numea1 30.04.06, 11:16 Mam zamiar kupić kosiarkę ręczną . Czy może ktoś ma takie urządzenia i może napisać plusy i minusy w porównaniu z kosiarką elektryczną? Z góry dziękuję. N. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syswia Re: kosiarka ręczna 30.04.06, 18:57 Posiadam takowa - nigdy nie mialam elektrycznej, ale wiekszosc moich sasiadow ma... Dla mnie pierwsza i podstawowa zaleta jest brak halasu i smrodu, w zwiazku z tym moge sobie ciac trawnik o 5 rano albo o 10 wieczorem - jak mi sie przypomni. Halasy sasiadow co sobota doprowadzaja mnie do szalu. Nie trzeba za soba ciagnac sznura i uwazac, zeby nie przeciac. Jedeynym minusem jest to, ze scieta trawe trzeba zebrac, bo w mojej kosiace nie ma opcji "mulch" czyli rozdrobnienia scietej trawy i rozsypania po trawniku (dodatkowe nawozenie). Nigdy nie zamienilabym sie z posiadaczem innego typu kosiarki. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: kosiarka ręczna 30.04.06, 22:33 Ja również taką mam ,a mówiąc szczerze ma sąsiadka z działki obok.Zepsuła się jej a ja naprawiłem i mamy teraz na dwie działeczki.Mój trawnik jest w formie prostokąta/5 x 3/.Wystarcza taka kosiarka w zupełności.Problem może się pojawić przy złączach trawy z pozostałą częścią ogrodu.U mnie kamienie /kostka brukowa/ jest na równi z trawą i jest wszystko ok.Bo jesli są wyżej to trzeba ręcznie docinać,czego nienawidzę.Trawę przy ręcznej kosiarce trzeba kosić częsciej bo wtedy nie trzeba używać tyle siły. Odpowiedz Link Zgłoś
alrada Jakiej formy polecacie kosiarke ręczną ? 02.05.06, 11:24 Nasiona trawy juz kupione. Zdecydowani jesteśmy właśnie na kosiarkę ręczną. Ale nie wiemy jakiej formy warto . Odpowiedz Link Zgłoś
bosman1 Re: Jakiej formy polecacie kosiarke ręczną ? 02.05.06, 18:29 Mam działke 500m2 przerabianą od kilku lat na rekreacyjną(3/4 to trawa).Posiadam kosiarke ręczną z koszem z powodu braku prądu na działce.Kosi się nią dobrze,ale pod warunkiem niewielkiej ilości trawnika.Żeby skosić mój ok.400m2 trzeba się niestety troche namęczyć.Myśle o kupnie spalinowej.Ręczna też chałasuje . Odpowiedz Link Zgłoś