jool22 02.06.06, 09:50 cis zrzuca liscie zauwazylam ze moj piesek go kilka razy obsikal co amm zrobic???roslina zrzuca igly...zalezy mo na tym drzewku gdyz go dostalam od przyjaciolki???prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: cis taxus baccata 02.06.06, 10:07 Ogrodzić go jakąś siatką, póki młody. Bo obsikiwanie bardzo szkodzi iglakom. A ratować można przez polewanie igieł nawozem dolistnym, chyba jest nawet specjalny do tego. Ale podobno wystarcza zwykły Florowit. Przedtem jeszcze zlej go trochę wodą, żeby rozcieńczyć te żrące siki. No i cis nie może mieć za sucho, gleba powinna być dostatecznie wilgotna. Bo zasuszenie też może być powodem zrzucania igieł. Cisy lubią też wilgotne powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jool2 Re: cis taxus baccata 04.06.06, 09:18 ..dziekuje:) sprobuje go odratowac:) mam nadzieje ze to pomoze bo wsumie plukalam go woda...ale jeszcze sprobuje z florovitem:) jeszcze raz dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: cis taxus baccata 11.08.06, 01:59 Biedny krzaczek, nie dosyć że dostał zabójcze ilości azotu w moczu psa, to jeszcze dołozyc mu nawozem. Żadnych nawozów, tylko kosmiczne ilości wody ! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: cis taxus baccata 11.08.06, 09:34 jool22 napisała: > cis zrzuca liscie zauwazylam ze moj piesek go kilka razy obsikal co amm > zrobic???roslina zrzuca igly...zalezy mo na tym drzewku gdyz go dostalam od > przyjaciolki???prosze o pomoc Sława! Duzo sciółki z kory, która bedzie buforowac wilgonośc oraz wody, która rozcieńczy i wypłucze trujace psinki, ale ogrodzic jak naj bardziej... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bilyk Re: cis taxus baccata 11.08.06, 12:21 oj nie zgadzam się....i tu nowinka, cis jako jeden z nielicznych iglaków nie toleruje kory, lepiej żyje mu się bez niej. Sama byłam tym zadziwiona dlaczego ale rzeczywiście potwierdził to mój były profesor dendrolog.... pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cis taxus baccata 11.08.06, 12:44 To proste, cis wymaga podłoża o odczynie alkalicznym. Jest oprócz niego jeszcze kilka rodzajów drzew iglastych o podobnych wymaganiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bilyk Re: cis taxus baccata- do ignorant 11.08.06, 13:31 a wiec nie stosuje sie jednej formuły na wszystkie iglaki... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: cis taxus baccata- do ignorant 11.08.06, 14:44 bilyk napisała: > a wiec nie stosuje sie jednej formuły na wszystkie iglaki... Sława! KOra zawsze jest dobra. Bo zwieksza pojemnosc wodna oraz pojemnosc pokarmowa. Mimo iz cis lubi kwasne podloze to jednak próchnicze. Pamietać nalezy,że lubi wapn. JA stosuje kore i mam wyniki ba dobre. NAwoze siarczanem amonu ale równiez wapnuje popiołem drzewnym Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś