30.10.05, 15:07
Właśnie kupiłam kaktusika i nie wiem jak często go się podlewa?
Teraz go przesadziłam do większej, ładniejszej doniczki :o)
Obserwuj wątek
    • gucio_itd zrobilas pierwszy blad 30.10.05, 17:04
      > kaktusy sie powinno przesadzac tylko w okresie wegetacyjnym, przesadzac do
      doniczek o 2 cm wiekszych od srednicy kaktusa!

> podlac wowczas, gdy ziemia sie przesuszy, a przy niskich temperaturach mozna
      o tym zapomniec na kilka tygodni nawet.

> korzonki kaktusa regeneruja sie b.szybko tak, jak i gnija b.szybko. waznym
      jest aby dolna czesc kaktusa byla rowno z ziemia, a nawet ponad i wowczas
      drobnym zwirem obsypuje sie katusa aby sie utrzymywal pionowo.

> ziemia do kaktusow i innych sukkulentow powinna byc taka, aby po zacisnieciu
      w garsci i po szybkim rozwarciu dloni sie sama rozsypala (wilgotna).
      • umfana Re: zrobilas pierwszy blad 30.10.05, 19:54
        Nie będę go już podlewać! Mam nadzieję, że może kaktusik jakoś przeżyje to
        przesadzenie :(
      • tram_ktos jaki okres wegetacyjny? 30.10.05, 20:35
        > > kaktusy sie powinno przesadzac tylko w okresie wegetacyjnym, przesadzac d
        > o
        > doniczek o 2 cm wiekszych od srednicy kaktusa!
        >

Co rozumiesz w tym przypadku pod pojęciem okresu wegetacyjnego? Okres
        wegetacyjny na zewnątrz, czyli dni ze średnią dobową temperaturą wyższą niż 5
        stopni? Na zachodzie Polski okres wegetacyjny z całą pewnością jeszcze trwa.
        No bo w mieszkaniu okres wegetacyjny nigdy się nie kończy (chyba że się zimą
        ogrzewanie popsuje, ale to sytuacja wyjątkowa).
        • gucio_itd Re: jaki okres wegetacyjny? 31.10.05, 03:41
          > kaktusom powinno sie zapewnic okres spoczynku poprzez ograniczenie podlewania
          i zmniejszenie temperatury otoczenia. tak traktowane beda obficiej kwitly.

> przez okres wegetacyjny, w tym wypadku sugerowalem okres wzrostu kaktusa,
          ktory (normalnie) nastepuje przy wydluzajacym sie dniu, zwiekszonej wilgotnosci
          i temperatury otoczenia.

> w mieszkaniu w zimie, lepiej byloby aby kaktusy byly w stanie spoczynku, w
          temperaturach o kilka stopni powyzej zera ( jasne, nieogrzewane pomieszczenie),
          wowczas ( generalnie biorac...)inicjuja paczki kwiatowe a nie wegetatywne.

> nawet kaktusy z tropikow przechodza okres spoczynku w porze suchej i
          znacznego ochlodzenia nocy i dni jak to obserwowalem w polnocnej Argentynie i
          poludniowej Brazylii.

> ustawianie doniczek z kaktusami na parapecie okna prowadzi najczesciej do
          wyziebienia bryly korzeniowej, jako ze jednak na tym poziomie 'ciagnie' od
          okna, podczas gdy gora rosliny jest cieplejsza, co prowadzi do
          czestych 'katastrof' ( podobnie z innymi roslinami w takiej sytuacji) i
          jezeli 'na oknie', to doniczki powinny byc ustawione wyzej na parapecie, a
          przynajmniej wyzej od poziomu powiewu z popod ramy okiennej. inna sprawa z
          grzejnikami, ktore od spodu ogrzewaja i wysuszaja bryle korzeniowa, podczas gdy
          powietrze jest zbyt suche, aby kaktus, czy inny sukkulent mogl kompensowac
          utrate wody wchlanianiem jej z powietrza... itd, itp...

> widzialem kaktusy ze sniezna czapa i bez uszkodzen mrozowych, a na Florydzie
          moja kolekcja kilka razy tez przezyla spadki temperatur ponizej zera i
          odwdzieczaly mi sie za to setkami kwiatow.
          • kropka Re: jaki okres wegetacyjny? 31.10.05, 12:54
            dotąd słyszałam, że kaktusy dobrze jest przesuszyć. Ale przemrozić???
            No cóż, kaktus to rodzaj męski, czyli nie trafisz za nim :)
            Witaj Guciu :)
            • gucio_itd kaktusy a mroz 01.11.05, 07:14
              > jest kilka linkow na te tematy z lista i zdjeciami kaktusow, ktore znosza
              mrozy ( nawet i ciezkie!)

> cssma.org/cactaceae_1.htm

> bennyscactus.dk/Hardy_UK.htm

>
            • indira Re: jaki okres wegetacyjny? 03.11.05, 19:08
              Czytałam, że wiele kaktusów zimą należy ustawić w chłodnym, jasnym i suchym pomieszczeniu. Zrobiłam tak ze wszystkimi moimi kaktusami i nie zaszkodziło im to. Jeden nawet wypuścił w tym roku kwiatuszki. Alę są i takie, które bardzo tego nie lubią np. "fotel tesciowej". Dostał plam, charakterystycznych dla uszkodzeń powstałych na skutek wyziębienia. Poza tym, ponieważ miał za suchą ziemię, skurczył się. Gdy tylko zmieniłam mu ziemię na żyzną i częściej podlewam, wyprostował się i jego wygląd znacznie się poprawił. Mam kaktusy, które nie lubią słońca (kurczą się pod jego wpływem i sinieją), po przestawieniu w lekki cień wzrosły dwukrotnie (jakby wypęczniały) i pozieleniały. Tak więc wymagania każdego kaktusa są inne i trzeba wszystkiego wypróbować.
    • ala969 Re: kaktus 18.12.05, 17:58
      Witam teraz kaktusy maja stan spoczynku mozna ich podlewać 1 raz na miesiąc ja
      tak robie a na wiosne podlewam częściej oraz naworze nawozem dla
      kaktusów.pozdrawiam :)
    • jerzy.wozniak Re: kaktus 19.12.05, 22:44
      Kaktusy przesadzamy w kocu lutego nie wcześniej ani nie później. Podczas zimy
      większość gatunków ustawimy w chłodnym miejscu ( 0-15C)i nie podlewamy od
      września do końca marca. Inaczej pielęgnujemy tylko kaktusy epifityczne i
      epikaktusy, oraz te rosnące w klimacie tropikalnym jak melokaktusy czy
      ubelmanie.
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka