malgo351 18.06.06, 12:33 Czym pozbyc się mszyc z roslin rosnących koło oczka wodnego.W oczku są ryby,Szukam sirodka ,który im nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia72 Re: Mszyce!!! 18.06.06, 12:36 Spłukiwanie silnym strumieniem wody. Ewentualnie selektywny Pirimor ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Mszyce!!! 19.06.06, 08:03 Wyłącznie spłukiwanie wodą najlepiej ciepła bo wówczas szybko rozpuszczają się też lepkie odchody mszyc. Rybom szkodzą środki owadobójcze, nawet te tak zwane ekologiczne. I są one na nie niezwykle wrażliwe! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Mszyce!!! 19.06.06, 09:13 Juz chyba pisalam ze z wszystkich owocow najlepiej obrodzily u mnie...mszyce. I po czwartkowej burzy wydawalo mi sie, ze jest ich jakby mniej. Wyglada wiec na to, ze rowniez drzewom splukiwanie woda pomaga? Bede musiala to w przyszlosci stosowac nie czekajac na silny deszcz... Odpowiedz Link Zgłoś
iskial Re: Mszyce!!! 19.06.06, 11:16 Wywar z czosku , pokrzywy i mozna dodac jeszcze popiół z papierosów ugotowac wywar podlac rosliny i spryskac można również kupić taki srodek ekologiczny bioczos. Ale naturalne najlepsze bo w pobliżu sa rybki.Robić to co najmniej trzy dni i powtarzac co dwa tygodnie proprorcje dwie du że główki czosnku paczka pokrzywy suszonej do dostania w herbapolu i poielniczka popiołutak zok 10 papierosów :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Mszyce!!! 20.06.06, 07:58 iskial napisała: > Wywar z czosku , pokrzywy Cze wywar z pokrzywy może być z mszycami mieszkającymi na pokrzywie? Odpowiedz Link Zgłoś
calczynska Re: Mszyce!!! 19.06.06, 11:25 spróbuj najprostszego: w rozpylaczu np. od płynu do mycia okien zmieszaj pół na pół wodę z jakimś płynem do naczyń.Mycie nie szkodzi roślinom, a oblepione mszyce nie mogą się poruszać, nie żerują. Tak mi wytłumaczyła właścicielka pięknych róż, mieszkająca "daleko od szosy". Spróbowała i pomogło. Dziś to zrobiłam, jeszcze nie wiem, ale ona dochowała się imponujących krzewów.A ja szukam pomysłu na mrówki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 na mrowki 19.06.06, 12:38 to najlepszy jest proszek do pieczenia. posym ich szlaki proszkiem i masz je z glowy. u mnie w lecie namietnie przechodzily z balkonu do mieszkania. wysypalam prog proszkiem i chyba nawet ten pomysl znalazlam rok temu tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
tara33 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 07:10 Obiecałam, ze spróbuję z preparatem "Ludwik + woda ", a co mi zależy, jeśli WIEM ze nie zaszkodzi.Ale wykonał operację mąż.Switem obleciałam róże, na 10.zostały suszki po mszycach, ale na dwóch są dalej.To musi być gęste, jeśli masz ryby, ma odparować z rosą.Bo rybom te płyny szkodzą.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 09:55 jaki kolor maja wasze mszyce? Bo ja mam jedne zwykle czarne, a na sliwie jasno zielone!!! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 10:25 Bywają jedne i drugie, być może mają różne preferencje smakowe. Zielone na wiciokrzewie, czarne na dławiszu. Odpowiedz Link Zgłoś
best-seler1 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 21:46 A takie białe drobniutkie to też mszyce? U mnie na rudbieki(i?). Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Mszyce!!! 20.06.06, 21:56 kurde, u mnie te biale na sliwach (obu) i rozach (ale tutaj malo), acha i jeszcze byly na mlodych pedach jabloni, tak pochowane... Obrzydlistwo. I pelno ich klejacych odchodow... Odpowiedz Link Zgłoś
best-seler1 Re: Mszyce!!! 21.06.06, 21:37 Ponawiam pytanie: Czy drobniutkie białe to też mszyce? bo nie wiem czym opryskać. Odpowiedz Link Zgłoś