hanka31 25.05.06, 19:02 Własnie kupiłam te byline o kwiatach rózowych. Jest i o kwiatch białych i lisciach czekoladowych . To co wyczytałam jest to roslina wysoka. Jeśli ktos sie podzieli wiedza o tej bylionce to bede wdzieczna niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Eupatorium - sadziec 25.05.06, 19:27 Jest to bylina krajowa rosnąca w miejscach raczej wilgotnych (np. rowy przydrożne). Tworzy kępy. Pędy proste, wzniesione, może dorastać nawet do 1.5 metra. Kwiaty na szczytach pędów drobne, zebrane w baldachogrona. W naturze przeważa kolor kwiatów brudnoróżowy, czasem trochę ciemniejszy. Bardzo rzadko u dziko rosnących spotyka się kolor biały (ja jeszcze nie widziałam, a różowych widziałam mnóstwo). Odmiany ogrodowe mogą mieć czystsze kolory kwiatów i, jak napisałaś, występują również białe. Aha, oficjalna nazwa tej byliny to sadziec konopiasty (eupatorium cannabinum), bo ma liście podobne kształtem do liści konopi. W każdym razie jest to roślina bardziej "parkowa", niż do wymuskanych ogródków. Poza umiarkowanie wilgotnym stanowiskiem nie ma chyba specjalnych wymagań. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka31 Re: Eupatorium - sadziec 27.05.06, 20:00 Horpyno bardzo dziekuje za tyle wiadomosci o tej roslince.Mój ogród wymuskany nie jest wiec powinno mu byc dobrze ,posadziłam go przy oczku. Odpowiedz Link Zgłoś