Dodaj do ulubionych

Seler korzeniowy

05.03.03, 16:44
Witam wszystkich ogrodników!
Chciałbym się poradzić jaką temperaturę mogę dać selerowy który ma zaledwie 9
dni siewki są bardzo drobne narazie trzymam na parapecie tam jest około 16-
do 18 stopni. Ale widzę że zaczynać już robić się wybiegnięty. Czy
temperatura np 10 -12 stopni nie będzie za niska . A może ograniczyć trochę
podlewanie. Co sądzicie. Bo np. sałatę wynoszę na zewnątrz ona też ma 9 dni
ale ma już małe listki a może iliścienie. Z pozdrowieniami - Zenon
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Seler korzeniowy 13.03.03, 07:27

Witam na forum Gazety!
      Zenon, większość warzyw to rośliny nie lubiące ciepła i najlepsza temperatura
      dla ich wzrostu jest właśnie 18C. Wiele warzyw doskonale znosi chłody i do nich
      należy również seler. Bez obawy siewki mogą stać w temperaturze nawet 5C,
      wyjdzie to im tylko na zdrowie. Podobnie jak większość kapustnych tak i seler
      bez strachu znosi lekkie mrozy. Rzadko się o tym pisze a szkoda gdyż w
      cieplejszych rejonach Polski warzywa w gruncie można uprawiać przez nawet 9
      miesięcy w roku. Jarmuż na przykład doskonale rośnie i znosi nawet te średnie
      zimowe mrozy. Warzywa korzeniowe jak seler aby nie zagniwały przechowywane w
      gruncie powinny być sadzone w lekkiej i przewiewnej ziemi, na takich
      stanowiskach gdzie jesienią i zima podłoże nie zamienia się w błoto. Tam bez
      szkody maja się dobrze nawet gdy temperatury spadają poniżej –10C.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • zen6 Re: Seler korzeniowy 14.03.03, 01:13
      Panie Jurku!Jestem mile zaskoczony tym, co Pan pisze o selerze. Kto wie może w
      tym roku wypróbuję sposób z trzymaniem kilku selerów w gruncie z takiej ziemi
      jak został opisany w poscie. Zastanawiam się dlaczego mój dorodny seler
      trzymany w garażu i w piasku na przełomie stycznia i lutego zaczął się psuć to
      znaczy wystąpiły ślady rowki jasnobrązowe nie wiem co to jest?.Myślę że
      wszystkie warzywa gdyby nie rozpieszczać za bardzo temperaturą to chyba były
      by mniej wybiegnięte oczywiście z zapewnieniem im odpowiedniego światła. Chyba
      to pańskie słowo światło pokarmem dla rośliń. Czy kiedyś Pan moczył nasiona
      selera i później wysiewał? Ponieważ mi się wszystko kleiło. i w zasadzie
      zmarnowałem nasiona i widzę że się to wszystko pomieszało. Jak powinienm zrobić
      przed wysianiem nasion po namoczeniu ich przez dwie doby w wodzie? Z
      pozdrowieniami - Zenon.
      • jerzy.wozniak Re: Seler korzeniowy 14.03.03, 21:27
        Witam na forum!
        Zenon, powiem szczerze że nigdy nie słyszałem o moczeniu nasion, mój ojciec od
        100 lat wysiewał seler naciowy i korzeniowy normalnie , czyli zaprawiał nasiona
        zaprawą nasienna T – tak w razie czego przed groźną choroba septoriozą, a
        następnie gru gru do kuwety. Zawsze pamiętam, że najważniejsze, aby nie wysiać
        go za wcześnie bo gdy nie można go wystawić, to szybko wybija w tak zwane
        pośpiechy i klapa. Wysadzić je można dopiero, gdy nie grożą poważniejsze
        przymrozki. Ponieważ seler korzeniowy do wytworzenia smacznego jaja potrzebuje
        tylko 6 miesięcy nie należy się z tym spieszyć. W ogóle w naszych warunkach
        klimatycznych marzec i kwiecień to cholerne miesiące i tak naprawdę jeśli nie
        mamy porządnego inspektu lub przydomowej szklarni to siejemy w kwietniu! A tak
        na marginesie sadząc siewki należy je obsypać tak, aby nie przysypywać liści
        sercowych – czyli tych co wybijają.
        Jurek
    • zen6 Re: Seler korzeniowy 17.03.03, 23:28
      Podświadomie myślałem Jurku że rzeczywiście po co ten pośpiech siania w lutym,
      kiedy tego słońca jak na lekarstwo zwłaszcza na parapecie zachodnim. Niemniej
      jednak robię to już drugi rok bo tak piszą i zalecają inni. Ale okazuję się że
      rzeczywiście lepiej wysiać później np. w połowie marca. Seler niemoczony
      wysiałem 6 marca i wczoraj wykiełkował i temperatrura żadne 20 stopni tylko 17
      i myślę że tak minimalnie nawet do 14 stopni potrzymam ale zapenię mu więcej
      światła. Praktykuję to na przykładzie sałaty która wysiana 24 lutego i trzymana
      w temperaturze niższej maksymalnie 10 stopni minimalnie 5 ale za to sporo
      światła bo i na zewnątrz. Za to widać że nie jest wybiegnięta trzyma się jakby
      bardziej gruntu. Wysieję też kilka nasion selera na początku kwietnia.Dzięki za
      radę. Z pozdrowieniami - Zenon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka