Dodaj do ulubionych

jarzębiny

17.08.06, 08:08
co sie z nimi dzieje? W mojej najblizszej okolicy ( piaski Otwockie) wszystkie
sa marne i usychaja. Czy one maja az takie duze wymagania wodne? Czy jakis
pomor, w zeszlym roku bylo to samo. Mnie sie marzy taka jarzebinka...
Obserwuj wątek
    • robert.sadowski1974 Re: jarzębiny 17.08.06, 10:26
      Ja myślę, że problem jest ogólniejszy.

Bo tyczy się nie tylko jarzębin ale i lip, klonów i gatunków mnie popularnych
      tylko, że jakoś się o tym nie pisze. Liście schną a niektóre drzewa są zupełnie
      ogołocone.

Zapewne przyczyniła się do tego susza. Ale może nie mały wpływ ma obniżenie
      poziomu wód gruntowych. Sól i inne środki stosowane do usuwania lodu w czasie
      zimy też robią swoje.

Robert,
      Drzewa Polski
      • szadoka Re: jarzębiny 17.08.06, 11:38
        z tymi klonami i lipami to racja, tez biedne jakies.
        • horpyna4 Re: jarzębiny 17.08.06, 12:10
          No cóż, musisz sadzić drzewa i krzewy dobrze rosnące na suchych piaskach. A
          wbrew pozorom istnieje trochę takich gatunków i odmian.
          • szadoka Re: jarzębiny 18.08.06, 08:30
            sosny znaczy :))) no i moze klon jesionolistny, ta zaraza wszedzie ma sie swietnie.
            Sosen mam 5 , starych ogromnych (wlasny las prawie :)). Brzoza u sasiadow
            (przechylona na moja strone- wiec prawie moja) tez ma sie swietnie. Bardzo ladne
            sa tez deby w lesie ale z wlasnej woli nie chcialbym miec go na dzialce.
            Zastanawiam sie nad robinia szczepiona na podkladce.
    • jokaer Re: jarzębiny 17.08.06, 14:39
      jarzębina to przecież jeden z pionierskich gatunków, więc dziwne, że tak marnieje
      • bilyk Re: jarzębiny 18.08.06, 12:13
        jest jednak wrażliwa na mączniaka

aga
    • acaena Re: jarzębiny 19.08.06, 23:03
      Może to jednak nie piaski winne? Właśnie dziś podziwiałam przepiękne liczne
      jarzębiny w sąsiedztwie, a u nas też piachy raczej. Moja jarzębinka malutka
      jeszcze, ale stara się jak może. Za to jarząb już drugi sezon wygląda
      marniutko...
      • horpyna4 Re: jarzębiny 20.08.06, 15:35
        Mogła też trafić korzeniami na coś pod ziemią, wszystko jedno, czy głaz
        narzutowy, czy betonowy bunkier, ale takie przypadki się zdarzają. I drzewom na
        ogół nie wychodzi to na zdrowie. Chyba, że trafią korzeniem w jakąś szczelinę.
        • szadoka Re: jarzębiny 21.08.06, 10:25
          Hopryno problem dotyczy wszystkich jarzebin w mojej okolicy.
          Ponad rok temu (wczesna wiosna) kupowalismy dom. Strasznie sie cieszylam bo na
          mojej dzialce rosla ogromna jarzebina. Niestety w zeszlym roku miala bardzo
          niewiele lisci i byl marna. W tym roku obcielam to co nie rokowalo nadzieji.
          Niestety reszta tez uschla mimo podlewania. Reszta drzew na dzialce ma sie
          niezle. W lesie i u sasiadow to samo.
          • horpyna4 Re: jarzębiny 21.08.06, 11:27
            Czyli po prostu obniżył się poziom wód gruntowych. Jeżeli z powodu stawiania
            nowych domów w bliskiej okolicy, to prawdopodobnie na trwałe. Znam to zjawisko
            z Warszawy, najlepiej jest widoczne na... cmentarzach. Odkąd na Bródnie powstało
            wielkie osiedle mieszkaniowe, czyli z konieczności głębokie wykopy, na pobliskim
            cmentarzu można kopać nawet cztery kondygnacje wgłąb i nie ma śladu wilgoci.
            A kiedyś było mokro dużo płycej.
            No i oczywiście może być to jakaś choroba, co akurat właśnie się
            rozprzestrzeniła i dotyczy tylko jarzębin. Wszystko jest możliwe, a rokowania
            nienajlepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka