
                      jednej ze szkół, zabrania cos lub ktoś mi złożenia tych papierów do innych. Bo
                      mały teraz zacznie po swietach przedszkole przy szkole katolickiej, bo tylko
                      tam jest możliwośc w jego wieku na darmowe popołudnia. Od września miałby
                      miejsce w tej drugiej, nad którą sie zastanawiam, ale gdzyby jednak bardzo
                      spodobało nam sie w katolickiej i nie chciałabym z niej rezygnować, to musze
                      mieć tez złozone papiery w tej katolickiej. Czy moge miec podania w obu? Czy
                      ktos wie?
                      • 101krotka Re: dylemat, wybór pre-school 01.04.07, 20:47
                        smok,ale masz kobieto wybor:)
                        wiem,ze to stres dla mamy wybrac dobra szkle dla dziecka ale nie stresuj sie az
                        tak strasznie.rankingi sa na pewno jakims tam wskaznikiem ale nie dajmy sie
                        zwariowac.
                        ja na twoim miejscu ostalabym przy tej katolickiej szkole,do ktorej bedzie
                        uczeszczal teraz-dziecko bedzie zestresowane jak co pare miesiecy bedziesz mu
                        serwowac zmiane otoczenia.poza tym,np w mojej dzielnicy czas skladania podan do
                        szkol juz dawno minal w lutym.mozna bylo wybrac najwiecej 3 szkoly,w
                        porzadku:na pierwszym miejscu ta,ktora sie preferuje najbardziej.zwaz ze brane
                        sa pod uwage rozne kryteria,najwazniejsza jest rejonizacja i,w przypadku szkol
                        wyznaniowych,to czy jestes osoba praktykujaca dane wyznanie.
                        nie ma czegos takiego jak indoktrynacja,program religii zaklada nauke o roznych
                        religiach.teoretycznie kazdy moze chodzic do szkoly katolickiej,jesli jest dla
                        niego miejsce i jesli ma pozytywny stosunek do tej wiary.
                        angielskiego tez sie nauczy szybko,w koncu bedzie tam pomimo wszystko przewaga
                        angielskojezycznych dzieci i lekcje tez sa prowadzone po angielsku.pozdrawiam i
                        zycze trafnego wyboru i ogolnie powodzenia.
                        • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 01.04.07, 22:54
                          No wiem marudzę troche i dzielę włos na czworo. Ale w końcu moje dziecko spędzi
                          tam czas do 11 roku życia. Duży wpływ na nie bedzie miało srodowisko i
                          dzieciaki ze szkoły, ja coraz mniejszy. No i chciałabym wybrać własciwie juz
                          teraz, aby potem nie serwować dziecku stresu w postaci przenosin i innych
                          manewrów. No a Polskie dzieciaki z tej katolickiej mnie troche przeraziły,
                          wulgaryzmy, teksty w stylu: ja sie boje tej czarnej, jakies niecheci
                          do "ANGOLI", przychodzacy po nie rodzice też sobą za dużo nie reprezentuja. No
                          i mam takie spostrzeżenia, ze do miasteczka w którym mieszkam przyjechała
                          nieciekawa czesc Polaków (bo miasteczko przemysłowe, duzo magazynow itp). No
                          jednym słowem boje sie troche tej Polonii, ale wśród Anglików w tej drugiej
                          szkole tez nie mam pojecia na kogo trafie? No chyba jednak musze wyluzować. Mam
                          czas do 16.04 na podjecie decyzji. Jak piszę to sobie wszystko układam w tej
                          głowie, a jak ktos sie jeszcze wypowie to troche mi łatwiej. Dzieki.
                          • mak4701 Re: dylemat, wybór pre-school 02.04.07, 10:23
                            smoczku a w jakiej miejscowosci mieszksz o ile wolni spytac bo opis pasuje tu
                            gdzie ja mieszkam:)
                            • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 02.04.07, 11:26

Mieszkam W Rugby, pozdrawiam
                              • mak4701 Re: dylemat, wybór pre-school 02.04.07, 19:14
                                Niestety ja jestem z Luton :) ale jak widac polskie chamstwo wszedzie istnieje
    • smok9691 Re: dylemat, wybór pre-school 03.04.07, 00:37
      Ale masz przynajmniej blisko na lotnisko ;)(ja najczesciej latam z Luton do
      Gdańska) Pocieszam sie tym,że jak gdzieś duzo Polaków, to oprócz chamstwa,
      zanajdą sie tez i porządni ludzie. Tylko niestety czasm mi za rodaków tak
      wstyd....Pozdrawiam.
      • kalpa Re: dylemat, wybór pre-school 03.04.07, 00:43
        mi te| jest przykro, kiedy spotykam Polaków zachowujacych sie okropnie,
        wulgarnych - szkoda, ze tak ich jakos duzo ostatnio :(
        kalpa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka