negrescafe 26.01.06, 19:01 U kogo z Was drodzy forumowicze zakwitły już ciemierniki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foxtrot3 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 19:10 pewnie juz zakwitly, ale pod sniegiem i nie widac;) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 20:46 Tak, u mnie kwitły w grudniu. Teraz jest śnieg więc ich nie widać. Mam białe, czerwonawe i zielone. Przecudne rośliny. W dodatku zimozielone. Troche mało popularne. Pozdrawiam Przemo. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:25 Ja też mam kilka gatunków ciemierników.Ale moje kwitną dopiero wiosną.Mam,białe różowe ale najładniejszy jest o kwiatach zielonych/Ciemiernik Korsykański/.Po przekwitnięciu tworzą się takie małe fasolki i wysypując się rozsiewają.Trzeba je wtedy przykryć ziemią.Mają wiosną kiełkować/zobaczymy/.Pięknie wygląda od wiosny do lata. Nie są zbyt popularne bo trudno się je rozmnaża przez podział a z nasion zakwitną dopiero po kilku latach,a cena dorosłych sadzonek około 10- 15 zł. Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:40 To jest właśnie Ciemiernik Korsykański z 2004r. W 2005r. rozkrzewił się i wyrósł chyba na wysokość 40-50cm.Na zimę okryłem go agrowłókniną bo listki są zimozielone i ulegają uszkodzeniom. www.dzialka.sz-ek.pl/29.html Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:11 Widziałam kwitnące u siebie w ogrodzie też przed tymi śniegami,kwitły na czerwono,mam też białe ale one zakwitają na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ciemierniki.... 27.01.06, 10:06 A to ciekawe, bo na ogół czerwone są późniejsze. Ale większość ciemierników to mieszańce, więc wszystko jest możliwe. U mnie na ogół najwcześniej zakwitają białe z odcieniem różowawym (XI-XII), potem białe z bardzo lekkim odcieniem zieleni (II), ale wszystko to jest ciemiernik biały, o płaskich liściach. Natomiast czerwone i mieszańce o kwiatach zielonych z czerwonymi kropkami, lub bez kropek, zakwitają wczesną wiosną, a ich liście mają kształt trochę powyginany, jak liście niektórych peonii. I kwiaty mają nieco zwisające. Odpowiedz Link Zgłoś
za_krzewski Re: ciemierniki.... 27.01.06, 11:18 Moje kwitna tez dopiero na wiosne i ma kilka kolorow wsrod nich odmiane o kolorze seledynowm. Jednak tej nie polecm bo czasami mlode liscie nie roznia sie od kwiatow. Moje rozrastaja sie w tempie blyskawicznym. Rosna w miejscu naslonecznionym o podlozu pruchniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
amatorka37 Re: ciemierniki.-pytanie do zygi 27.01.06, 12:51 witam serdecznie chcialabym zapytac o tę stronke na ktorej są zdjęcia Twojej działki,otóż próbowałam znalezć głowną strone i nie mogę czy są tam wyłącznie Twoje zdjęcia? nie mówię że mi się nie podobaja ale uwielbiam wszelkie zdjęcia o ogrodach i miałam nadzieję że jeszcze cos tam znajde :) Odpowiedz Link Zgłoś
za_krzewski Re: ciemierniki.-pytanie do zygi 27.01.06, 13:18 Ciesze sie ze Ci sie podoba moj domek a przy okazji podbij go do gory, moze ktos sie jeszcze skusi? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=32371694&a=34529872 Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: ciemierniki. 27.01.06, 17:46 Ma dwie sztuki ciemiernika białego. Potwierdzam, że jest to roślina trudna do aklimatyzacji. Przez 3 miesiące po posadzeniu ledwo żyły. Chociaż wybrałem im najlepsze półcieniste miejsce i posadziłem do ziemi próchnicznej z odrobiną ziemi wapiennej. Zobaczymy czy zakwitną na wiosnę. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: ciemierniki.do Amatorka 37 27.01.06, 21:08 Witam również serdecznie.Ta strona była stworzona przez syna/ ot tak sobie/.Nie ma na niej nic więcej i wklejać zdjęć coś też mi się nie chce.Większość moich zdjęć jest tutaj. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=21485703&v=2&s=0 Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
facett24 Re: ciemierniki.... 27.01.06, 22:10 u mnie juz dawno kwitna :))) Mam tylko nadzieje ze przykryliscie je przy -25 stopniach czyms ???? Mam egzemparz juz 7 lat w swoim ogrodzie i kilka pzrepieknych odmian z Holandii i Francji :) Szymon Odpowiedz Link Zgłoś