batna11 20.01.07, 16:36 Proszę o pomoc. Mam w domu mini ogród - kilka egz. Yuki, dracenę filodendron, fikus. stoją one ok. 3 m od okna wschodniego, mają słabo przebarwione liscie. Chcę je doświetlić. Jakie żarówki i gdzie najszybciej je kupię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: doświetlenie roślin domowych 20.01.07, 17:06 Parę lat temu kupowałam w Obi, na stoisku ogrodniczym żarówki "do roślin", dawały fajne białe światło. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: doświetlenie roślin domowych 20.01.07, 20:55 Może być zwykła świetlówka. Ma światło zbliżone do białego i nie grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
batna11 Re: doświetlenie roślin domowych 22.01.07, 21:29 Dziękuję serdecznie za wyszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: doświetlenie roślin domowych 23.01.07, 07:53 Do doświetlania roślin nadają się jedynie specjalne świetlówki lub inne typy żarówek – rtęciowe, sodowe i niektóre żarnikowe –halogenowe- produkowane do tego celu. Obecnie zamiast świetlówek są produkowane bardziej praktyczne świetlówki kompaktowe zwane u nas żarówką energooszczędną. Te w wykonaniu dla roślin maja specjalny skład spektralny światła, gdyż roślinom potrzebne są tylko niektóre długości fal. Najlepsze są obecnie produkowane przez Philipsa - HPl comfort. Niezłe żarówki produkuje tez Osram. Przestrzegam przed kupowaniem zwykłych żarówek żarnikowych malowanych na niebiesko w celu zwiększenia ilości światła potrzebnego roślinom. Zużywają wiele prądu, a ich wartość doświetleniowa jest mała. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
pokominka Re: doświetlenie roślin domowych 18.02.07, 12:06 Szukałam tej żarówki w Internecie, znalazłam żarówki Philipsa ale nazywają się HPL, czy chodzi właśnie o nie ? Bardzo proszę o podpowiedź która z przedstawionych poniżej nadaje się najlepiej do ratowania skrzydłokwiata, i czy można taką żarówkę wkręcić do zwykłej lampki ? www.febri.pl/index.php/id_238_page_1.html Dziękuję i pozdrawiam, Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
bez19 Re: doświetlenie roślin domowych 19.02.07, 05:24 A umnie sie sprawdza najlepiej lampa 'Fotovita' - działa dobrze na rośliny i na ludzi. B.E.Z. Odpowiedz Link Zgłoś