18.06.06, 12:33
Czym pozbyc się mszyc z roslin rosnących koło oczka wodnego.W oczku są
ryby,Szukam sirodka ,który im nie zaszkodzi.
Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: Mszyce!!! 18.06.06, 12:36
      Spłukiwanie silnym strumieniem wody. Ewentualnie selektywny Pirimor ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do wody.
    • jerzy.wozniak Re: Mszyce!!! 19.06.06, 08:03
      Wyłącznie spłukiwanie wodą najlepiej ciepła bo wówczas szybko rozpuszczają się
      też lepkie odchody mszyc. Rybom szkodzą środki owadobójcze, nawet te tak zwane
      ekologiczne. I są one na nie niezwykle wrażliwe!
      Jurek
    • ewa553 Re: Mszyce!!! 19.06.06, 09:13
      Juz chyba pisalam ze z wszystkich owocow najlepiej obrodzily u mnie...mszyce.
      I po czwartkowej burzy wydawalo mi sie, ze jest ich jakby mniej. Wyglada wiec
      na to, ze rowniez drzewom splukiwanie woda pomaga? Bede musiala to w
      przyszlosci stosowac nie czekajac na silny deszcz...
      • iskial Re: Mszyce!!! 19.06.06, 11:16
        Wywar z czosku , pokrzywy i mozna dodac jeszcze popiół z papierosów ugotowac
        wywar podlac rosliny i spryskac można również kupić taki srodek ekologiczny
        bioczos. Ale naturalne najlepsze bo w pobliżu sa rybki.Robić to co najmniej trzy
        dni i powtarzac co dwa tygodnie proprorcje dwie du że główki czosnku paczka
        pokrzywy suszonej do dostania w herbapolu i poielniczka popiołutak zok 10
        papierosów :))))
        • mirzan Re: Mszyce!!! 20.06.06, 07:58
          iskial napisała:

> Wywar z czosku , pokrzywy

Cze wywar z pokrzywy może być z mszycami mieszkającymi na pokrzywie?
    • calczynska Re: Mszyce!!! 19.06.06, 11:25
      spróbuj najprostszego: w rozpylaczu np. od płynu do mycia okien zmieszaj pół na
      pół wodę z jakimś płynem do naczyń.Mycie nie szkodzi roślinom, a oblepione
      mszyce nie mogą się poruszać, nie żerują. Tak mi wytłumaczyła właścicielka
      pięknych róż, mieszkająca "daleko od szosy". Spróbowała i pomogło. Dziś to
      zrobiłam, jeszcze nie wiem, ale ona dochowała się imponujących krzewów.A ja
      szukam pomysłu na mrówki
      • ewa553 na mrowki 19.06.06, 12:38
        to najlepszy jest proszek do pieczenia. posym ich szlaki proszkiem i masz je z
        glowy. u mnie w lecie namietnie przechodzily z balkonu do mieszkania. wysypalam
        prog proszkiem i chyba nawet ten pomysl znalazlam rok temu tutaj?
    • tara33 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 07:10
      Obiecałam, ze spróbuję z preparatem "Ludwik + woda ", a co mi zależy, jeśli
      WIEM ze nie zaszkodzi.Ale wykonał operację mąż.Switem obleciałam róże, na
      10.zostały suszki po mszycach, ale na dwóch są dalej.To musi być gęste, jeśli
      masz ryby, ma odparować z rosą.Bo rybom te płyny szkodzą.Pozdrawiam
      • ap77 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 09:55
        jaki kolor maja wasze mszyce? Bo ja mam jedne zwykle czarne, a na sliwie jasno
        zielone!!!
        • horpyna4 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 10:25
          Bywają jedne i drugie, być może mają różne preferencje smakowe. Zielone na
          wiciokrzewie, czarne na dławiszu.
          • best-seler1 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 21:46
            A takie białe drobniutkie to też mszyce? U mnie na rudbieki(i?).
            • ap77 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 21:56
              kurde, u mnie te biale na sliwach (obu) i rozach (ale tutaj malo), acha i
              jeszcze byly na mlodych pedach jabloni, tak pochowane... Obrzydlistwo. I pelno
              ich klejacych odchodow...
              • best-seler1 Re: Mszyce!!! 21.06.06, 21:37
                Ponawiam pytanie: Czy drobniutkie białe to też mszyce? bo nie wiem czym opryskać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka