likkaon 24.05.06, 14:42 No to wiemy czemu bezrobocie spada??? A co robi się żeby spadało tez dzięki czynnikom krajowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zegrz Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 14:47 Czynniki krajowe starają się aby jak najwięcej Polaków wyjechało za granicę Odpowiedz Link Zgłoś
shaibooze Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 14:58 a propos dostałem dzisiaj fajny tekst: Czym się różni PRL od 4RP? W PRL Rząd był w Londynie, a Naród w Polsce W 4 RP będzie odwrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
resocjalizacja Polacy to ponad 50% obywateli nowej Unii 24.05.06, 15:21 W dodatku to biedniejsze 50 procent. W takim układzie statystyka już nie dziwi: kto miał wyjeżdżać za chlebem, Cypryjczycy, Maltańczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: *.foebud.org 24.05.06, 14:49 Zaiste porażające!!! Zwłaszcza, że Polacy stanowili 53% ludności nowych krajów UE. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 14:52 Co za różnica? Chodzi raczej o to, by zarabiali za granicą, a wydawali w kraju, jak ja. Dzisiaj nie ma znaczenia gdzie sie pracuje, a nawet, gdzie czasowo mieszka. Nawiasem mówiąc śmieszy mnie, że w czasie propagandy przed referendum akcesyjnym możliwość pracy w Unii była największym plusem, dobrodziejstwem, szansą, teraz zaś nagle stała sie ponurym dramatem zdesperowanych rządami PiS, którzy uciekają w obawie przed rzadami faszystowskich siepaczy i Rydzyka, hi,hi! A najśmieszniejsze jest to, że wszyscy zdają się to łykać! Jak widac , nie ma takiej bzdury, której nie można głosic w doraźnych celach propagandowaych i nawet w końcu w nia uwierzyć! Proszę mi pokazać jedną osobę, która kieruje sie takimi motywami, a chyba ufunduje mu stypendium, hi,hi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: 82.152.13.* 24.05.06, 15:07 Ja się kieruję zarówno motywem zarobkowym, jak i politycznym. Nie zamierzam wracać do kraju, w którym istnieją dzikie relacje na rynku pracy i króluje neolibralne opętanie, ale nie chcę też mieszkać wśród ludzi, którzy głosują na skrajną, wręcz faszystowską prawicą, czy niebieskich szubrawców. Wolę normalny, lewicowy Londyn :-) Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 15:16 - dajciez Polsce troche czasu! Ja tez uwazam, ze dzisiaj pracowac mozna gdzie sie chce i mieszkac gdzie sie chce. Swiat jest dla nas nareszcie otwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaras Re: Polacy zdobyli brytyjski normalnie zyja IP: *.server.ntli.net 24.05.06, 15:24 Jestem w angli od roku, wynajalem duzy dom 6 pokoji, mieszkam w w nottingham, anglia to nie tylko te funty to inna kultura, szansa na zycie .mam 42 lata dobra prace , ale chce napisac o ludziach ktorzy tu sa ,pan waldek 62 lata bardzo slaby angielski, w polsce bez szans na prace a dobry mechanik, sprzata w hotelu legalnie ma zajecie godnie zyje , pan edek pracuje na budowie anielski slaby , zero szans w polsce utrzymuje siebie i zone w polsce , niedlugo ona tu przyjezdza, , ma 44 lata, moj brat ,35 latw polsce byl juz na zlej drodze brak zajecia , tu czuje sie wazny ma 7 funtow brutto na godzine ,traktuja go anglicy dobrze, pan janej 63 lata dawny kierownik w fabryce samochodow, zadowolony zarabia na operacje syna w polsce przeszczep, po co to pisze sentymenty sie skonczyly ma sie jedno zycie ma polsat cyfrowy i patrzymy na polska telewizje ale zyjemy mamy zajecie , stac nas na wiele rzeczy, za dzienna pensje jade do polskit zn lece na weekend, anglia to otwarty wielo kulturowy kraj konkurencyjny, darmowa nauka jezyka ,szacunek w pracy, ale wszystko sie jakos kreci, zycie ucieka, my tu mamy swoja polske, na angielskim gruncie , pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonski Re: Ja w dalszym ciagu... IP: 202.1.119.* 24.05.06, 15:16 twierdze, ze to jest wspaniala sprawa byc tak odwaznym i przedsiebiorczym. Praca Polakow zagranica przyniesie nie tylko korzysci finansowe dla kraju Polskiego ale takze pozwoli na obrone interesu Polskiego. Wrogowie (jak ktos nie wie to : niemcy i zydzi), ktorzy psuja opinie Polakow przy kazdej nadarzajacej sie sytuacji nie beda mieli latwego zycia. Polskie dzieci emigrantow juz szturmuja uniwersytety w wielu krajach. Dam Wam przyklad emigracji chinczykow do Australii. To jest juz ogolnie akceptowany fakt, ze chinczycy wala drzwiami i oknami i zaludniaja australie. Jak oni to robia, ze inni ( nie chinczycy) emigranci spedzaja ok. 5lat za drutami aby w koncu zostac w tym kraju. Potomkowie chinscy zajmuja juz ok. 70% miejsc na uniwersytetach w sydnej. Niech ktos sprobuje skrzywdzic chinczyka w australii a bedzie mial doczynienie z najwyzsza wladza chinska. W tym samym czasie lamanie prawa czlowieka w chinach jes na porzadku dziennym. Ile pieniedzy plynie do chin legalnymi kanalami a jeszcze wiecej nielegalnymi. Nawet rzad australijski pogodzil sie z faktem, ze australia zmieni twarz na chinska i jest to sprawa bezdyskusyjna i niepodwazalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z nich Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.06, 17:56 >Proszę mi pokazać jedną osobę, > która kieruje sie takimi motywami, a chyba ufunduje mu stypendium, hi,hi! Ja. Na przykład ja. Mam dość władzy, która albo robi sobie show w TV Trwam i RM, albo "wywodzi się z byłych hodowców świń słynnych z protestowania" (to cytat z Irish Independent z 8 maja br.) oraz rzesz ludzi wokół mnie, którzy na każdym kroku mówią mi, jak mam żyć. Za granicą luzuje się czapę, poznałem to na długo przed 01.05.2004. Naprawdę trudno mi wyobrazić sobie, że ludzie w Polsce będą friendly jeden dla drugiego na taką skalę, na jaką ma to miejsce przynajmniej w Europie Zachodniej. Nie wspominam tu nawet o umysłowym zdrowiu władców. Pewnie, że za granicą też mają w rządach świrów, ale u nas wszystko jest niestety "bardziej sp..."... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: 82.152.13.* 24.05.06, 15:14 No właśnie. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę, ale jeśli od czasu wejścia Polski do UE wyemigrowało ca 700.000 osób, a w tym czasie bezrobocie w Polsce praktycznie się nie zmieniło, to chyba oznacza, że realnie wzrosło, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 15:24 - moze tak jest, ale tylko w papierach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czaras Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy 24.05.06, 15:32 Polacy sa prezni , znajduja swoje miejsce ,nadzieje, i mnie mieszkaja ludzie po 60 tce pracuja w hotelu, zycie jedzenie wcale nie jest drogie , jest szacunek dla ludzi ,anglia to wielokulturowy kraj, najlepsza edukacja , silna waluta,polska bedzie zwasze mija ojczyzna, ale tu sie czuje jak czlowiek nie ma pospiechu wszystko mozna spokojnie zalatwic legalnie , zyje sie raz czekanie ze bedzie lepiej ze kiedus sie zabawie , wyluzuje nie mam czasu, tu jest luz zobaczcie puby w piatek od 20 latkow do 60 latkow matki corkami sie bawia , tu sie ufa do czasu czlowiekowi, wiele pokolen minie zanim polacy tego sie naucza , trzeba ztcie brac jakie jest ja jestem tutaj and I will do the best for england even deep in my heart I miss poland cezary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do końca wierny zdrajco! zdrajco! po 3kroć zdrajco!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:02 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:28 Krzychu Lewaku pierniczysz. Zatrudnienie w polskich przedsiębiorstwach rośnie już od dłuższego czasu. Nie jest to oszałamiający wzrost (2,6-2,8%), ale istnieje. Jest pochodną wzrostu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: 82.152.13.* 24.05.06, 16:27 Epitet "lewaku", niepotrzebny, ale rozumiem, że prawica już tak ma. Polskie przedsiębiorstwa już niedługo szlag trafi, ponieważ wszyscy niedługo wyjadą z tego chorego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JH Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: 213.107.208.* 24.05.06, 16:54 Nie tylko bezrobotni wyjezdzaja do pracy za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanderus Kiedy zdobędziemy .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:51 ..polski rynek bezrobocia???panie premierze Obiecankiewicz??? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki6663 Ja go zdobylem prawie 2 lata temu. 24.05.06, 16:00 Bylem bezrobotny, moj syn byl juz w UK i zaproponowal mi prace w Edynburgu na 2 miesiace, pomozesz budzetowi domowemu. Z 2 miesiecy zrobily sie prawie dwa lata a bedzie dluzej. Stala praca, juz jestem rezydentem, dostalem mieszkanie ze spoldzielni mieszkaniowej. Sciagam z kraju zone. Naprawde warto bylo wyjechac. Moja znajoma z Augustowa przyjechala tu na 2 tygodnie do syna i tez zostala. Ma stala prace, mieszkanie. Czego wiecej chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.06, 16:27 Uwazam ze to dobrze ze ludzie wyjezdzaja na Wyspy, sa zadowoleni, a to przeciez najwazniejsze i o to wlasnie chodzi... Swoja droga kazdy jest wolnym czlowiekiem i ma prawo tam zyc i pracowac i gdzie chce. Ja wprawdzie nie wyjechalem za praca, ale na studia z WAW (Do Niemiec). Jestem zadowolony, spelniam sie naukowo i mam zamiar dalej rozwijac sie tutaj, bo mam ku temu warunki. Wczesniej myslalem, iz po skonczeniu studiow wroce do WAW, ale teraz jak sie zastanwiam z perspektywy czasu i patrze na to co sie dzieje.NEVER! nie jestem masochista zeby sobie zycie komplikowac! pozdrawiam cala Polonie w EU:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: 82.152.13.* 24.05.06, 16:28 Pięknie, dobra decyzja, tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Polacy zdobyli brytyjski rynek pracy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.05.06, 16:31 Kazimierz Krzywousty najpierw spróbuje to przekuć na sukces swojego rządu, a jak się nie uda, winę zwali na PO. Zakład że tak będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Dzieki KK IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.06, 16:36 Zycze Ci spelnienia wszystkich planow zarowno zawodowych jak i osobitych. Pozdrawiam z Heidelbergu Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Ludzie dajcie troche na wstrzyma 24.05.06, 17:33 Nie robcie takiego oto porownania: W kraju X jest super a w Polsce na wieki bagno bo sie osmieszycie na dluzsza mete. Kiedys dokladnie tak samo mowili wyjezdzajacy Irlandczycy, jeszcze 15 lat temu tak bylo. A wyjechalo ich o wiele wiecej niz z Polski. Irlandczycy wymyslili wtedy taki oto dowcip ktory byl bardzo popularny: Najlepsza rzecz jaka dostalo sie od Irlandii to paszport dzieki ktoremu mozna bylo wyjechac na duza wyspe. A dzisiaj do Irlandii wala imigranci. Swoje szanse zagranica zawdzieczacie Unii. Jestescie czescia europejskiego rynku pracy ktory dziala zeby przywrocic rownowage miedzy pracodawcami i pracobiorcami i poziomem plac. Wiele krajow unijnych przeszlo przez etap masowych wyjazdow wczesniej: Portugalia, Hiszpania, Grecja i Irlandia. Zeby przywrocic rownawage z tych krajow wyjechalo miedzy 5-10% ludnosci (oprocz Irlandii). Po okresie wyjazdow po prostu przestalo sie oplacac i znacznie sie one ograniczyly. No i na koniec z Polski w stosunku do liczby ludnosci wcale nie wyjezdza najwiecej ludzi. Ze Slowacji czy krajow baltyckich jest wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś