Dodaj do ulubionych

ciemierniki....

26.01.06, 19:01
U kogo z Was drodzy forumowicze zakwitły już ciemierniki?
Obserwuj wątek
    • foxtrot3 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 19:10
      pewnie juz zakwitly, ale pod sniegiem i nie widac;)
      • przemoaj5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 20:46
        Tak, u mnie kwitły w grudniu. Teraz jest śnieg więc ich nie widać.
        Mam białe, czerwonawe i zielone. Przecudne rośliny. W dodatku zimozielone.
        Troche mało popularne.
        Pozdrawiam
        Przemo.
        • zyga5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:25
          Ja też mam kilka gatunków ciemierników.Ale moje kwitną dopiero wiosną.Mam,białe
          różowe ale najładniejszy jest o kwiatach zielonych/Ciemiernik Korsykański/.Po
          przekwitnięciu tworzą się takie małe fasolki i wysypując się rozsiewają.Trzeba
          je wtedy przykryć ziemią.Mają wiosną kiełkować/zobaczymy/.Pięknie wygląda od
          wiosny do lata.
          Nie są zbyt popularne bo trudno się je rozmnaża przez podział a z nasion
          zakwitną dopiero po kilku latach,a cena dorosłych sadzonek około 10- 15 zł.
          Z pozdrowieniami Zygmunt
          • zyga5 Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:40
            To jest właśnie Ciemiernik Korsykański z 2004r. W 2005r. rozkrzewił się i wyrósł
            chyba na wysokość 40-50cm.Na zimę okryłem go agrowłókniną bo listki są
            zimozielone i ulegają uszkodzeniom.
            www.dzialka.sz-ek.pl/29.html
            Z pozdrowieniami Zygmunt
    • mazumo Re: ciemierniki.... 26.01.06, 22:11
      Widziałam kwitnące u siebie w ogrodzie też przed tymi śniegami,kwitły na
      czerwono,mam też białe ale one zakwitają na wiosnę.
      • horpyna4 Re: ciemierniki.... 27.01.06, 10:06
        A to ciekawe, bo na ogół czerwone są późniejsze. Ale większość ciemierników to
        mieszańce, więc wszystko jest możliwe. U mnie na ogół najwcześniej zakwitają
        białe z odcieniem różowawym (XI-XII), potem białe z bardzo lekkim odcieniem
        zieleni (II), ale wszystko to jest ciemiernik biały, o płaskich liściach.
        Natomiast czerwone i mieszańce o kwiatach zielonych z czerwonymi kropkami, lub
        bez kropek, zakwitają wczesną wiosną, a ich liście mają kształt trochę
        powyginany, jak liście niektórych peonii. I kwiaty mają nieco zwisające.
        • za_krzewski Re: ciemierniki.... 27.01.06, 11:18
          Moje kwitna tez dopiero na wiosne i ma kilka kolorow wsrod nich odmiane o
          kolorze seledynowm. Jednak tej nie polecm bo czasami mlode liscie nie roznia
          sie od kwiatow. Moje rozrastaja sie w tempie blyskawicznym.
          Rosna w miejscu naslonecznionym o podlozu pruchniczym.
          • amatorka37 Re: ciemierniki.-pytanie do zygi 27.01.06, 12:51
            witam serdecznie chcialabym zapytac o tę stronke na ktorej są zdjęcia Twojej
            działki,otóż próbowałam znalezć głowną strone i nie mogę czy są tam wyłącznie
            Twoje zdjęcia? nie mówię że mi się nie podobaja ale uwielbiam wszelkie zdjęcia o
            ogrodach i miałam nadzieję że jeszcze cos tam znajde :)
            • za_krzewski Re: ciemierniki.-pytanie do zygi 27.01.06, 13:18
              Ciesze sie ze Ci sie podoba moj domek a przy okazji podbij go do gory, moze
              ktos sie jeszcze skusi?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=32371694&a=34529872

• ktom3 Re: ciemierniki. 27.01.06, 17:46
                Ma dwie sztuki ciemiernika białego. Potwierdzam, że jest to roślina trudna do
                aklimatyzacji. Przez 3 miesiące po posadzeniu ledwo żyły. Chociaż wybrałem im
                najlepsze półcieniste miejsce i posadziłem do ziemi próchnicznej z odrobiną
                ziemi wapiennej. Zobaczymy czy zakwitną na wiosnę.

Tomek
            • zyga5 Re: ciemierniki.do Amatorka 37 27.01.06, 21:08
              Witam również serdecznie.Ta strona była stworzona przez syna/ ot tak sobie/.Nie
              ma na niej nic więcej i wklejać zdjęć coś też mi się nie chce.Większość moich
              zdjęć jest tutaj.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=21485703&v=2&s=0
              Z pozdrowieniami Zygmunt
              • amatorka37 Re: ciemierniki.do Amatorka 37 28.01.06, 11:17
                dziękuje slicznie :)
    • facett24 Re: ciemierniki.... 27.01.06, 22:10
      u mnie juz dawno kwitna :)))
      Mam tylko nadzieje ze przykryliscie je przy -25 stopniach czyms ????
      Mam egzemparz juz 7 lat w swoim ogrodzie i kilka pzrepieknych odmian z Holandii
      i Francji :)
      Szymon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka