neska79 03.10.05, 21:51 Na mojej azali (glowing emberes) pojawiły się białe plamy. Co to może być i jak z tym walczyć? Zmiany widoczne są na zdjęciu zamieszczonym na stronie www.neskam.bobasy.pl (ostatnie zdjęcie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanka31 Re: Moja azalia choruje 03.10.05, 22:03 Teraz to juz sie nic nie poradzi. .Jest to maczniak niektóre odmiany są w szczególnosci podatne.Ja swoje w tym roku opryskałam profilaktycznie dwukrotnie srodkami grzybobójczymi i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
pogotowieogrodnicze Re: Moja azalia choruje 03.10.05, 22:05 maczniak prawdziwy wykonaj oprysk Nimrodem 0,25%(działa wyniszczająco) za 10 dni popraw Bioseptem 0,05% pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
gucio_itd "Ekspert" tez choruje!! 03.10.05, 22:31 > tak wiec ma sie ta azalie. > jedna! > no i ta choruje na maczniaka. prawdziwego w dodatku! > wiec 'ekspert' poleca oprysk i Nimrodem (ktory to ma ...'wyniszczyc'. > maczniaka chyba. > no tego prawdziwego...), a po 'wyniszczeniu' jeszcze dolozyc tej azalii ( no bo przeciez ten prawdziwy maczniak jest juz przeciez wyniszczony!) Bioseptem. > podziwiam tych 'ekspertow'! > z tego 'pogotowia ogrodniczego', znaczy. > to tacy 'eksperci' z ekonomiki rowniez, bo ilez to kosztuje najmniejszy pojemnik 'Nimrodu', no i 'Bioseptu', ktore to ma sie aplikowac raptem jednej azalii ???!!! > w doniczce? Odpowiedz Link Zgłoś
neska79 Re: "Ekspert" tez choruje!! 03.10.05, 23:12 Buuu, nic nie rozumiem. Jako że jestem początkującym ogrodnikiem to naprawdę nie wiem : pryskać tym nimrodenmem? (Z tonu wnioskuję, że raczej nie:))) A jeśli nie - to co? Wykopać ją i wyrzucić? Boję się o rododendrona, który rośnie obok. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio_itd zrob sobie maly eksperimencik 03.10.05, 23:46 > wode utleniona ( ta 3% z apteki) rozciencz 1:3; 1:2; 1:1 i tez bez rozcienczania. zmyj watka po jednym lisciu kazdym rozcienczeniem, zaznacz sobie ktory lisc zmylas jakim rozcienczeniem i po tygodniu, dwoch, daj daj znac co sie dzieje z tym maczniakiem. > kiedys kupowalo sie w aptekach srodek do plukania gardla p.n. 'chinosol' ( jezeli sobie dobrze przypominam to jest to 8-hydroxyquinolone sulphate) i mala tabletke mozna rozpuscic w szklance cieplej wody i po ostudzeniu przemyc watka te kilka lisci, ktore widnieja na Twoim zdjeciu. > chinosol poza wlasciwosciami grzybobojczymi, posiada ogolne wlasciwosci odkazajace, a takze skutecznie zabija przedziorki ( hodowcy kaktusow w Europie stosuja chinosol do odkazania nasion, przy problemach z korzeniami, a takze przy jakichkolwiek problemach z chorobami succulentow). > no i chinosol pachnie ladnie. tak jak prawdziwy, czysty....szpital. > osobiscie jestem zdecydowanie przeciwko uzywaniu srodkow chemicznych w przydomowych ogrodach, jak i w domu. tysiace ton srodkow srodkow chemicznych jest kierowane na rynek dla oglupionego konsumenta i przyczynie sie to w znacznym stopniu do zatrucia srodowiska, stad moje obiekcje i krytyka tych, ktorzy nie staraja sie unikac chemikalii w domu i ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arenaria Re: Moja azalia choruje 04.10.05, 09:10 Zobacz tu http//www.cieplucha.com.pl/forum/index.php3?bn=4web_forumcieplucha Odpowiedz Link Zgłoś
arenaria Re: Moja azalia choruje 04.10.05, 09:14 www.cieplucha.com.pl/forum/index.php3?bn=4web_forumcieplucha Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Moja azalia choruje 05.10.05, 19:30 jest już jesień i tak niedługo azalia zgubi listki, najlepiej przyspieszyć proces kończenia wegetacji poprostu obrywając wszystkie liście.. spokojnie nic jej nie będzie...a i na wiosnę "ruszy" ku słońcu..Tym sposobem obędzie się bez bezsensownego już oprysku.. Który wykonasz wiosną z chwilą pojawiania się liści. Nie pozwól by chore liście leżały pod azalią - spal je. Biosept to środek wyłącznie zapobiegawczy - leczniczy bardzo słaby. Do opryskiwania przeciwko mączniakowi prawdziwemu można użyć tańszych środków n.p Euparen, Bayleton, Siarkol. Powodzenia. (i nie przejmuj się) Odpowiedz Link Zgłoś
neska79 Re: Moja azalia choruje 05.10.05, 20:42 I tak właśnie zrobię, oberwę listki, spalę a na wiosnę przystąpię do oprysków. Tylko czy te preparaty "nadają się" do ogrodu w którym będą pełzały, a następnie raczkowały aż w końu chodziły moje dzieciaczki? I czy takimi preparatami tzreba potraktować wszystkie roślinki bez wyjątku? Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Moja azalia choruje 05.10.05, 20:54 zależy od preparatu - jeżeli użyjecie środka, który działa wybiórczo to niewarto pryskać wszystkiego, bo podatność roślin na mączniak jest ograniczona..a z opryskiem warto zaczekać aż sie zrobi mokro. Drobna uwaga - starajcie się unikać podlewania rośliny po liściach - bo to sprzyja wystąpieniu tego grzyba. wszystko można pryskać euparenem - stosunkowo tani, skuteczny i o szerokim spektrum zawalczanych chorób. środek najgrożniejszy jest w momenice nanoszenia na roślinę (dla tego kto opryskuje - instrukcje na opakowaniu lub w opakowaniu) oraz kilka godzin po naniesieniu. ważne żeby nie został spłukany przez oklolo 4 godziny przez deszcz. Maleństwa lepiej trzymać z daleka od opryskiwanych roślin, dzieci lubią brać wszystko do buzi - listki pewnie też.. a może w ramach walki zapobiegawczej użyjecie środków naturalnych. są różnego rodzaju roztwory ziołowe.. wydaję mi się, że przy małych dzieciach taka metoda jest znacznie bardziej wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś