szadoka 17.08.06, 08:08 co sie z nimi dzieje? W mojej najblizszej okolicy ( piaski Otwockie) wszystkie sa marne i usychaja. Czy one maja az takie duze wymagania wodne? Czy jakis pomor, w zeszlym roku bylo to samo. Mnie sie marzy taka jarzebinka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert.sadowski1974 Re: jarzębiny 17.08.06, 10:26 Ja myślę, że problem jest ogólniejszy. Bo tyczy się nie tylko jarzębin ale i lip, klonów i gatunków mnie popularnych tylko, że jakoś się o tym nie pisze. Liście schną a niektóre drzewa są zupełnie ogołocone. Zapewne przyczyniła się do tego susza. Ale może nie mały wpływ ma obniżenie poziomu wód gruntowych. Sól i inne środki stosowane do usuwania lodu w czasie zimy też robią swoje. Robert, Drzewa Polski Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: jarzębiny 17.08.06, 11:38 z tymi klonami i lipami to racja, tez biedne jakies. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jarzębiny 17.08.06, 12:10 No cóż, musisz sadzić drzewa i krzewy dobrze rosnące na suchych piaskach. A wbrew pozorom istnieje trochę takich gatunków i odmian. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: jarzębiny 18.08.06, 08:30 sosny znaczy :))) no i moze klon jesionolistny, ta zaraza wszedzie ma sie swietnie. Sosen mam 5 , starych ogromnych (wlasny las prawie :)). Brzoza u sasiadow (przechylona na moja strone- wiec prawie moja) tez ma sie swietnie. Bardzo ladne sa tez deby w lesie ale z wlasnej woli nie chcialbym miec go na dzialce. Zastanawiam sie nad robinia szczepiona na podkladce. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: jarzębiny 17.08.06, 14:39 jarzębina to przecież jeden z pionierskich gatunków, więc dziwne, że tak marnieje Odpowiedz Link Zgłoś
acaena Re: jarzębiny 19.08.06, 23:03 Może to jednak nie piaski winne? Właśnie dziś podziwiałam przepiękne liczne jarzębiny w sąsiedztwie, a u nas też piachy raczej. Moja jarzębinka malutka jeszcze, ale stara się jak może. Za to jarząb już drugi sezon wygląda marniutko... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jarzębiny 20.08.06, 15:35 Mogła też trafić korzeniami na coś pod ziemią, wszystko jedno, czy głaz narzutowy, czy betonowy bunkier, ale takie przypadki się zdarzają. I drzewom na ogół nie wychodzi to na zdrowie. Chyba, że trafią korzeniem w jakąś szczelinę. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: jarzębiny 21.08.06, 10:25 Hopryno problem dotyczy wszystkich jarzebin w mojej okolicy. Ponad rok temu (wczesna wiosna) kupowalismy dom. Strasznie sie cieszylam bo na mojej dzialce rosla ogromna jarzebina. Niestety w zeszlym roku miala bardzo niewiele lisci i byl marna. W tym roku obcielam to co nie rokowalo nadzieji. Niestety reszta tez uschla mimo podlewania. Reszta drzew na dzialce ma sie niezle. W lesie i u sasiadow to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jarzębiny 21.08.06, 11:27 Czyli po prostu obniżył się poziom wód gruntowych. Jeżeli z powodu stawiania nowych domów w bliskiej okolicy, to prawdopodobnie na trwałe. Znam to zjawisko z Warszawy, najlepiej jest widoczne na... cmentarzach. Odkąd na Bródnie powstało wielkie osiedle mieszkaniowe, czyli z konieczności głębokie wykopy, na pobliskim cmentarzu można kopać nawet cztery kondygnacje wgłąb i nie ma śladu wilgoci. A kiedyś było mokro dużo płycej. No i oczywiście może być to jakaś choroba, co akurat właśnie się rozprzestrzeniła i dotyczy tylko jarzębin. Wszystko jest możliwe, a rokowania nienajlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś