Dodaj do ulubionych

wałowanie ziemi pod trawnik

09.06.05, 13:14
Walsnie zakladam trawnik. Nawiozlam juz kompost i przkopalam. Teraz trzeba to
wszystko pograbic i wyrownac, wybrac grudki, kamienie itd. Mam tylko problem
bo nie mam walca do wałowania trawy.
Czy ktos zna inny sposob na ubicie tej ziemi? Slyszalam o jakims ubijaku
domowej roboty ale nie wiem jak to wyglada.
Obserwuj wątek
    • daisy265 Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 13:17
      Witaj! tu masz link, jak zrobić coś takiego... Pozdrowienia!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=24509586&v=2&s=0
      • cenia5 Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 13:24
        dziekuje bardzo!!!moze pobetonuje troche :-)
      • ktom3 Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 13:35
        Uwaga ! Ostrzegam przed zbytnim wałowaniem-ubijaniem ziemi przed siewem. Ja
        popełniłem ten błąd i stworzyłem twarde podłoże. Póżniejsze ubijanie nic nie
        dało i nasina w większości leżały na powierzchni ziemi. W efekcie wzeszła tylko
        połowa a podlewanie spowadowało wymycie nasion z najbardziej ubitych
        powierzchni do niżej położonych fragmentów ( naprawde ciężko jest idealnie
        wyrównać teren). Moja rada: siać jak najszybciej przed nadejściem upałów bo
        wtedy trawa będzie wschodzić nierówno i będą problemy z utrzymaniem wilgoci w
        podłożu; teren przygotować i wyrównać ale musisz starać się nie ubić ziemi;
        siać nasina podwójnie, najpierw połowę nasion na całości nastęnie idąc z innego
        kierunku drugą połowę- wtedy najrówniej posiejesz; następnie delikatnie
        przegrabić starając się nie storzyć nierówności na powierzchni. Do ubijania ja
        użyłem ubijaka składającego się z trzonka umieszczonego prostopadle na środku
        drewnianego klocka w kształcie prostopadłościanu. Słyszałem że mozna użyć
        równych deseczek przywiązanych jak narty do butów i z takim zestawem należy
        chodzić krok przy kroku aż ubicia terenu. To jest chyba wygodniejszy i mniej
        pracochłonny sposób.

Pozdrawiam

Tomek
        • cenia5 Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 16:54
          Faktycznie troche sie pomylilam z tym walowaniem. Oczywiscie nie waluje mocno
          przed siewem tylko po. Przed siewem tylko troche wyrownuje. Bardzo dziekuje za
          wszystkie porady.
        • mifsc Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 23:31
          Zakładając trawnik, wałem ubiłem ziemię-glinę "na amen" (taczki napełnione
          piachem nie zostawiały na niej śladu), grabiami wzruszyłem wierzchnią warstwę,
          posiałem trawę, przysypałem torfem, delikatnie przywałowałem, zrosiłem wodą i
          trawa równiutko wzeszła.
      • filipp10 Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 14:08
        Proponuje trawnik z rolki.... rewelacja..... i wcale nie jest az tak drogi... a
        jakosc rewelacja....
    • filipp10 Ubijak 09.06.05, 13:52
      Ubijak to nic innego jak szeroka deska z trzonkiem. Pełni doskonale funkcje
      ubijaka. Pozdrawiam
    • mifsc Re: wałowanie ziemi pod trawnik 09.06.05, 23:12
      Kup wał. Może mieć małą średnicę, ale długi min. 60 cm. Zasyp piaskiem (suchy
      lepiej się wsypuje) i wał zwiększy ciężar ponad dwukrotnie w stosunku do
      napełnionego wodą. Wał przydaje się nie tylko przy zakładaniu trawnika, ale po
      koszeniu, a przynajmniej raz w roku powinno się wałowanć, wyrównać ziemię. Można
      na wał założyć kolce i napowietrzać trawnik.
    • szydlo4 Żaden wał, tylko stopy; tak jak ktoś tu napisał. 09.06.05, 23:38
      Ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze wyrównać. Do wyrównania użyć deski
      osadzonej na podobieństwo grabii. Długość deski ok 1,5 do 2 metrów. Ciągnąć tę
      deskę we wszystkich kierunkach wyrównywać i znów deptać. Jeżeli komuś ziemia
      zbyt mocno ubije się to oznacza, że nie jest wystarczajaco dobra, próchniczna
      wtedy i tak nici z dobrego trawnika.

Ta deska to doświadczenie z wyrównywania kortu tenisowego.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka