Dodaj do ulubionych

Pytanie o frezje

05.11.05, 11:51
Jest to w mojej opinii bardzo grymaśna roślinka. Z cebulek (zakupionych w
hipermarketach) i wsadzonych do gruntu na wiosnę nic nie wyrasta. Natomiast
teraz w listopadzie zauważyłem młode liście. Sytuację miałem podobną w
zeszłym roku. Młode roślinki przesadzam do skrzynki i umieszczam w domu.
Nawet jest z tego wielka atrakcja, gdyż nie ma chyba kwiatu, który tak silnie
dawałby znać o sobie. Piękny zapach jest wyczuwalny w całym domu, również i
na innym piętrze. Ileż to osób (gości) zapytuje mnie o typ
stosowanego "odświeżacza powietrza".

Mam zatem pytania:
1. jak prawidłowo pielęgnować frezje w domu w okresie zimy (zawsze mi jakoś
potem po okresie długiego kwitnienia cebulki zanikały - maziste były).
2. kiedy wsadzać do gruntu frezje, aby tam wyrosła - tak długo trzeba czekać
na jakieś kiełki - w rezultacie wsadzam w to miejsce inne sadzonki i frezji
do jesieni nie widać.
3. wsadzone cebulki do skrzynki w domu nigdy nie ruszyły, nie miały nawet
korzeni po 4 miesiącach. Ile trzeba czekać aż ta cudowna ale kapryśna
roślinka zacznie rosnąć ?

serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • freo Nie ma doświadczonych miłośników frezji ? 09.11.05, 09:52
      Może nie wypada pchać się ze swoim problemem, ale nie przypuszczam, aby na
      forum tym nie pojawiali się miłośnicy frezji. Wyjątkowo mało jest w internecie
      porad, jak uprawiać tę bardzo atrakcyjna roślinkę w domowych warunkach ?
      • amadyn Re: Nie ma doświadczonych miłośników frezji ? 09.11.05, 18:27
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=4607469&a=4665741
        • freo Re: Nie ma doświadczonych miłośników frezji ? 11.11.05, 11:19
          amadyn napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=4607469&a=4665741

Drogi Amadynie,
          ta informacja jest mi znana i jest tekstem z ulotki o standardowej uprawie
          frezji, która jednak nie wychodzi. Tekst ten w zaden sposób nie odnosi się do
          sygnalizowanego przeze mnie problemu.

Chcę dodać, że frezje w domu pędzą do góry w oszałamiającym tempie i mają juz
          ponad 25 cm wysokości (przez 2 tygodnie tyle urosły).

Zastanawia mnie, dlaczego potrzebują aż pół roku na wykiełkowanie z cebulek ? Z
          10 cebulek rośnie 9.
      • poppy3 Re: Nie ma doświadczonych miłośników frezji ? 09.11.05, 19:14
        Kocham frezje ale przez 3 lata z rzędu nie udały się. Chyba przelewałam -
        hodowałam latem w donicy - wyrastały liście ale kwiatów - ani trochę....
        • freo Re: Nie ma doświadczonych miłośników frezji ? 13.12.05, 18:42
          A wiesz, że mi frezje rosną, chociaż jest tak mało słońca. Podpierać wszystko
          muszę, bo wyciągnięte są bardzo, ale jest pierwszy pąk. Będzie cudowny zapach
          na święta.
    • foxtrot3 Re: Pytanie o frezje 14.12.05, 19:38
      Polecam ksiazke FREZJA autor:K.KUKUŁCZANKA.Zasada nr 1 nie kupuj cebul w marketach Sadzilem kiedys frezje i na 1000 wsadzonych ,wyrosło1000 i zakwitło 1000,no ale cebulki byly z pewnego zrodla.
      • freo Re: Pytanie o frezje 20.12.05, 12:30
        Słuszna uwaga tylko, jak rozpoznać pewne źródła. Według mojego rozeznania
        zupełnie nie ma polskiej hodowli cebul, jest tylko dystrybucja towaru
        holenderskiego. Wydaje mi się, że na tym forum powinna być informacja o
        niedobitkach polskich hodowli cebul, gdyż będą one lepiej przystosowane do
        naszego klimatu, a więc warte polecenia.

Ponadto obawiam się, że na krajowym rynku ma miejsce dystrybucja materiału
        niepierwszej jakości, czyli przede wszystkim tańszego. Zaskoczył mnie osobiście
        przypadek nabycia opakowania 50 cebul mieczyków, ale wszystkie kwitły w kolorze
        różowym. Do dziś (przez 2 lata już) nie pojmuję, co sieć handlowa OBI miała na
        myśli, oznaczając opakowanie etykietą: cebule mieszane.
        • foxtrot3 Re: Pytanie o frezje 23.12.05, 21:30
          Sluchaj ja tez wtedy kupilem cebulki z ogloszenia /duzo ryzykowalem/ale oplacilo sie.A z marketami chodzi o to ze oni traktuja kazdy towar tak samo.Niestety warunki przechowywania cebul odgrywaja najwazniejsza role/nawet roznica kilku stopni lub wilgotnosc potrafi zniszczyc przyszla rosline/Takie same cebulki mozna kupic od producenta/lub w sklepach ogrodniczych, no moze drozej ale za to efekt i satysfakcja z wychodowanej rosliny
          Pozdrawiam i Wesolych Swiat :)
          • horpyna4 Re: Pytanie o frezje 24.12.05, 13:00
            A ja znalazłam w starej, sprzed prawie pół wieku, książce ciekawą informację.
            Otóż frezje nie kwitną, jak jest im za ciepło. A tak jest w większości mieszkań.
            Optymalna temperatura dla frezji to 12 stopni, wtedy kwitną najwcześniej i
            najobficiej.
            • freo Coś w tym jest 10.01.06, 19:59
              Moje frezje rosną w skrzynce ustawionej przy najchłodniejszym oknie (minimalnie
              uchylone) i wieje im tam chłodem. Kwitnie na razie 5, ale i tak jest
              fantastyczny zapach. Frezja jest chyba jednym z najdłużej kwitnących kwiatów.

Gdzie nabywać cebulki frezji ?
              • foxtrot3 Re: Coś w tym jest 13.01.06, 12:38
                Kazdy kwiat jesli jest na tzw.*pniu* dlugo kwitnie z wyjatkiem Tygrysówki, warunek odpowiednia temperatura.
            • freo Re: Pytanie o frezje 11.03.06, 23:45
              > Optymalna temperatura dla frezji to 12 stopni, wtedy kwitną najwcześniej i
              > najobficiej.
              Chyba tak nie jest.
              Po ostatnim okresie "mocnego" słońca wszystkie pozostałe frezje puściły pąki
              kwiatowe. Temperatura na parapecie to dobrze powyżej 25 C.

ładne kolorystycznie są frezje na opakowaniach w handlu, ale czy warto kupować ?
        • ciociaklementyna Re: Pytanie o frezje 12.01.06, 17:10
          freo napisał:

> Zaskoczył mnie osobiście przypadek nabycia opakowania 50 cebul mieczyków, ale
          wszystkie kwitły w kolorze różowym. Do dziś (przez 2 lata już) nie pojmuję, co
          sieć handlowa OBI miała na myśli, oznaczając opakowanie etykietą: cebule
          mieszane.

Prawdopodobnie przed wyslaniem do sklepu facet wsadzil reke do pojemnika i
          zamieszal. W ten sposob siec nie oklamala nabywcy.
    • ilal gdzie kupować cebulki frezji? 12.01.06, 16:45
      Przyłączam się, bo tęsknię za zapachem białych frezji.
      • foxtrot3 Re: gdzie kupować cebulki frezji? 12.01.06, 18:09
        Biale jak biale, ale zolta Aurora to jest to co tygrysy lubia najbardziej :))
    • alicjakokot1 Re: Pytanie o frezje 12.03.06, 16:08
      tak to niestety bywa, że wiele firm w tym także hipermarkety sprzedają cebule
      preparowane. Najprościej jest to wytłumaczyć to tak, że robi się wszystko z
      cebulami żeby zakwitły w okresie, kiedy jest popyt na kwiaty tj. frezje.
      Ogrodnicy kupują te cebule i sadzą w szklarniach. Frezje takie muszą zakwitnąć
      np. w walentynki lub na 8 marca. To, co firmy zajmujące się preparowaniem cebul
      nie sprzedały wciskają do supermarketów i tym podobnych miejsc. Polecam kupować
      cebulki u producentów. www.gieldaroslin.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka