nowicjusz1970 23.11.05, 14:08 Czy są trawy które nie wymagają cięcia ? Jakie odmiany trawy polecacia by trawnik był ładny ? Nie będzie sie po tym trawniku chodziło. Serdecznie pozdrawiam Nowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florian05 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 03:06 nowicjusz1970 napisała: > Czy są trawy które nie wymagają cięcia ? > Jakie odmiany trawy polecacia by trawnik był ładny ? Nie będzie sie po tym > trawniku chodziło. Może kostrzewa "niedźwiedzie futro" (Festuca scoparia) skocz.pl/amsw Trzeba ją wykosić (kłoski) tylko jeden raz w roku. Najlepiej jako trawnik utrzyma sie w lekkim półcieniu. Czy musi być trawa? Może inne gatunki zadarniające? Alternatywnie, :-) F.O. Odpowiedz Link Zgłoś
nowicjusz1970 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 07:04 Zależy mi na ładnym trawniku, stanowisko słoneczne, dziękuję za porady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
enlilu Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 09:14 nowicjusz1970 napisała: > > Zależy mi na ładnym trawniku, stanowisko słoneczne, > Może zainteresuje Cię łąka kwietna? :-) www.luczaj.com/kwietna.htm Enlilu Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 07:10 Ups... a czy taki trawnik niestrzyzony przez cały sezon ładnie wyglada ? Widział to ktos kiedys ? Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 11:10 Przeciez tu nie chodzi o trawnik tylko kwietna lake! Masz sobie wyobrazic te kwiatki, gdy beda kwitly i jak bedzie romantycznie nostalgicznie i naturalnie i wszystko zgodne z natura. A Ty zaraz czy ladnie wyglada przez caly rok. A jak wyglada Twoj trawnik w zimie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 12:08 Witaj, Moj trawnik jest zielony. Mało tego gazenie mają jeszcze kwiaty, smagliczka kwitnie. Ale to za sprawą tego ze mieszkam na zachodzie Polski. Rozwamiałem z koleżanką z małopolski a tam śnieg i mory. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 12:28 U mnie wciąż kwitnie... maciejka pod oknem :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 14:07 Maciejka... aż sie nie chce wierzyć... kiedy była wysiana... bo maciejka juz we wrześniu zamiera... Pozdrawiam Przemo Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 19:36 Była wysiana jeszcze w lecie w bardzo suchym miejscu pod murem. Długo w ogóle nie wschodziła. I nagle, gdy ta kwitnąca "normalnie", kończyła żywot, ta nagle wykiełkowała. I kwitnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Trawa - odmiany 24.11.05, 22:26 Trawy na trawniki to mieszanki wielu gatunków. Kostrzewy, życice w wielu odmianch. Wskazówka może być opis opakowania, w którym są nasiona, np. gazonowy lub dekoracyjny. Warto zwócić uwagę na firmę. Zasada jest prosta i raczej nie nowa - im droższa trawa - tym lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
haraposkutya Re: Trawa - odmiany 25.11.05, 19:13 Jakiś czas temu firma Wolf-Garten reklamowała mieszankę >Holiday<, którą ponoć kosi się trzy razy w roku. Tyle, że sprawa jakby przycichła. Na stronie Wolfa nie znalazłem nic nowego na ten temat. Może wiosną coś się ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
enlilu Re: Trawa - odmiany 25.11.05, 20:40 haraposkutya napisał: > > Jakiś czas temu firma Wolf-Garten reklamowała mieszankę >Holiday<, któr > ą ponoć kosi się trzy razy w roku. Tyle, że sprawa jakby przycichła... > Może wiosną coś się ruszy. > Zanim coś się ruszy może zasiać wiechlinę roczną. :-) Enlilu Odpowiedz Link Zgłoś