malinarak 21.05.06, 19:43 Bardzo podobaja mi sie te krzewy. Czy ktoś z Was może je posiada? Chodzi mi o to, czy ładnie rosną i czy faktycznie tak ładnie wygladają, jak na zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seledynowa Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 21.05.06, 22:11 nie widziałm w naturze, ale na zdjęciach - ołownik uszkowaty to prawdziwe cudo, a na dodatek kwitnie od maja do października; gdzie takiego ołownika mozna kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 06:46 Ołownik to krzew ozdobny o wymaganiach podobnych do oleandra. W naszym klimacie nie zimuje w gruncie. Mało niewłaściwie pielęgnowany kwitnie słabo lub wcale i nie tworzy tak gęstego dywanu kwiatów. Szczególnie ważne jest zimowanie w temperaturze 4-8C w widnym miejscu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 09:12 Prusznik przemarzł mi w tym roku pomimo okrycia (agrowłóknina i słoma) i tego, że był w bardzo zacisznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 10:55 Właścicielką prusznika jestem od niedawna ale ołownik hoduje już kilka lat,zakochałam się w nim kilka lat temu widząc go w pełni kwitnienia w Hoszpanii.Moje ołowniki nie kwitną tak jak tamte, ale jak jest słoneczne i ciepłe lato tez są obsypane kwiatami, a przy tym dośc łatwo sie rozmnażają. bf Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 15:23 Może ktoś napisze coś o pięknotce. Właśnie niedawno posadziłem 2 krzewy i nic o niej nie wiem oprócz tego, że ma oryginlne owoce. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 15:46 A znasz łacińską nazwę? Bo ta "pięknotka" to chyba funkcjonuje od niedawna. Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 16:54 Callicarpa bodinieri-Pięknotka (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Prusznik,pięknotka,ołownik 22.05.06, 17:24 No to rzeczywiście znałam inną polską nazwę - poładnia. Czyli jak nie piękne, to przynajmniej ładne. Jest kilka gatunków. Podczas ostrych zim mogą przemarzać, ale na wiosnę silnie odbijają. Wymagają stanowiska słonecznego i żyznej, przepuszczalnej gleby. Nasiona dojrzewają w naszym klimacie, można więc rozmnażać z nasion. Kwiaty drobne, w gronach. Kolor zależnie od gatunku i odmiany biały, różowy lub fioletowy. Ale jeszcze bardziej ozdobne są grona fioletowych owocków, zwłaszcza, że utrzymują się na krzewach jeszcze jakiś czas po opadnięciu liści. W naszym klimacie mogą być uprawiane: callicarpa japonica, callicarpa purpurea (inaczej gracilis lub dichotoma) oraz wspomniana przez Malinarak callicarpa bordinieri (kwiaty jasnofioletowe), z której najczęściej spotyka się odmianę Giralda, bardzo obficie kwitnącą i owocującą. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: mialam ci ja prusznika 23.05.06, 09:25 i ostatnia zima go pochlonela. jest tyle pieknych roslin, ktore moga rosnac w naszym, klimacie...:) pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś