22.02.07, 10:34
Chciałam zapytać jak rozmnożyć konwalie. Jesienią sąsiadka dała mi pousychane
roślinki i kazała wsadzić w ziemię. Podobno na wiosnę z tego miały wyrosnąć
konwalie. Pewnie jeszcze zbyt wcześnie, aby kiełkowały, ale martwię się
(poniewczasie), że nic z tego nie będzie.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: konwalie 22.02.07, 10:44
      Konwalie można praktycznie o każdej porze rozmnażać przez podział (odcinanie z
      kawałkiem kłącza). Oczywiście lepiej, jak jeszcze liście nie są za duże i jak
      nie ma upałów, ale przy deszczowej pogodzie przyjmują się bez problemów.
      Jeżeli wsadziłaś kłącza i dobrze podlałaś, to pewnie żyją. Niedługo powinny
      pokazywać się czubki wychodzących z ziemi pędów, w tych grubszych są pąki
      kwiatowe, z cieńszych wyjdą same liście.
    • pauzalka Re: konwalie 22.02.07, 11:05
      Ja dawałam konwalie mojej mamie, a ona wsadziła je dopiero po wielu godzinach, zdąrzyły już porządnie zwiędnąć, ale ładnie się przyjęły.
      • horpyna4 Re: konwalie 22.02.07, 12:40
        Bo kłącza są z natury żywotne, np. u perzu...
        • kot_behemot8 Re: konwalie 22.02.07, 14:31
          To prawda, że są żywotne ale jednak bardzo wazne jest miejsce w którym się
          sadzi. Konwalia nie będzie rosła w w miejscu suchym i z ostrym słońcem.
          • zastepowa Re: konwalie 22.02.07, 22:28
            Beatko, nic się nie martw, one sobie poradzą.
            Jak dane z serca to na pewno się przyjmą.
            Wazne jest to co napisał "kot" nie lubią pełnegosłońca i suszy.
            U mnie rosną jak oszalałe po świerkami, pomimo gliniastej ciężkiej ziemi.
            Bywa, że mają również sucho- ale sobie radzą.
            • aiszo Re: konwalie 23.02.07, 08:58
              Będzie rosła i kwitła. Mam konwalie od południowo-zachodniej strony. W dodatku
              wieją tam silne wiatry. Natomiast trzeba uważać na to, żeby nie rozrosła się
              nadmiernie. U mnie traktowana jest jak chwast i nadmiar jest regularnie wyrywany.
              • beaataa Re: konwalie 24.02.07, 17:57
                lejecie balsam na me serce! Posadziłam je w zacienionym kącie między płotkiem a
                tujkami. Słońca tam mało, za to ziemia raczej wilgotna i - niestety- gliniasta.
                Jak się pokażą, to dam znać:). I zaczęły wychodzić mi cebulki posadzone
                jesienią. Tutaj rada dla początkujących ogrodników: zaznaczacie co gdzie
                sadzicie. Byłam pewna że wiem gdzie miały rosnąć hiacynty, a gdzie żonkile,
                pierwiosnki i inne cudne. A tu zdziwienie. jakoś w innych miejscach wschodzą.
                pozdrawiam i dziękuję za uspokajające rady
                beata
    • thea81 Re: konwalie 24.02.07, 17:58
      ja bym radzila ograniczyc im terytorium, to dosc ekspansywna roslinka i
      przerasta dosc silnie i szybko inne roslinki
      prawie jak perz tylko ma urocze kwiaty
      • dronka3 Re: konwalie 24.02.07, 18:33
        moje konwalie zakwitną w tym roku poraz pierwszy - mam nadzieję ;) narazie nie mam ich dużo, ale już zapytam - jak ograniczyć ich terytorium?
        • thea81 Re: konwalie 24.02.07, 19:12
          generalnie robi sie to przed posadzeniem za pomoca grubej folii lub, jak to
          robi moja babcia z wieloma roslinami o plytkim systemie korzeniowym, sadzic w
          duzej misce zakopanej w ziemi, sprawdza sie to w przypadku roslin cebulowych,
          wtedy jest dodatkowe zabezpieczenie przed szkodnikami glebowymi
    • kasiatt Re: konwalie 29.04.07, 19:32
      sluchajcie a co zrobic zeby konwalie zakwitly?
      • yoma Re: konwalie 30.04.07, 00:07
        Poczekać do ca. połowy maja...
        • tube-roza Re: konwalie 30.04.07, 09:11
          Moje konwalie dopiero niedawno wzeszły, a mam je już wiele lat, przy każdej od
          razu są pąki kwiatowe. Twoje też na pewno już się pokazały. Ale będziesz miała
          radości!!!!!!! Napisz, czy żyją.
          • masha Re: konwalie 01.05.07, 15:27
            Ja za rada znaleziona gdzies na forum nawiozlam swoje konwalie jesienia po
            pierwszych mrozach. Tej wiosny maja pierwszy raz od trzech lat paki kwiatowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka