saabb 20.09.05, 09:32 a mianowicie pojawiają sie od spodu takie małe brązowe plamki. Oberwałem już 2 liście bo zbrązowiały łodygi (liście były przy samej ziemi). Czy to może od przelania??? Podlewana i spryskiwana jest 2-3 razy w tygodniu. Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: problem z peperomią :( 21.09.05, 07:47 Objawy takie to albo tarczniki jeśli narośla da się usunąć np. paznokciem, lub skorkowacenie skórki wywołane najczęściej żerowaniem wciornastków lub przędziorków. Takie korkowate narośla mogą być tez spowodowane zaburzeniami fizjologicznymi wywołanymi uprawą w zbyt chłodnym miejscu i nadmiernie podlewanych. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: problem z peperomią :( 21.09.05, 14:00 tych narosli nie da sie zdrapac. Wlasnie dzis rano odpadla cala galazka, nadgnila przy samej ziemi. Liscie na niej byly zdrowe wiec podejrzewam, ze to wina przelania. Temperatura w domu raczej na poziomie 20 C. Czy mam ja przesuszyc przez kilka dni??? Odpowiedz Link Zgłoś