Dodaj do ulubionych

Róża jerychońska

19.07.05, 18:35
Witam. Zakupiłam ostatnio roślinkę, która powszechnie nazywana jest różą jerychońską. Interesuje mnie to, czy można ją jakoś rozmnożyć w domowych warunkach (jedna wygląda jakby składała się z dwóch mniejszych zrośniętych ze sobą). Poza tym chciałabym się dowiedzieć czy okres suszy jest konieczny, czy też po 7 dniach muszę ją zasuszać. Czy róża powinna być cały czas zanużona w wodzie, czy też należy ją podlewać od czasu do czasu? Na mojej pojawił się taki biay meszek, jakby jakiś grzybek (czy to z powodu zbyt dużej wilgoci?). Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • heart_of_ice Re: Róża jerychońska 19.07.05, 18:37
      a co to jest roza jerychonska?

Pauli
      --
      Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - zwyjątkiem pokusy.
    • ciociaklementyna Re: Róża jerychońska 19.07.05, 19:15
      ewelka.k napisała:

> Witam. Zakupiłam ostatnio roślinkę, która powszechnie nazywana jest różą
      jerychońską.

Sama nie wiem, ale kopiuje z internetu.

Róża Jerychońska czyli Zmartwychwstanka

Jest to kwiatek pustyń Azji Mniejszej i Północnej Afryki, który w czasie suszy
      schnie przybierając kształt kulisty i niepozorny, a rozkwita gwałtownie w
      okresie wilgoci.
      Posiadają one szczególne cechy lecznicze.
      między innymi:
      * powodują doładowanie czwartej czakry serca, ułatwiają zasypianie w
      pomieszczeniu, w którym się znajdują.
      * pomagają ustrzec się przed wszelkimi insektami, na które narażony jest twój
      dom,
      * potrafią oczyszczać powietrze, którym oddychasz, szczególnie niwelując dym
      papierosowy
      krótka historia:
      Mają one pewną rzadką właściwość. Gdy roślinie brakuje wody, specjalne komórki
      znajdujące się u podstawy liści i pędów zmieniają swój kształt, co powoduje, że
      cała rozeta kurczy się i zwija do środka. Dzięki czemu może ona przeżyć długie
      okresy suszy. Gdy znowu spadnie deszcz, liście i pędy ponownie się rozwijają.
      Co ciekawe, cecha ta utrzymuje się po obumarciu rośliny.
      Sposób użytkowania:
      W celu pobudzenia i doprowadzenia do pełnego rozkwitu róży jerychońskiej należy
      ją podlać wodą.
      Jej zasuszone listki powstaną wówczas z martwych (stąd: zmartwychwstanka).
      Pojedyncze łodyżki otwierają się coraz bardziej i bardziej, poczym przybierają
      najpierw jasno a później ciemno zielony kolor.
      Po zalaniu wodą róża jerychońska w pełni rozwija się zazwyczaj w ciągu 2 dni
      przez następne 8 dni kwiat należy trzymać namoczony "korzeniem" w wodzie.
      Po tym czasie przestajemy ją podlewać, trzymamy w ciepłym pomieszczeniu, aż
      przyjmie znów formę zasuszonego kłębka. Proces zasuszania trwa dwa tygodnie...
      Róża Jerychońska długo nie traci swych właściwości - cykle ożywania i
      zasuszania można powtarzać wiele razy.
      • mirzan Re: Róża jerychońska 19.07.05, 22:00
        Róża jerychońska sucha czy namoczona jest martwa.Nie ma żadnych
        cudownych właściwości, zwykły śmieć.Nie ma też nic wspólnego z różą.
        Mirzan
    • jerzy.wozniak Re: Róża jerychońska 20.07.05, 06:46
      Tak niestety ostatni watek jest prawdziwy, po pierwsze to nie róż, a po drugie
      nie żyje już od lat, a po trzecie to napisałem o niej wielki elaborat więc
      można go znaleźć przez wyszukiwarkę. A po czwarte różą jerychońską jest
      popularnie nazywanych kilka roślin.
      Jurek
    • 7777777s Re: Róża jerychońska 20.07.05, 22:59
      nie podlewa się tylko wstawia do miseczki z wodą tak żeby korzonki były
      zamoczone, pije dużo wody. Czy już ożywiałaś ją czy dopiero masz zamiar? Moja
      nie osiągnęła takiego ciemnozielonego koloru jak powinna i wyczytałam gdzieś że
      te róże jerychońskie które są w sprzedaży są przesuszone i nie dają się ożywić.
      • ewelka.k Re: Róża jerychońska 21.07.05, 07:51
        Moje dwie róże rozwinęły się, ale jedna nie do końca, mają żywy zielony kolor. Ponoć niekiedy udaje się to dopier w drugim cyklu. Jeśli chodzi o "podlewanie" to wiem, że wodę wlewa się do miseczki, tak, by korzeń był stale zamoczony, ale chodzi mi o to, czy roślinka musi mieć stały dostęp do wody, czy wciąż trzeba ją uzupełniać w okresie "rozwoju". Bardziej martwi mnie ten biały kożuszek, wyglądający jak jakiś grzyb.
        Pozdrawiam.
        • 7777777s Re: Róża jerychońska 22.07.05, 17:13
          Jak nie ma dostępu do wody to natychmiast przestaje się rozwijać. Kożuszek to
          pewnie grzybek, może jakiś srodek grzybobójczy?
          A gdzie kupiłaś róże? bo ja wysyłkowo i zdaje się że źle trafiłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka