wojbiel5 14.06.06, 18:01 szukam informacji na temat ..chorob kameli. mam 2 kamelie na oknie..podlewam prawidlowo a lisice..zaczynaja opadac. Obawiam sie ze zostan tylko patyki..! Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ranelaigh Re: kamelia 20.06.06, 16:57 Proponuję przestawić w chłodniejsze miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: kamelia 21.06.06, 06:48 Witam na forum gazety! Kamelie to jedne z tych roślin po które nie warto sięgać nawet wtedy gdy uwielbiamy ich kwiaty. Po pierwsze dlatego ze kamelia zrzuca pąki gdy temperatura jest większa niż 10C. Tak już ma, bo tak jak azalie czy gardenie jest roślina lubiąca wilgoć i zimno. Kiedyś były bardziej popularne a nawet pospolite – gdyż mikroklimat mieszkań był zdecydowanie inny. Dzisiaj w mieszkaniach lepiej uprawiać storczyki niż ją i wiele podobnych wymagających i kapryśnych księżniczek. Nawet dla ich urody szkoda wysiłku lepiej na wychów wziąć królowe z antypodów. Kiedyś uprawiono około 1500 odmian kamelii i miała ona (lub właściwie one, bo popularne były odmiany trzech gatunków) potworne wzięcie – dziś rozkapryszone księżniczki są już niemodne! Życie kapryski księzniczki przebiega w pewnych etapach w których musi podkreślam musi mieć zapewnione odpowiednie warunki inaczej won nie pokazuje uroku kwiatów. 1 Od grudnia do końca lutego a gdy marzec pochmurny do prawie do końca marca temperatura musi wynosić 5-10°C. he, he myśli że będzie marzł mi tyłek z powodu jej zakichanych kwiatków. 2 W kwietniu maju temperatury 10-15C 3 Od maja do września około 20C ale nie więcej niż 25C! jeśli więcej to pąki nie zawiązują się dobrze. Tak na marginesie to związują się w lipcu i sierpniu – musicie więc dla pięknisi kupić klimatyzator – kto wymyśli uprawiać cos tak kłopotliwego! 4 Przez październik i listopad temperatura powinna wynosić około 12-15C a w grudniu i styczniu 5-10C. Jeśli w okresie, gdy pąki są zawiązane lub się otwierają temperatura wzrośnie powyżej 18C to po pąkach, tak samo gdy je przestawimy przekręcimy nawet na 2-3 dni doniczkę, gwałtownie się ociepli lub oziębi – przeciągi, nadejdą pochmurne dni i ilość światła gwałtownie zmaleje na kilka dni, nawieziemy roślinę, spryskamy kwiaty wodą. A, jeszcze jedna ważna rzecz kamelie muszą mieć widne i stanowisko, ale nie bezpośrednio nasłonecznione, słonce powoduje ze chorują i żółkną im liście. No to powodzenia!!!, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink grzeczne kamelie 21.06.06, 07:35 Widocznie doniczkowe sa takie kaprysnice bo ja mam zupelnie grzeczne kamelie. Rosna w ogrodzie i kwitna nie ogladajac sie zbytnio na temperature. Mam dwie odmiany, stara jasnorozowa i mlodziutka czerwona. Ta jasna kwitnie przez cala zimie; zaczyna w listopadzie, konczy w marcu. Ta czerwona kwitla od marca do poczatkow czerwca. Nie wiem jeszcze jakie ma obyczaje, bo dostalam ja w marcu wlasnie. U znajomych te czerwone kwitna bardzo obficie i dlugo. Chce dodac, ze u mnie temperatura rzadko spada ponizej dziesieciu stopni Celsjusza. Moje kamelie rosna w sloncu i chyba to lubia. Jedno, co zauwazylam - jesli na kwiat spadnie kropla wody, kwiat zolknie i marnieje. Poniewaz rozowa kamelia kwitnie zima, zdarza sie, ze deszcz ja zmoczy. Wtedy z pieknych kwiatow nici. Zdjecia po deszczach w lutym i marcu. img157.imageshack.us/img157/358/feb16a055cam1dd.jpg img209.imageshack.us/img209/5308/mar2073cam6bk.jpg Ale wyrastaja nastepne... Zdjecie rozowej ze stycznia: img209.imageshack.us/img209/4420/jan28005cam2rf.jpg i z marca: img214.imageshack.us/img214/4803/mar22003cam7ix.jpg img215.imageshack.us/img215/3407/mar22010cam5ia.jpg A to czerwona. Zdjecie z konca maja ale kwitla jeszcze w czerwcu... img215.imageshack.us/img215/2056/may18026cam1qm.jpg img155.imageshack.us/img155/4593/may30032cam9io.jpg Znow ma paki. Odpowiedz Link Zgłoś