Dodaj do ulubionych

bromelia - jak ją pielęgnowac

30.09.05, 13:10
Dostałam w prezencie kwitek doniczkowy z bromeliowatych / wąskie długie
listki, w środku zielono różowy " gruboszowaty" jęzor z ktorego wykwitały
ciemnoniebieskie kwiatki -motylki/
Przekwitła, jęzor zzieleniał; co dalej???
Obserwuj wątek
    • gucio_itd Tillandsia cyanea 01.10.05, 07:12
      > tak przynajmniej z Twojego opisu mozna wnioskowac.

> jest zdecydowanie epiphytem, ale w warunkach Florydy widzialem ta Tillandsie
      dobrze sobie radzaca w piaszczystej ziemi.

> widzialem zdjecia kolekcjonerow Tillandsii w Niemczech, gdzie w okresie
      wiosny do jesieni, wieszaja te rosliny na balkonach, przytwierdzone do kawalka
      drzewa, czy tez paproci drzewiastej.

> jezeli masz Tillansie w doniczce, to traktuja ja jako succulent, ale tez
      zraszaj liscie w okresie ciepla. powinna przezimowac przy oknie, tylko pamietaj
      nie stawiac jej na parapecie w zimie, poniewaz od okna zawsze 'ciagnie' zimne
      powietrze i choc w mieszkaniu jest cieplo, to bryla korzeniowa zdecydowanie
      jest w takiej sytuacji zimna i to juz potrafi wykonczyc wiekszosc roslin
      pochodzacych z tropiku ( i nie tylko...).
      • giwia Dziękuję! To jest to! 01.10.05, 10:51
        Sprawdziłam w necie. TO istotnie T C; pani w sklepie ogrodniczym poradziła
        wyciąć " jęzor"ktory zzieleniał i podlewac do srodka rosliny. Nie wiem czy
        dobrze zrobilam
        • gucio_itd Re: Dziękuję! To jest to! 01.10.05, 14:36
          > giwia napisał:

> Sprawdziłam w necie. TO istotnie T C; pani w sklepie ogrodniczym poradziła
          > wyciąć " jęzor"ktory zzieleniał i podlewac do srodka rosliny. Nie wiem czy
          > dobrze zrobilam

> ta 'pani' ze sklepu ogrodniczego zle Tobie doradzila. kwiatostan sie ucina (
          najlepiej jak zaschnie), a Tillandsie nie podlewa sie 'do srodka', a tylko
          zrasza sie lekko liscie ( najlepiej malym atomizatorem). 'do srodka' podlewa
          sie Neoregelie, Aechmee, Bilbergie i inne rosliny z rodziny Bromeliaceae, ktore
          rosna tworzac 'naczynie' do lapania deszczu. Tillandsie sa w wiekszosci
          xerophytami i zazwyczaj 'lapia' wode z powietrza, lub liscmi zwilzanymi
          deszczem . 'korzonki' Tillansii sluza glownie do przytwierdzenia do podloza,
          czym sa galezie i pnie drzew i krzewow, skaly, a nawet i przewody telefoniczne,
          ktore Tillandsie potrafia 'oblepic' niczym pierscienie i tak rosnac i wydawac
          nasiona pomimo palacego Slonca, etc.

> na poludniu Stanow, jaki i w poludniowej Ameryce, najczesciej spotykana
          Tillansia jest T.usneoides, ktora kiedys tutaj wypychano materace i fotele,
          poniewaz przypomina mech wiszacy festonami z galezi debow i innych drzew. To
          jest bardzo fascynujaca grupa setek najrozniejszych roslin w obrebie rodziny
          ananasowatych. Mam kilkadziesiat gatunkow z tej rodziny, ale albo
          to 'przypinam' do pni drzew i klodzin palmowych, albo sadze w ogrodzie do
          gruntu, gdzie sie b.dobrze rozmnazaja. Rodzina Bromeliaceae jest tak
          fascynujaca dla kolektorow, jak Orchidaceae. W Polsce bylaby to raczej trudna
          do utrzymania kolekcja, chociaz, jak juz wspomnialem, w Niemczech sa to rosliny
          popularne i kolekcjonerzy sa tam ambitni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka