Dodaj do ulubionych

miła niespodzianka

19.09.05, 22:35
Przejeżdżając dzisiaj przez pobliskie miasteczko przy sklepie "żelaznym"
dostrzegłem szyld "Drzewa i krzewy ozdobne". Zainteresowany zatrzymałem się i
co się okazało: Jeden z pracowników sklepu mieszkajacy po sasiedzku we
własnej szklarence wyprodukował parę setek najróżnejszych sadzoinek
przewaznie rzadkich drzewek i krzewów (przede wszystkim iglaków). Czego tam
nie było: jodły: mandźurska!, wonna, kaukazka; wszystkie cyprysiki,
cypryśniki i metasekwoje, ze dwadziescia gatunków sosen w tym takie rzadkosci
jak sosna chińska czy coubera, klony palmowe, drzewa chusteczkowe w końcu
kunninghamia! i to wszystkow cenach trzy razy nizszych niz w pobliskim
centrum ogrodniczym. I wszystko z nasion (pewnie z Florpaku). I tak stałem
się szczęśliwym posiadaczem kunninghami za całe 8 zł, a 1,5 m metasekwoje
można tam kupić za 30 zł (gdy w centrum ogrodniczym taka 60 cm kosztuje 70
zł)...
Dodatkowo wydrukował własny zafoliowany katalog ze wszystkim swoimi roslinami
gdzie kazda opatrzona jest opisem i zdjęciem dużego okazu wykonanym
wlasnorecznie w ogrodzie botanicznym w Powsinie lub w Rogowie - to się nazywa
profesjonalizm!
Gdybym miał jeszcze miejsce w ogrodzie to pewnie obkupił bym się bardziej...

Nie chciałbym aby ten post został potraktowany jako kryptoreklama. Niech
będzie raczej wskazówka dla tych którzy poszukuja roslin ciekawych i rzadkich
i sa już znużeni stałym asortymentem i drożyzna w dużych centrach
ogrodniczych. Ci przedsiebiorczy mogą sami spróbowac szczęścia i założyć
podobny mini-biznes.
Obserwuj wątek
    • nnike Re: miła niespodzianka 19.09.05, 23:01
      Nie martw się, że reklamujesz. Nie reklamujesz siebie, aby mieć z tego
      finansowe korzyści, lecz dobrego ogrodnika i Twój post może być dla kogoś
      drogowskazem :) Ale by tak było, musisz jeszcze podać nazwę miasteczka ;)

Muszę jednak coś jeszcze napisać:
      na Allegro, gdzie często się zaopatruję, zwłaszcza w iglaki i krzewy ozdobne,
      kupiłam właśnie 1,5m metasekwoję za... 15 zł i kilkuletnią polską jodłę, za 5
      zł. Już posadzone :):)
      www.allegro.pl/show_item.php?item=62045567
      • basia961 Re: miła niespodzianka 20.09.05, 06:15
        Jeśli to reklama to bardzo "krypto". Mimo tak entuzjastycznej wiadomości trudno
        objechać wszystkie miasteczka i żelazne sklepy :)))))
        • arenaria Re: miła niespodzianka 20.09.05, 10:06
          A czy powyżej nie zareklamowano allegro? Ja zresztą nie widzę w tym nic złego
          gdy ktoś mi powie gdzie jest dobry sklep,uważam że nawet jeżeli nazwiemy to
          reklamą ,to ktoś, kto robi dobrą robotę zasługuje na reklamę,również należy
          wskazywać tych niedobrych.
          • nnike Re: miła niespodzianka 20.09.05, 13:49
            arenaria napisała:

> kto robi dobrą robotę zasługuje na reklamę,

pod warunkiem, że nie reklamuje swojej własnej firmy.

> również należy wskazywać tych niedobrych.

Dlatego przypomnę, aby nie kupować nasion w supermarketach, w torebeczkach
            firmowanych "Garten Perle" z Niemiec. Są w nich nasiona, a jakże, ale...
            chwastów:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=25131629
            • przemoaj5 Re: miła niespodzianka 20.09.05, 14:32
              Witajcie,
              Jest dużo loklanych producentów roslin, niestety nie mają pomysłu na reklame, a
              jak sie juz zaczynaja reklamowac to i ceny sa wyższe. Podziwiac jednakże należy
              ludzi za pomysł i chęć "wzięcia spraw w swoje ręce"
              Pozdrawiam
    • lukaszkozub Re: miła niespodzianka 20.09.05, 18:21
      Ugnę sie pod presją i odpowiem gdzie się ten sklepik znajduje. W Legionowie
      przy głównej ulicy (chyba Warszawskiej), gdzieś tak w połowie miasta jadac od
      Warszawy po prawej stronie.
      • freo Re: miła niespodzianka 20.09.05, 18:25
        Tam jest jedyny sklep ogrodniczy, mijając OBI w podwórku za budynkiem
        mieszkalnym. Czy tak ?
        • lukaszkozub Re: miła niespodzianka 20.09.05, 21:20
          Chyba nie. To jest dalej zaraz jak po lewej stronie jest stacja Shell to po
          prawej taki żółty pawilon.
          • freo Ten sklep funkcjonuje od lat 22.09.05, 10:33
            Tam jest hurtownia nawozów. Jest to sklep czynny od wielu lat i mimo że
            przejeżdżam tam dziesiątki razy rocznie, to nie odwiedziłem go bo jest "bardzo"
            na zapleczu domu mieszkalnego. Będę tam w piątek i sprawozdam.
    • jerzy.wozniak Re: miła niespodzianka 21.09.05, 08:47
      Na naszym forum reklamują się i tak różnej maści "przedsiębiorcy" którzy z
      profesjonalizmem nie maja nic wspólnego chyba, że teściowa ma nazwisko rodowe
      Profesja. Dlatego szkoda, że nie podajecie nazw sklepów i miejsc gdzie można
      kupić tanio piękne rośliny i na dodatek jest tam fachowa i miła obsługa. To nie
      jest bowiem żedna kryptoreklama, a pomoc dla innych uczestników forum. Zresztą
      bez porównania wolę gdy reklamujecie coś co ma ręce i nogi niż jak ktoś
      reklamuje tu siebie i to w nieudolny sposób zgodnie z tym co mówią w
      beznadziejnym programie TVN firma. Taka reklama mnie wkurza zaś podawanie
      adresów super ogrodniczych zakątków to niezwykle pomocna rzecz szczególnie ze
      zbliża się okres jesiennych zakupów! Warto też podawać adresy miejsc gdzie nie
      wolno wchodzić! Są bowiem też takie sklepy i tacy profesjonaliści że lepiej ich
      omijać z daleka.
      Jurek
      • przemoaj5 Polecam - Poznań 21.09.05, 09:38
        Gorąco polecam szkólkę koło Poznania - Daszewice, kierunek Rogalin.
        Bardzo przystępne ceny bardzo.... 1/2 ceny tego co centrach i wiedza którą
        mają właściciele jest bardzo imponujaca.
        • wiosna20051 Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 09:50
          Przemo, a ty znowu swoje. Przeciez wszyscy widza reklame twojej firmy na gorze.
          Wiosna
          • przemoaj5 Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 10:04
            Wiosna: przykro mi ale z tą szkółką nic nie mam wspólnego,
            Jesli coś insynuujesz to proszę sprawdz,
            • ajkaaa Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 10:24
              Ja też znam tą szkółkę w Daszewicach. Parę lat temu obkupiłam się tam za
              przyzwoite pieniądze i mogę potwierdzić opinię Przema. Z góry uprzedzam też
              ewentualne podejrzenia o moich powiązaniach z w/w. Nie mam z Nim nic wspólnego,
              no może poza zamiłowaniem do zielska wszelakiego...
              • nnike Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 11:55
                Ale musisz przyznać, ze trochę to dziwne, reklamowanie tak bliskiej, powiedzmy,
                konkurencji?
                • przemoaj5 Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 12:41
                  Witajcie,
                  Zawsze dobrze pisze o konkurencji zwaszcza jak sa ku temu powody.
                  Polecam również szkólkę bylin w dobrympolu w Poznaniu. bardzo duży wybór
                  roslin a ceny przyzwoite.
                • ajkaaa Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 12:53
                  nnike napisała:

> Ale musisz przyznać, ze trochę to dziwne, reklamowanie tak bliskiej,
                  powiedzmy,
                  >
                  > konkurencji?
                  Przyznasz, że trudno reklamować daleką w sensie odległości i zainteresowań
                  konkurencję. A poza tym czy nie szkoda życia na szukanie dziury w całym?
                  • nnike Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 13:25
                    ajkaaa napisała:

> nnike napisała:

> Przyznasz, że trudno reklamować daleką w sensie odległości i zainteresowań
                    > konkurencję. A poza tym czy nie szkoda życia na szukanie dziury w całym?

Nie, jeśli dziurę da się zacerować.
                    A Tobie nie szkoda???
                    • przemoaj5 Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 14:28
                      Wierzcie mi ze dobrym słowem, wiecej zyskamy aniżeli nienawiścią nawet do
                      konkurencji.
                    • ajkaaa Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 14:37
                      Nie obraż się, ale czytając Twoje wypowiedzi na forum nie mogę oprzeć się
                      wrażeniu, że zamiast odstresowywać się w ogrodzie, przyjęłaś funkcję Katona
                      forumowego i kija, który szuka kolejnego mrowiska. Przyznaję, że często miewasz
                      w swoich wypowiedziach rację. Z drugiej jednak strony często robisz "z igły
                      widły" i cerujesz nieistniejące dziury. Mnie też nie podoba się nachalna
                      reklama, ale podawanie namiarów na sprawdzone szkółki czy sklepy ogrodnicze to
                      świetny pomysł i cenny zwłaszcza dla początkujących ogrodników. Nie wszyscy
                      przecież mają swoje ulubione sklepy. Inni ciągle szukają. I choć może Przemo
                      nie zawsze grał fair, nie znaczy to, że wszystko, co pisze,jest Jego reklamą.
                      Ja przynajmniej wierzę w ludzi, zwłaszcza tych "zakręconych" na zielono...
                      • nnike Re: Polecam - Poznań 21.09.05, 19:44
                        Nie Katona, a Nike i wcale do tego nie trzeba odnosić wrażenia ;)
                        Widać czarno na białym.
                        Co do Przemaaj (ma taką końcówkę jak Ty początek, pasuje jak... puzzle ;)), tym
                        razem nie napisałam nic, że to jego reklama, więc po co te wywody i pouczenia?
                        Za malutki masz ogródek na odstressowanie, cyco?
                        • przemoaj5 Polecam - Poznań 22.09.05, 07:52
                          Polecam gorąco szkołke w Kórniku. Tam to jest na prawde tanio. Róże po 3,5 zł.
                          A wiele roślin sprzedają z gruntu i wyobrażcie sobie że ceny oscylują w
                          granicach 2 zł za sadzonkę. My zakręceni na zieloni poradzimy sobie z uprawą
                          roślin bez donic.

A za wszystkie uwagi, zwłaszcza konstruktywne dziękuje. Dziękuję za uzanie dla
                          mojej pracy. Dzięki wam moja lista kontaków na gg z dnia na dzień rośnie.

Pozdrawiam.
                          • jacekp11 Re: Polecam - Poznań 22.09.05, 20:43
                            przemoaj5 napisał:

> Polecam gorąco szkołke w Kórniku. Tam to jest na prawde tanio. Róże po 3,5
                            zł.
                            >
                            > A wiele roślin sprzedają z gruntu i wyobrażcie sobie że ceny oscylują w
                            > granicach 2 zł za sadzonkę. My zakręceni na zieloni poradzimy sobie z uprawą
                            > roślin bez donic.
                            >
                            > A za wszystkie uwagi, zwłaszcza konstruktywne dziękuje. Dziękuję za uzanie
                            dla
                            >
                            > mojej pracy. Dzięki wam moja lista kontaków na gg z dnia na dzień rośnie.
                            >
                            >
                            > Pozdrawiam.
                            Jak już będziecie przy szkółkach w Kórniku to tą samą ulicą pojedźcie trochę
                            dalej jakieś 400metrów przy najbliższym skrzyżowaniu w lewo pod górkę, przy
                            cmentarzu sprzedaż sadzonek różnych drzewek, krzewów i bylin prowadzi naprawdę
                            zakręcona maniaczka roslin (głównie maniaczka sosen różnej maści)i ceny jeszcze
                            niższe niż w szkółce kórnickiej.Ale uważajcie bo ta kobieta potrafi bez przerwy
                            gadać o roślinach, bez końca a szczególnie o sosnach, ale nie tylko.Gdy tam
                            wpadałem na 5 minut to wychodziłem po godzinie.Od dłuższego czasu już tam
                            jednak nie byłem bo już nie mam miejsca na dzialce dla roślin.

Czy znasz Przemo tą szkółkę ?
                        • ajkaaa Sorry Nike 22.09.05, 13:01
                          Choć intryguje mnie, co to jest "cyca" i dlaczego tak mnie nazwałaś, nie mam
                          ochoty na dalsze pyskówki. Skoro zawsze musisz zwyciężać, wygrywasz ze mną
                          walkowerem. A ja z przyjemnością biorę zabawki (grabki, łopatkę...) i pędzę się
                          odstresować. Bo wrzesień taki piękny tego roku...
                          • nnike Re: Sorry Nike 22.09.05, 15:55
                            "Cyco", to takie krakowskie "czy co" ;)
                            Toś Ty jeszcze pyskówki nie przeżyła. Była to zwykła wymiana argumentów ;)
    • dory7 Re: miła niespodzianka 22.09.05, 21:02
      Tak się składa, że Poznań był, jest i będzie zielonym zagłębiem.Na terenie tego
      miasta znajduje się wiele składów ogrodniczych a także prywatnych hodowców jest
      sporo. Miast wdawać się w niepotrzebne debaty proszę przyjechać i kupować "
      zielsko" do woli. Ponadto przypominam o Krajowej Wystawie Ogrodniczej, gdzie
      jest zawsze kiermasz ogrodniczy / na terenach MTP/ a wzmiankę na ten temat
      można znaleźć w ostatnim numerze " Kwietnika".:D
      Pozdrawiam Kraków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka