02.07.05, 17:06
Mam właściwie dwa pytania odnośnie dracen. Pierwsze to takie, że przesadzałam
nowo zakupioną dracenę i zauważyłam między korzeniami biławe kulki, które po
naciśnięciu strzelały, czy to są jakieś jajka robaków? Czy ktoś może miał taki
przypadek. Ja nie mam zielonego pojęcia co to jest. I czy nie zaszkodzi mojej
roślinie.
Drugie pytanie: czy dracena której lekko uszkodziły się korzenie może dalej "żyć"?
Obserwuj wątek
    • maly_jasio1 Re: Dracena 03.07.05, 22:42
      > O.K. bialawe kulki - 'robaki' nie znosza 'bialawych kulek', ale moze to byc
      forma nawozu, ktory na zasadzie osmozy, powoli wydziela sole do gleby. Nie
      sadze ze to bylbyby kuleczki styropianu, ktory dodaje sie do ziemi doniczkowych
      aby zwiekszyc ich aeracje, lub perlitu, ktory nie ma gladkich brzegow, wiec
      nie przejmowalbym sie tym specjalnie.

> wszelkie uszkodzenia korzeni przy przesadzaniu powinno sie albo obciac ostrym
      sekatorem/nozem i na rane stosowac sproszkowany wegiel drzewny lub siarke, lub
      tez dowolna ich kombinacje. Draceny latwo tworza nowe korzenie gdy nie jest
      zimno, lub podloze abyt wilgotne.
      • effa9 Re: Dracena 04.07.05, 18:02
        Dzięki za odpowiedź. Dostosuję się do Twoich wskazówek.
        Odnośnie tych "kulek", to napewno nie jest to styropian. Ale wspominasz coś o
        nawozie. A czy ten nawóz może być wypełniony płynem? Dodam że powierzchnia jest
        gładka. Kolor białawy, delikatnie prześwitujący.
        Pozdr.
        • maly_jasio1 Re: Dracena 04.07.05, 18:16
          > Nawoz ten ( Osmocote) po podlaniu wydziela stopniowo sole w nim zawarte na
          zasadzie osmozy i w ostatecznym efekcie pozostaja w ziemi kuleczki (resin)
          wypelnione woda. Nawozy tego rodzaju dostarczaja pokarmu roslinom w okreslonej,
          gornej granicy czasu (np.w przeciagu 3 miesiecy). Wyzsze temperatury
          przyspieszaja ten proces i v/v.
          • effa9 Re: Dracena 04.07.05, 18:27
            Ok, dzięki za udzielenie odpowiedzi.
            Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka