Dodaj do ulubionych

macierzanka

05.06.06, 11:16
rozrosla mi sie okrutnie. Mam dwie wielkie kepy zielonej o cytrynowym zapachu.
Zastanawiam sie, czy nie zrobic jej postrzyzyn bo zaglusza mi takie male
bialo-zielone macierzatko. A moze ta mala przesadzic a tamte zostawic na zywiol?
To samo z oregano. Ciac juz, czy czekac do kwitnienia?
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: macierzanka 05.06.06, 11:34
      Macierzanki nie mam, więc nie pomogę. Mam pytanie o oregano. Czy zimuje w
      gruncie, czy rośnie w pojemniku i chowasz na zimę?
      • ewwa8268 Re: macierzanka 05.06.06, 11:42
        macierzanki nigdy nie dzieliłam, ale chyba można. Oregano mam nawet oryginalnie
        przywiesione z Włoch i spokojnie zimuje. Posadziłam tylko w bardzo słonecznym
        miejscu (na skalniaku), ze wzgledu na polskie zimy w osłonietym miejscu i od
        kilku lat jest OK, choć w stosunku do innych roślinek najpóźniej odbija po
        zimowym śnie. Nie przycinam jesienią, tylko na wiosnę jak u spodu pojawią się
        zielone odrosty. Może po prostu stare uschniete wiechcie robią za osłonę. Nawet
        już dzieliłam, przyjęło się bez wielkszych problemów.
        • horpyna4 Re: macierzanka 05.06.06, 12:09
          Macierzankę można przycinać, robi się wtedy nawet ładniejsza, bardziej zwarta.
          Albo z za długich pędów robić odkłady i odcinać już ukorzenione. Można też
          dzielić, co komu wygodniej. Ja, jak nie potrzebuję rozmnożenia, to po prostu
          mocno przycinam w razie konieczności. Zwłaszcza wcześnie na wiosnę. Puszcza
          wtedy dużo świeżych, kwitnących pędów. Po przekwitnieniu zresztą też przycinam,
          jak większość roślin poduszkowych.
          • szadoka Re: macierzanka 05.06.06, 13:50
            w takim razie ciachne ja, suszyc nie bede bo mi wyjatkowo jej smak nie
            odpowiada. Na szczescie dostalam tez od mamy , taka zwykla nie cytrynowa i
            zobacze jak bedzie smakowac...
            • nnike Re: macierzanka 05.06.06, 14:30
              szadoka napisała:

> w takim razie ciachne ja, suszyc nie bede bo mi wyjatkowo jej smak nie
              > odpowiada. Na szczescie dostalam tez od mamy , taka zwykla nie cytrynowa i
              > zobacze jak bedzie smakowac...

Macierzankę się suszy i dodaje naparu do kąpieli, albo wiesza w pomieszczeniach
              dla przepięknego zapachu też :)
              www.ziola.parapsycholog.com.pl/ziolo_m.htm
      • szadoka Re: macierzanka 05.06.06, 13:48
        oregano zimuje w gruncie, niczym nie okrywalam, fakt bylo duzo sniegu.
    • seledynowa Re: macierzanka 05.06.06, 23:04
      całe połacie macierzanki ostatnio spotkałam na spacerze - rosnie sobie toto
      wśród wszelkiej masci zielska i upachnia świat na dziko :-)
      ...
      to macierzanki się nie je????
      a ja wrzucam do zaprawy grilowej...
      może rzeczywiście lepiej do ...kapieli lub szafy ;-)
      ...
      a co rozbić z nadmiarem estragonu - rosnie jak szalony, a smak ma bardzo ostry
      • nnike Re: macierzanka 06.06.06, 00:16
        Wejdź w linka, którego podałam. Macierzanka jest zielem, ale jak robi się z
        niej wyciąg chętnie bym się dowiedziała :)
      • horpyna4 Re: macierzanka 06.06.06, 08:10
        Prawidłowo, że wrzucasz do zaprawy grillowej. Macierzanka była stosowana jako
        przyprawa chyba już we wczesnym średniowieczu, zwłaszcza, że na naszych terenach
        nie były wtedy dostępne przyprawy korzenne. Poza tym od dawna ceniono ją jako
        roślinę leczniczą. A stosowany powszechnie jako przyprawa tymianek jest przecież
        śródziemnomorskim gatunkiem macierzanki.
        • szadoka Re: macierzanka 06.06.06, 08:46
          Ale tymianek ma zupelnie inny smak i zapach. Ja mam trzy odmiany macierzanki
          (jedna z nich ma smaczek taki cytrynowy i zupelnie mi nie lezy ale za to
          faktycznie przepieknie pachnie jak sie ja wrzuci na gril).
          Mam tez (co prawda mloda sadzonke) takiej "normalnej" macierzanki i te zamierzam
          suszyc.

I dziekuje za pomysl z tymi suszonymi bukiecikami.
    • ulako Re:oregano 06.06.06, 08:34
      lebiodka (origanum vulgare) rośnie dziko w Polsce w widnych ,ciepłych
      miejscach ,na skraju leśnych dróg i widnych zarosli,kwitnie drobnymi
      różowofioletowymi kwiatkami od lipca do wrzesnia,mam ją w ogrodzie ,bo
      przyciąga mnóstwo owadów i motyli,jest miododajna ,doskonale się zasusza nie
      tracąc koloru i długo utrzymuje się w tym stanie.
      Zauważyłam,że motyle wolą ją od budleji !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka