mariolaaaa 29.11.05, 19:52 Chciałam rozmnożyc papirusa, ale nie wiem jak mam to zrobic. Próbowałam już, ale w żaden sposób nie chciał wypuścic korzeni. Za informacje z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia72 Re: papirus 29.11.05, 19:59 Witam, na stronie "oczko wodne" czytałam, że można tak: "obciąć jedną parasolkę z 10 centymetrowym ogonkiem, skrócić liście o połowę i wsadzić "do góry nogami" do naczynia z wodą. Wkrótce wypuści korzenie. W ciągu jednego sezonu młoda roślina staje się dorodnym okazem." Autor strony raczej się na tym zna, widziałam piekne okazy na zdjęciach. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
arenaria Re: papirus 29.11.05, 21:48 Ja to widziałam w realu ,rzeczywiście tak się ukorzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: papirus 02.12.05, 16:29 tez postapilam wg porad z owej strony :) wypuscil korzenie, poczekalam jeszcze na jeden-dwa pedy. obcielam skrocone wczesniej liscie, drenaz na spod doniczki i czekam..na razie pnie sie w gore :) Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: papirus 02.12.05, 19:02 Ja jeszcze słyszałem, że ukorzenianie przyspiesza wrzucenie do naczynia z wodą bryłki węgla drzewnego. I pamiętaj, żeby pęd włożyć "do góry nogami", tak jak napisła Joanna. Kiedyś w taki właśnie sposób rozmnożyłem papirusa, który rośnie u mnie do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś