Dodaj do ulubionych

Chora jerzębina i ostrokrzew

07.11.05, 08:58
Proszę o pomoc. Zachorowały mi jerzębina i ostrokrzew. Jarząb pospolity ma na
pniu pęknięcia, które "owijają się" z góry do dołu. Nie wiem czy wyraziłem
się zrozumiale ale rano w poniedziałem nic lepszego nie wymyślę. Myśl, że to
jakaś choroba grzybowa ponieważ liście jesienią miały brązowe plamy a
wszystkie jagody opadły. Tkanka pod pękniętą korą jest brunatna. A może to
jakiś szkodnik?
Ostrokrzew ma natomiast na pędach i liściach takie zółte plamki a roslina
wygląda jakby ją posypano sadzą. Coś mi się kojarzy,że to mogą być jakieś
tarczniki albo czerwce. Czym to draństwo zwalczyć ?

Tomek
Obserwuj wątek
    • pogotowieogrodnicze Re: Chora jerzębina i ostrokrzew 07.11.05, 11:32
      Czy w obrębie tych spękań tkanka zapada sie,czy to jest już duże
      drzewo(srednica pnia)? czy te spękania obejmują cały obwód pnia czy tylko
      część?od odpowiedzi na te pytania zalezy rodzaj leczenia
      Natomiast jeśli chodzi ostrokrzew plamki ? czy na nerwach głownych występują
      takie małe miseczki(jasnobrązowe),czy pędy i liście są pokryte wydłużonymi
      (dł.5mm)woreczkami z ciemna tarczka w gornej części?
      Gdyby było zdjęcie to i diagnoza natychmiastowa; a tak to tyle pytań
      • ktom3 Re: Chora jerzębina i ostrokrzew 07.11.05, 11:50
        Dziękuję za zainteresowanie .Zdjęć na razie nie będzie- nie posiadam aparatu
        cyfrowego. Jeżeli chodzi o jarzębinę to jest to młode drzewko, średnica pnia
        około 3-5 cm. Pęknięcia pojawiają się w dwóch miejscach, spiralnie wokół pnia,
        na długości 3-4 cm.W tych miejscach faktycznie tkanka jest miękka i można
        powiedzieć, że zapada się.
        U ostrokrzewa zauważyłem tylko te żółte kropki na spodniej stronie liści na
        pędach i ten charakterystyczny nalot na liściach, podobny do sadzy. Dzisiaj
        zauważyłem, że po zastosowaniu środka owadobójczego część żółtych plamek
        zniknęło, tzn. spadło.

Pozdrawiam

Tomek
        • pogotowieogrodnicze Re: Chora jerzębina i ostrokrzew 07.11.05, 12:29
          jezeli to zapadanie obejmuje ponad 80% obwodu pnia to drzewo nadaje sie do
          usuniecia i spalenia. Mozna byłoby próbować ratować szczepieniem mostowym
          ale do tego jest potrzebna osoba ktora potrafi je wykonać.Do szczepienia trzeba
          przygotować jednoroczne zrazy.

• ktom3 Re: Chora jerzębina i ostrokrzew 07.11.05, 13:46
            Co to jest szczepienie mostowe i co właściwie jest mojej jerzębinie ?! Czy to
            nie jest choroba grzybowa ?

Tomek
            • pogotowieogrodnicze Zamieranie pędów 07.11.05, 13:59
              powodawane przez grzyb (Nectria cinnabarina)
              Szczepienie "mostowe" to wszczepianie 1 zraza poniżej i powyżej ogniska choroby
              Powstaje wtedy tzw.ped zastępczy ktory przejmie na siebie funkcje przewodzące
              Najcześciej wszczepia sie 2 zrazy po przeciwnych stronach pnia
              • ktom3 Re: Zamieranie pędów 07.11.05, 14:18
                To faktycznie za trudne dla mnie ale może pomoże jakiś środek grzybobójczy.

Tomek
                • pogotowieogrodnicze Re: Zamieranie pędów 07.11.05, 15:34
                  zadnen oprysk tu nie pomoże.Trzeba wyciąc chora tkanke (brunatną) i zasmarować
                  Dendromalem lub 2%Topsinem w bialej emulsji.ale sadzac po opisie to jezeli
                  przeżyje do wiosny to tylko to szczepienie ewntualnie usunięcie rosliny i spalenie
                  • ktom3 Re: Zamieranie pędów 08.11.05, 09:29
                    Czy rośliny posadzone w tym miejscu nie będą chorować na tą chorobę. Zauważyłem
                    w okolicy stare jerzębiny, które również kiepsko się mają. Miały pęknięcia na
                    pniu, szybko traciły liście a jagody miały ciemny kolor ale mimo to rosną w
                    takim stanie pewnie wiele lat. Nie chciałbym mieć okazu, który tylko marnie
                    wegetuje a może na dodatek zaraża inne rośliny. Trochę mi szkoda tej jerzębiny
                    ale niema tego złego. Jeżeli nic z niej nie będzie to proszę o poradę gdzie
                    można kupić gatunki wolno rosnące, może w formie płaczącej o oryginalnych
                    koralach w kolorze białym.

Pozdrawiam
                    Tomek
                    • ktom3 Re: Zamieranie pędów 09.11.05, 08:16
                      Prosze jeszcze o radę. Wyczytałem w jakieś mądrej książce, że można taką ranę
                      zasmarować mieszanką fungicydu (Rovral, Topsin) z farbą emulsyjną. Czy ja
                      dobrze zrozumiałem, to ma być jakaś zwyczajna farba olejna ?

Tomek
                      • pogotowieogrodnicze Re: Zamieranie pędów 09.11.05, 16:44
                        pisałem że 2gramy Topsinu wymieszać z 100ml białej farby emulsyjnej(2% Topsin)
                        w zadnym wypadku z barwnikiem a juz broń Boże w olejnej
                        • ktom3 Re: Zamieranie pędów 10.11.05, 08:06
                          Jeszcze jedno pytanie. Czy operację przeprowadzić teraz, czy na wiosnę?
                          • pogotowieogrodnicze Re: Zamieranie pędów 10.11.05, 11:52
                            wiosna a pedy do przeszczepu pobrać z innej zdrowej rosliny

pozdrawiam
                            Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka