27.12.11, 11:52
Tak sobie przez święta myślałam o działce.Jesienią wsadziłam cebule tulipanów i chyba zrobiłam to źle.Ponieważ nie lubię grządek równiutkich,wsadziłam je w macierzankę i inne kwiotki.Wiosną oczywiście będę wiedziała gdzie są,a co potem kiedy przekwitną?Obawiam się że podczas plewienia,przesadzania roślin mogę je uszkodzić albo wykopać.
Może przesadzić je pod drzewo jakieś w jedno miejsce?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Błąd? 27.12.11, 12:04
      na moje oko laika dobrze zrobiłaś, tulipany będą ładnie wystawać z macierzanki a potem ona schowa ich więdnące liście. Jeżeli nie zamierzasz ich wykopywać latem, po prostu wbij małe patyczki, póki widać, gdzie rosną (powiedziała ta, która zawsze cos rozwali haczką;))
      • hesperia1 Re: Błąd? 27.12.11, 12:17
        No właśnie,zawsze tak masakruje szafirki:(Mam wrażenie ze niedługo u mnie będą same patyczki,bo ciągle coś zaznaczam w ten sposób,a potem i tak zapominam co zaznaczyłam...

> na moje oko laika dobrze zrobiłaś,
        Lella,Ty laik?!A ja co mam powiedzieć?Przecież wiesz jak jestem zakochana w Twoim ogrodzie...
        • yoma Re: Błąd? 27.12.11, 12:45
          Dobrze zrobiłaś, a macierzanka się tak rozłazi, że i plewić jej nie trzeba, to i patyczków nie musisz wbijać, IMHO.

A mnie wczoraj naszło na oglądanie katalogu bylin. Hm. Hm. Może faktycznie te pustynniki jeszcze raz spróbować? Takim rządkiem, a między nimi jaką fajną trawę...
          • hesperia1 Re: Błąd? 27.12.11, 12:53
            A mnie naszło coby odkupić jedna z sąsiednich działek.Tylko ze nikt nie chce sprzedać:(
            • hesperia1 Re: Błąd? 27.12.11, 12:57
              Człowieka aż ściska że za oknem wiosna,a w kalendarzu grudzień.Oszaleć można!To chyba niezbyt dobre dla zdrowia psychicznego?
              • yoma Re: Błąd? 27.12.11, 13:24
                Skończę arcydzieło i się biorę za akwarium :P
            • lellapolella Re: Błąd? 27.12.11, 13:01
              Hes, na cebulowych się, niestety, nic nie znam ale walczę:)
              Yoma, no ja też mam zgryz, bo pan Podstolec dopiero się rozwija z ofertą... Miałam nadzieję, że jak już zapłaciłam, to pozamiatane, ale nie, odpisał, że mogę szaleć do upojenia...hmm...
              a czemu Ci nie wyszły pustynniki, jak u ciebie sucho? Jakieś dodatkowe haki są?
              • yoma Re: Błąd? 27.12.11, 13:24
                A bo je wetknęłam w takie miejsce, co wyglądało po wierzchu sucho jak cała reszta (i na górce, to powinno im być dobrze), a potem wyszło, że górka jest gruzowa, a pod nią brezentowa płachta. No takie różne hopy po dziadku cały czas wychodzą. Więc jakbym je teraz w jakieś uczciwe suche miejsce...
                • lellapolella Re: Błąd? 27.12.11, 14:06
                  aaaa, chyba że tak... też planuję ale zaczekam do wiosny, jedna babeczka z FO miała po 4 złocisze i chyba jeszcze jej zostały:)
                  • yoma Re: Błąd? 27.12.11, 14:19
                    > ale zaczekam do wiosny,

Sobie planuję różne rzeczy, ale aż mnie korci, żeby pojechać coś posadzić jutro czy pojutrze, ot tak sobie dla pobicia rekordu. Mam 11 na termometrze :)
                    • lellapolella Re: Błąd? 27.12.11, 14:45
                      u mnie też bardzo ciepło, mam nawet, jak mawia moja teściowa 'rozpracowany front robót';)ale leje...
        • horpyna4 Re: Błąd? 27.12.11, 13:04
          Przecież tulipany sadzi się głębiej, niż szafirki. Dlatego też przy ewentualnym płytkim spulchnianiu ziemi nie powinny ulegać zmasakrowaniu.
          • hesperia1 Re: Błąd? 27.12.11, 15:16
            Ale przy przesadzaniu innych roślin masakra jest jak najbardziej możliwa:/
    • kizuk Re: Błąd? 27.12.11, 16:13
      A ja wsadziłam w tym roku tulipany w koszyczkach dla ochrony przed nornicami,bo już nerw nie mam do tych cholernic.Zobaczymy,czy pomogą te koszyczki,bo od góry można się dostać do cebul.Ale też będzie łatwiej poznać w lecie,gdzie one cebule są.
      • kocia_noga Re: Błąd? 27.12.11, 17:14
        Ja też. Wiem, że mogą wleźć górą, trudno, spróbuję. Narcyzy chyba już zjedzone, bo nic nie wypuściły, podczas gdy te stare mają pąki :(.Cholerne myszory i cholerne kociory, co łążą po okolicy a myszorów nie łowią.
        Mi tam patyczki nic nie dawały, bo nigdy nie pamiętałam, z której strony patyczka jest cebulka.
        • yoma Re: Błąd? 27.12.11, 17:33
          Stawiaj trójnóg, okrakiem na cebulce :)))
          • bei Re: Błąd? 27.12.11, 17:54

tez okraczam, w tym roku postawiłam plastikowe pat"i"czki, :):), bo drewniannnne nie wytrzymują sezonu i namiociki rozpadają się.

• hesperia1 Re: Błąd? 27.12.11, 17:55
            A ja takie fajne koszyki mam do smażenia frytek.A nie mam,bo hiacynty w nich rosną.Muszę kupić na gratach.To dobry patent,nawet nie przed nornicami,bo jakoś ich nie zauważyłam,ale faktycznie trudniej wykopać.Żeby człowiek kwiatki musiał za kratki wsadzać.
            Trójnóg-ha,ha.
            • lellapolella Re: Błąd? 27.12.11, 19:00
              przez ostatnie lata sadziłam w koszykach, częściowo plastikowych częściowo frytkowych i nic mi myszy ani inne gady nie wyżarły:) teraz zrobiło mi się za dużo cebul i postanowiłam, że posadzę luzem- zobaczymy...
              • andziaos Re: Błąd? 28.12.11, 00:01
                u mnie kilka w plastikokoszykach a kilkanaście luzem. Zobaczymy. Bo te gady - turkucie&^%$%&** się panoszą.
                • dorkasz1 Re: Błąd? 28.12.11, 09:16
                  A ja mam miejsce pod brzozami, https://lh4.googleusercontent.com/-3zFIoeAEObQ/TvrPGd-wjRI/AAAAAAAAIYg/wFq0x8kbmZQ/s640/wiosna13516.jpggdzie sadzę różne różniste mieszanki tulipanów, cebulic, śnieżników itp. Po prostu co roku dosadzam nowe. Coś tam zostaje zjedzone (np. lilie na których mi bardzo, bardzo zależało), ale całkiem sporo jeszcze zostaje.
                  Poza tym, na rabatach sadzę grupy tulipanów i innych cebulek. Staram się do żółtych dosadzać żółte, a do czerwonych czerwone. Choć i tak zdarzają się niespodzianki :) Lubię sadzić cebule pod drzewami, bo rzadko się tam grzebię, więc i niebezpieczeństwo wykopania rzadsze. Choć zwykle przy dosadzaniu kolejnych trafiam na te sadzone wcześniej.

www.acer-it.pl
                  • leloop Re: Błąd? 28.12.11, 09:53
                    najfajniejszy ten tulips z zadartym ogonem ;)
                    a ta à propos, należy mieszać cebulki tulipanów i innych z narcyzami gdyż cebule tych ostatnich są trujące i wtedy wyjadacze cebul omijają całość dużym lukiem. dobre tez są koty, ja nie mam problemów z nornicami :) cebule hiacyntów tez są trujące, nawet mogą spowodować podrażnienia skóry.
                    można tez sadzić cebule w czymś w rodzaju koszyków z siatek dla kur, wtedy można je zamknąć od góry jak kule
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka