diama1 03.02.06, 10:09 polecam bardzo strone www.rosliny-wodne.pl,duzy wybor ,piekne rosliny mail to:hydroflora@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nnike Znowu spam? 03.02.06, 10:38 I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie ten naganiający adres mailowy. Wykup sobie reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Znowu spam? 03.02.06, 11:16 Nigdy w zyciu nie chce juz zadnego oczka w ogrodzie! Po pierwsze ze to jest zbiornik dla komarow i roznych innych, ze latem woda w nim za ciepla a zima zamarza. Albo od niego smierdzi albo jeszcze jakas udreka. Oczko polecam tylko dla takich co maja sluzbe albo ogrodnika. Serio! W tym roku zasypuje oczko i robie z niego skalnik:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Znowu spam? 03.02.06, 11:28 p.s. Dla szalonych prezentuje to zdjecie, zeby odstraszyc. Przy okazji oswietlenie tez juz szlag trafil:-( www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=683&w=34378705 Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: ? 03.02.06, 11:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=34378705 Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: z tego postu nie chcemy 03.02.06, 11:45 biesiadnik1 napisał: > Po pierwsze ze to jest zbiornik dla komarow i roznych innych, ze latem woda w > nim za ciepla a zima zamarza a rybki masz? one wyjadaja wiekszosc larw komarow. fakt, ze z oczkiem jest troche roboty, ale nie az tak, jakby sie wydawalo. czasem trzeba wyciagac glony, dolac swiezej wody, zima zrobic przerebel... ale jaka to przyjemnosc wsluchiwac sie w plusk wody... :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=28321903&a=28321903 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=28366753&a=28366753 pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: z tego postu nie chcemy 03.02.06, 13:22 Ja też dodam swoje: Byłem i ja w stanie zwątpienia. Narobić się trzeba, a robota nie zawsze fijałką wonieje, ale ... osiągnięcia uzyskane obecnej zimy napełniły mnie otuchą: przerębli rąbać nie trzeba, ma to wszelkie szanse na to, by "samo się pasło", a poza tym ... "styczeń, luty, maj" i znowu lato :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=32332378&a=32569517 Pomachiwajki Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Znowu spam? 03.02.06, 12:08 Zanim podejmiesz decyzje o likwidacji oczka wodnego zastanow sie i przemysl to jeszcze raz, zdjecie ktore prezentujesz na przestroge trudno nazwac oczkiem wodnym.Robione w zimowej scenerii,ale wyobrazam sobie to latem,przeciez tam wcale wody nie widac.Proponuje usunac czesc roslin,poglebic,jakis filtr,rybki ,zaba,i w lato rekreacja jak znalazl,sam *mniut*Przy okazji mikroklimat. Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Znowu spam? 03.02.06, 13:32 foxtrot3 napisał: > Zanim podejmiesz decyzje o likwidacji oczka wodnego zastanow sie i przemysl Proponuje usunac czesc roslin,poglebic,jakis filtr,rybki ,zaba,i > w lato rekreacja jak znalazl,sam *mniut*Przy okazji mikroklimat. > Upsss...odpowiedz otrzymales pod zdjeciem oczka wodnego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hydroflora1 Re: Znowu spam? 08.02.06, 12:50 OCZY WISCIE !!! nie likwidujemy oczek wodnych !!! - wprost przeciwnie ,zobacz www.rosliny-wodne.pl ps może jeszcze uciekniesz do bloku ????? hahaha pozdrawiam Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak Re: Znowu spam? 08.02.06, 15:02 www.roslinywodne.pl/ www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/r.wodne/ Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Do Biesiadnika1 05.02.06, 10:19 Nie przesadze jak powiem, ze masz w 1000% racje. Nie wiem skad sie bierze ten ped do posiadania oczek wodnych przy domach? Czy to snobizm, glupota czy chec imponowania innym. Zwykle to sa smierdzace bajora z siedliskiem dla komarow i nic wiecej. Naleja wody i zostawiaja aby cuchnelo i tak sie to ma w polskim krajobrazie. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re DZIEKUJE :P 03.02.06, 11:47 w ogrodku juz mam,w domu tez/wanna,sedes,brodzik/ Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: CHCESZ OCZKO WODNE W OGRODKU LUB W DOMU? 03.02.06, 23:06 Ja też jestem za utrzymaniem oczka nadal.Moje malutkie a mi bardzo się podoba i rybkom też.W tym roku zostały na zimę w 160 litrowym oczku/głębokość około 40cm/.Bez prądu i napowietrzania.Temperatura była już poniżej - 22st.C.Co zrobiłem że ryby jeszcze żyją?Kto zganie? Oto moje oczko letnią porą. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=21485703&a=23960149 Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: CHCESZ OCZKO WODNE W OGRODKU LUB W DOMU? 03.02.06, 23:29 Oto dowód że rybkom sie dobrze tutaj mieszka. img325.imageshack.us/img325/6446/hpim32252me.jpg Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: CHCESZ OCZKO WODNE W OGRODKU LUB W DOMU? 04.02.06, 07:52 zyga5 napisał: > W tym roku zostały na zimę w 160 litrowym oczku/głębokość około > 40cm/.Bez prądu i napowietrzania.Temperatura była już poniżej - 22st.C.Co > zrobiłem że ryby jeszcze żyją?Kto zganie? Co zrobiłeś? nie zgadne ,mam identyczne oczko i co roku taszcze ryby do akwariów.Przy takeij głębokości to chyba niemożliwe ,żeby przeżyły???? Pozdrawiam. bf Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: CHCESZ OCZKO WODNE W OGRODKU LUB W DOMU? 04.02.06, 10:33 Bafra a jednak możliwe.Poczekam może ktoś jednak wie jak to zrobić.Właśnie lece na działeczkę,bo świeci piękne słoneczko. Czekam! Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: CHCESZ OCZKO WODNE W OGRODKU LUB W DOMU? 05.02.06, 11:29 Zyga czyzbys w tym oczku mial wode z morza martwego,ale chyba nie bo tam nie ma przeciez zycia ,a u ciebie widac ryby i rosliny.Chyba ze robisz na zime jakas nadbudowke z CO i Klima:) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Oczko wodne zimą. 05.02.06, 14:04 Nie będę Was już więcej dręczył i opowiem co zrobić żeby nie zamarzło to oczko. Niestety nie ma tam nadbudówki z CO i klimą jak pisze Foxtrot3. Jak już pisałem jest to forma plastikowa 160l i gł.40 cm.Koszt całego przedsięwzięcia 4zł 30gr.Otóż przy pierwszych przymrozkach kupiłem płytę staropianu za w/w kwotę o grubości 12 cm.Jej przybliżone wymiary to 50cm x 100 cm.Przeciąłem ją na dwa kwadraty i w jednym z nich wyciąłem otwór o śr.około 20 cm.Następnie to wstawiłem w oczko i obciążyłem kostką brukową /ilość kostki reguluje zatopienie/.Wystawał ten steropian może ze 2-3 cm powyżej poziomu wody.Następnego dnia po zdjęciu kostki przykryłem tą drugą połową styropianu i ponownie lekko obciążyłem kostką.Do wnętrza tego otworu można wrzucić ze trzy kawałeczki styropianu/z wyciętego koła/.Można też troszkę wody wybrać/dostaje się powietrze pod lód.W związku z tym że na działkach mamy własną hydrofornię,która jest zimą nieczynna ale nadmiar wylewa się cały czas do rowu,dwa dni temu nawet częściowo wymieniłem im wodę.Woda nie jest chlorowana.Dla łatwiejszej obsługi/zaglądania do środka/przykryłem całość takim bokiem od białych namiotów złożonym na dwie częsci obciążając kilkoma kostkami po rogach.Snieg całość trochę okrył/10cm/.Sprawdzałem przy - 22st.C było w stanie ciekłym.Myślę,że takie temperatury już się chyba nie powtórzą.Ryby żyją !!!!! Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
marcelino1 !!!!!!!!! 04.02.06, 08:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=24297712&a=30548801 Róbcie sobie oczka wodne ale pamiętajcie, że Wasze hobby może być przyczyną nieszczęścia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: !!!!!!!!! 05.02.06, 06:26 Przyczyną tego nieszczęscia nie było oczko wodne tylko brak wyobraźni rodziców! Tak samo jak dzewa na poboczu - to nie one wpadają na samochody tylko samochody prowadzone przez rozsądnych-inaczej na drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: !!!!!!!!! 05.02.06, 14:46 Mam małe dzieci,oczko i strumień,ale po pierwsze,pilnuję dzieci,po drugie,oczko jest zabezpieczone.Rozciągnęliśmy w nim siatkę ogrodzeniową,jest 1-2cm pod powierzchnią wody,naciągnięta i dobrze zakotwiczona w ziemi,krawędzie są zamaskowane przez kamienie tworzące brzeg oczka.Siatkę widać tylko z bliska,dziecko mogłoby nawet na niej stanąć,bo prawie się nie ugina.Oprócz tego dzieci są uczone zachowania w pobliżu wody,ale wiadomo,uważać trzeba.Nigdy bym się nie zdecydowała na oczko bez żadnego zabezpieczenia,podobnie jak nie sadzę w ogrodzie roślin trujących.Kwestia wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś