Gość: Gonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:50 Ile trzeba zabrac ze soba funtow by przezyc miesiac? Chce wynajac na poczatek pokoj w hostelu i sama szukac pracy. Dzieki wszystkim i pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.clarendongroup.com 30.08.06, 15:14 Nie polecam hostelu na dluzsza mete bo wyniesie cie drozej niz wynajem pokoju w sharehousie. Radzilabym ci zabrac okolo £600. Uwazaj na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:16 £600 na miesiac? a jak bedzie musiala zaplacic za depozyt, to co jej z tych £600 zostanie? £20? Odpowiedz Link Zgłoś
elaweybridge Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:21 aniajawo napisała: > £600 na miesiac? a jak bedzie musiala zaplacic za depozyt, to co jej z tych > £600 zostanie? £20? jak znajdzie pokoj za 60f tyg to zostanie jej jakies £300 bez problemu. wiadomo: im wiecej kasy tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
walesa4 Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:32 Moze Ci starczyc i te 500-600 funtow w Londynie pod warunkiem ze wynajmiesz pokoj za 55 tygodniowo i umiesz swietnie Angol, albo masz super znajomych, inaczej duze prawdopodobienstwo ze wyladujesz na ulicy, Good luck!!!, trzymaj sie z dala od kolorowych Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:34 nie Ela, moze jej nic ne zostac. nawet na waszej stroniejest napisane o depozycie-moga chciec za 2 tyg, moga chciec za miesiac. A jedzenie? a travel cards?? ona pytala ile kasy na miesiac. moim zdaniem £600 na miesiac w lond, to stanowczo za malo. Jesli znajdzie szybko prace, to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
elaweybridge Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:39 ponad 2 lata temu zwalilismy sie w ciemno i mielismy w kieszeni £650 na nas dwoje. i starczylo ;) roznie bywa dlatego najlepiej przygotowac sie na extreme ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:47 elaweybridge napisała: > ponad 2 lata temu zwalilismy sie w ciemno i mielismy w kieszeni £650 na na > s > dwoje. i starczylo ;) roznie bywa dlatego najlepiej przygotowac sie na extrem > e ;) wiesz co Ela, with all respect, ale to bylo 2 lata temu... moj dom, ktory kupuje, 5 lat temu zostal kupiony za dokladnie polowe jego obecnej ceny... > Odpowiedz Link Zgłoś
walesa4 Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:52 no to znaczy ze przeplacilas, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:54 nie wiem w jakim stanie go kupili-wiem w jakim sprzedaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.stb.ubr01.hari.blueyonder.co.uk 30.08.06, 15:41 ok 500 funow. Hostel hostelowi nierowny - to zalezy ile zaplacisz. Generalnie lepeij u kogos znajomego. Nie biez pracy u Pakoli i Turasow chocbys byla zdesperowana, ale gdybys wziela to pamietaj sexual harrasment (napastowanie - bardzo czesto sie zdarza)to tutaj bardzo powazne przestepstwo i sa za to wysokie odszkodowania. WYSOKIE !!! Nie pojecia praca na czarna bo to nie twoja sprawa czy pracodawca odprowadza skladki za Ciebie tak wiec nie ma stracha - kazda praca jest legalna. Prawo nie wymga (tutaj) spisania umowy na pismie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: Do polskich Londynczykow, 30.08.06, 15:45 Gość portalu: mi napisał(a): Nie pojecia praca na czarna bo to nie twoja sprawa > czy pracodawca odprowadza skladki za Ciebie tak wiec nie ma stracha - kazda > praca jest legalna. Prawo nie wymga (tutaj) spisania umowy na pismie. taaa. a jak ci nie zaplaci, to co? gdzie sie bedziesz wyklocac jak oficjalnie tam nie pracowales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cachotterie Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.aspect-internet.com 30.08.06, 18:37 Siedze tu nieco ponad miesiac na delegacji, majac oplacone mieszkanie przez firme wiec z praktyki tego do konca nie znam, ale moge powiedziec co widze w ogloszeniach tam gdzie mieszkam. Skromny pokoj dzielony z kims wynajmniesz od 50-60 funtow, ale musisz miec troche dodatkowo na depozyt. Na miesieczna sieciowke potrzebujesz 85-100 funtow (zalezy w ktorej strefie znajdziesz mieszkanie). Ja przez caly pobyt tu wydalam ~350 funtow na jedzenie i rozrywki, przy czym nie zylam jakos super oszczednie (od czasu do czasu jakies jedzenie na miescie, kawka, deserki itd.). Czyli za wspominane tu 500-600 funtow jakos dasz rade, zyjac skromnie. Najwiekszy koszt to na pewno bedzie pokoj i mysle ze warto go poszukac zanim tu przyjedziesz, bo hostele sa tu drogie, nawet te tzw. studenckie gdzie masz miejsce w wieloosobowej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tu Gonia,dzieki za Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:04 wszystkie odpowiedzi. Znajomych w Londynie nie mam zadnych,musze liczyc na siebie.W zasadzie to chce pojechac poszlifowac angielski,jak sie nie uda z praca to po miesiecu wroce. Jak bedac w Polsce poszukac sobie pokoju ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saper Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.server.ntli.net 31.08.06, 11:13 www.google.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saper Re: Do polskich Londynczykow, IP: *.server.ntli.net 31.08.06, 11:14 www.google.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
walesa4 Re: Do polskich Londynczykow, 31.08.06, 11:32 z forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=42939358&a=42940683 1. Mieszkania na 3 miesiace nikt Ci nie wynajmie, tylko pokoj 2. Z reguly wynajmuje sie od reki, a nie z wyprzedzeniem 2 miesiecznym i jak delikwent jest jeszcze np. w Polsce (a moze sie rozmysli i nie przyjedzie) 3. korzystasz www.gumtree.com (najwiecej krotkoterminowych wynajmow) 4. dzwonisz i umawiasz sie na spotkanie i wynajmujesz (na pol roku z 2 tygodniowym terminem wypowiedzenia wiec po 3 miesiacach mozesz spokojnie wyjechac do chaty 5. Ja zrobilemm tak: niedziela - email do goscia, poniedzialek emial zwrotny z UK i dzwonie do goscia, umawiam sie na czwartek, sroda wyjazd, czwartek dzwonie z Victorii, gosc przyjezdza na miejsce ja tez, place gosciowy i mieszkam :), i bez zadnych referencji czy pomocy kogokolwiek z UK, w UK tez jestem poraz pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś