Dodaj do ulubionych

obrzeża trawników

28.03.06, 10:57
chciałam ładnie wykończyć trawnik, myślę o zrobieniu obwódki z kostki brukowej
bo nie lubię rolborderów ale może macie jakieś ciekawe pomysły zastępcze? Nie
wiem też ile coś takiego może mnie kosztować i czy gdzieś w Warszawie uda mi
się kupić kostki jedynie na kilka, no może 10 mb krawęznika a nie od razu całą
tonę ;)
Obserwuj wątek
    • wiosna20051 Re: obrzeża trawników 28.03.06, 13:29
      z kostki bedzie troche kosztowalo.
      mysmy zrobili ze zwyklej 15-20 cm 'wstegi' plastikowej, dostepnej w kazdym
      sklepie ogrodniczym. jest tak zamontowana, wkopana w ziemie, ze w ogole nic nie
      widac (nie moze byc widac, bo ja nie cierpie plastiku).
      poza tym pamietaj, ze w szczelinach pomiedzy poszczegolnymi kostkami beda
      wyrastac chwasty.

pozdrawiam
      wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
      • jusss Re: obrzeża trawników 28.03.06, 14:18
        a jakie to są mniej więcej koszty? bo chciałam zrobić coś ozdobnego a z tymi
        chwastami to jeszcze zależy jak się położy o miałam zamiar zrobić to porządnie
        na zaprawie murarskiej
        • d.wludyka Re: obrzeża trawników 28.03.06, 14:55
          Ja mam obrzeża zrobione z 3 rzędów małej kostki (chyba 5x5), wychodzi taniej
          niż z dużej kostki, ładnie wygląda i wygodnie się kosi. Nie pamiętam ile
          kosztowała, bo kupowaliśmy jakieś 2 lata temu gdy robiliśmy wjazd i chodniki,
          poza tym było tego dużo i różne kolory.
          Kostkę widziałam min. przy sklepach ogrodniczych i wcale nie trzeba tego
          kupować na tony.
          • zyga5 Re: obrzeża trawników 28.03.06, 17:24
            Jestem maniakiem ogrodowym z kostką brukową i żwirem na czele.Wystarczyło dwa
            dni i działeczka prawie jest gotowa.Buciki są ciągle czyste.
            Wszystkie obrzeża są z kostki brukowej a ścieżki wysypane żwirem/kamyczki jak
            na plaży/ pod którym znajduje się agrowłóknina.Zdaje to super egzamin.
            Przy trawnikach trzeba tylko obniżyć tą kostkę do poziomu z ziemią/przy
            koszeniu kosiarką ręczną/.Można przy tej kostce ze strony trawy /równolegle z
            kostką/ wkopać pasek foli /niewidoczny dla oka/ - nie będzie przerastać
            trawa.Tak to wyglądało dwa lata temu,teraz ta kostka jest już niżej.
            img466.imageshack.us/img466/7531/hpim13340re.jpg
            Z pozdrowieniami Zygmunt
            • 1966f Do Zyga 28.03.06, 20:10
              Witam.Pięknie to masz zrobione,teraz będę męża o coś takiego gnębić.Pozdrawiam.
              • zyga5 Re: Do 1966f i innych 28.03.06, 21:08
                1966f napisała:

> Witam.Pięknie to masz zrobione,teraz będę męża o coś takiego gnębić.Pozdrawiam

Witam.
                To jak już gnębić to gnębić.Zobacz jeszcze tutaj,może Ci coś wpadnie w
                oko.Również pozdrawiam.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=21485703&v=2&s=0
                • jusss Re: Do 1966f i innych 29.03.06, 15:21
                  Dzięki za porady o czymś takim myślałam, zastanawiam się jeszcze nad niedużymi
                  otoczakami, albo...wymysliłam żeby zrobić taką 10-15 centymetrową obwódkę z
                  grubego żwiru najpierw muszę się przejechać do jakiegoś większego ogrodniczego i
                  pooglądać co i za ile mają w asortymencie
                • kacha.bacha do zyga5 29.03.06, 15:46
                  Zyga5, czy Twoim zdaniem takie żwirowe ścieżki sprawdzą się także przed domem i wokół domu. Kiedyś planowałam kostkę brukową, ale Twój pomysł bardzo mi się podoba (i pewnie jest sporo tańszy).
                  Pozdrawiam. kacha.bacha
                  • zyga5 Re: do zyga5 29.03.06, 16:15
                    kacha.bacha napisała:

> Zyga5, czy Twoim zdaniem takie żwirowe ścieżki sprawdzą się także przed domem
                    > i wokół domu. Kiedyś planowałam kostkę brukową, ale Twój pomysł bardzo mi się
                    p
                    > odoba (i pewnie jest sporo tańszy).
                    > Pozdrawiam. kacha.bacha

Wydaje mi się,że tak.We wszystkich programach ogrodniczych coraz częściej są
                    takie właśnie żwirowce.Jak pięknie wyglądają np.Goryczki siedmiodzielne w takim
                    żwirku.Jeśli mi to się znudzi mogę wszystko zmieniać,bo kostki brukowe nie są
                    niczym łączone a żwirek leży na agrowłókninie tylko tej trochę
                    grubszej.Pozdrawiam.
                    • 1966f : do zyga5 31.03.06, 08:30
                      Byłam chyba w szoku bo odpowiedz napisałam na forum pod Pana zdjęciami.Gdyby
                      był Pan tak uprzejmy i tam zajrzał.Dziękuję.
                      • zyga5 Re: : do zyga5 31.03.06, 10:26
                        Nic nie szkodzi.Już tam lecę.Pa
    • 1966f Re: obrzeża trawników 01.04.06, 23:29
      Witam.Panie Zygmuncie mąż zaciągnoł mnie dzisiaj do punktu sprzedaży kamieni i
      kostki brukowej teraz on jest bardziej chory niż ja.Pozdrawiam.
      • zyga5 Re: obrzeża trawników 02.04.06, 00:00
        Ale chyba z cen tych rzeczy.To przechodzi po latach.
        • 1966f Re: obrzeża trawników 03.04.06, 22:57
          Witam.Ceny są u nas wysokie bo 1tona żwirku kosztuje prawie 70zł ale przeraza
          mnie cena kostki brukowej 400zł za tonę.dodam że jestem z Siemianowic Śl.
          • maedma Re: obrzeża trawników 04.04.06, 07:52
            Witam, kostka granitowa szara z okolic Strzelina kosztuje sporo mniej niż 200
            zł. za tonę i jak się z kimś, kto tam jeżdzi (np. ci co wożą węgiel) dogadasz,
            to Ci tanio przywiezie (pakowana w big-bagi)
            Co do ścieżek żwirowych, to maja jeszcze jedną cenną zaletę, słychać jak się po
            nich chodzi, szczególnie nocą (element antyzłodziejski)
            Pozdrawiam.
            Pytanie do Zygmunta: co dajesz pod żwir na ziemię?, u mnie ziemia gliniasta i
            ścieżki się deformują, na jednej dałem pod żwir warstwę tłucznia i jest trochę
            lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka