Dodaj do ulubionych

*#*# MAJOWKOWO #*#*

01.05.22, 08:41
https://www.gify.net/data/media/1205/czterolistna-koniczynka-ruchomy-obrazek-0040.gif

Pierwszego maja deszcz, nieurodzajów wieszcz”

1... 05 - Swieto Pracy
2... 05 - Dzien Flagi RP
3... 05 - Swieto Konstytucji 3 Maja
26. 05 - Dzien Matki
29. 05 Wniebowstapienie

Słońce
Świt: 04:23
Wsch. Sł.: 05:02
Zenit: 12:33
Zach. Sł.: 20:03
Zmierzch: 20:42

Księżyc
Wsch. Księżyca o 5:33
Zach. Księżyca o 20:59

Nietypowe święta:
Ogólnopolskie Święto Kaszanki
Międzynarodowy Dzień Partyzanckiego Sadzenia Słoneczników
Święto Konwalii

Cytat dnia:
„To miłość nawraca serca i daruje pokój ludzkości, która wydaje się czasem zagubiona i zdominowana przez siłę zła, egoizmu i strachu.”
- św. Jan Paweł II
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 01.05.22, 08:46
      https://www.gify.net/data/media/678/golab-ruchomy-obrazek-0056.gif
      Miesiąc kwiatów maj nosi imię rzymskiego boga Jowisza Maiusa.
      Słowo maj lub major jest również używane w znaczeniu „połamanych zielonych gałązek”,
      które wcześniej były ozdobione w celach symbolicznych lub magicznych,
      lub Majów, osób lub przedmiotów z

Maj jest piątym miesiącem roku w kalendarzu gregoriańskim i liczy 31 dni.
      Zawiera od 121 do 151 dzień roku (od 122 do 152 w latach przestępnych).
      Nazwa może pochodzić od łacińskiego Maius, a więc od rzymskiego boga Jowisza
      (Jupiter Maius) lub od rzymskiej bogini Maia jako ucieleśnionego czlowieka.

Maj był kiedyś nazywany w Szwecji miesiącem kwiatów
      w południowej części i miesiącem liści w północnej części .

Rzeczownik maj może również odnosić się do zielonych liści
      i zielonych gałązek oraz innych bujnych ozdób (w tym wieńców i liściastych pedow),
      którymi ozdabiano ludzi i przedmioty .
      Maya oznacza ozdabianie zielonymi gałązkami lub ściółką.
      • lusia_janusia Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 01.05.22, 09:13
        Hej !!!! ....
        Witam niedzielnie, za oknem mieszane chmurki zaslaniaja
        slonce temp,+8,..C.
        Mam nadzieje na slonce i przyjemny spacer w nature,
        dzisiaj totalny relaks , ladowanie zyciowych akumulatorkow
        na caly tydzien.
        https://www.gify.net/data/media/134/linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0163.gif
        Zycze Nam zadawalajacego zdrowia i milego weekendowania.
        • kallisto Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 01.05.22, 14:52
          Ale ja mocna jestem. Przywitalam sie w kwietniowym watku😱
          A tu Lusia taki piekny majowa watek założyła.
          Lusiu jak zwykle fajne ciekawostki zamieszcza.
          W maju w kościołach odprawiane sa msze majowe.

Majowka najbardziej jednak rozpoznawania jest z dni wolnych od pracy. Wszyscy pracujący na poczatku kazdego roku kalendarzowego liczą wolne dni i tak układają plany aby m.in. Majowka byla długa.

Dawno temu w PRL byly pochody majowe. Po upadku komuny starano sie utrzymac to swieto na sile ale niktvdzisiaj tych pochodow nie celebruje. Swieto pracy bo taka nazywamy ten 1 maja. Co to Zadzwon swieto pracy gdy rosnie wyzysk czlowieka? Kto ma to swieto? Chyba dyrektorzy, prezesi i inni na wysokich stanowiskach. To oni maja swieto, bo inni na nich pracują.
          Nie powiesilam flagi i nie celebruje swieta , dzien dla mnie jak codziennie. Ten akurat wypada w nd. To tylko tym sie różni, wolnym byłby bez wzgledu na dzien.
          Posadzilam kwiatuszki na balkonie, ogarnelam mieszkanko, porowerkowalam i spalilam 120 cal w 15 minut. Wieczorem zrobie jeszcze jedna rundę. Calorie bede gubić w zabawie z wnuczka.
          Ot i Majowka zlatuje.
          • jaga_22 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 01.05.22, 19:50
            A ja po Tobie Kalisto
            Raczej wieczoru big_grin

https://i.pinimg.com/564x/0d/b3/12/0db3129f2a6b382101e0507092157fb5.jpg

• alfredka1 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 01.05.22, 20:50
              lantech.com.pl/liveszczecin/szczecin-na-zywo-lastadia-bulwary/
              pozdrawiamy majowo smile)
              i na spacer zapraszamy ..
              • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 07:40
                witajcie Zalogo Vistulowa w nowym miesiacu MAJU,
                bylo silcznie wczoraj choc powiewalo,,

dzis sie zapowiada na rownie sloneczny dzien,
                choc tylko +4 C na razie..

tulipany w pelni rozwiniete i raduja slepia swymi kolorami..

zycze milego staru porannego i calego dnia.
                • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 07:46
                  Kallsto ,sliczne kwiaty pokazalas w watku kwietnieowym,
                  pelna gama kolorow-cudnosci...dziekuje..

masz slina wole ze slodkosciami
                  i tak trzymaj-kciukuje za powodzenie.
                  • jaga_22 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 09:34

witam ze słoneczkiem.Piękne tulipany i inne kwiecie.

https://i.pinimg.com/originals/43/74/f0/4374f06af99765840783cb2b75a784d1.gif
                    • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 09:51
                      hej Jagusia chorowitka,
                      widac Lenka bardzo przejeta,ze mamcia jeszcze poleguje sobie..
                      zwierzadka wyczuwaja kiedy sie jest chorym..
                      sliczne powitanie z bukieikiem,

miej sibie mily dzionek i zdrowiej szybko.
                      • lusia_janusia Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 10:36
                        Hej !!! ..
                        Dziekuje Kallisto za mile slowa o watku majowym.
                        Kallisto, ale i tak poczytalam Twoje sprawozdania z calego
                        dzionka , podziwiajac Twoj kwitnacy juz balkon wiosenny.

Jaga stara sie trzymac zdrowka, i to dobrze, zeby kosteczki
                        calkiem sie nie zastaly?. A oklady z Lenki pewnie pomagaja
                        i wygrzewaja obolale miejsca.

Z Alfredka pospacerowalam po Szczecinie, moze kiedys sie wybiore
                        i w realu pospaceruje.

Jakies planu sobie na dzisiaj usnulam, jeden mam juz za soba,
                        za chwile siade na rower i porowerkuje, bedzie dlugie, bo widze
                        przez okno ze wieje.

Udanego poniedzialku, milego swietowania Nam zycze
                        oraz calego tygodnia, dla Was w kraju tydzien bedzie krotki
                        przez swieta.
                        • jaga_22 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 12:24
                          Jakie święta jak córka pracuje.Lusiu,zazdroszczę rowerkowania smile
                          • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 14:43
                            o i Lusia juz jest,

plan wykonany,
                            ciekawe co z drugim planem wyszlo``

ja niespodziewanie tez plan niezamierzprny wykonalam.

a tak pozatem to milego popoludnia Lusia zycze i reszcie Zalodze rowniez.
                            • maria88 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 02.05.22, 16:02
                              Witam w maju. Wczoraj byłam na długim spacerze i dzisiaj też
                              bo nie sposob siedziec w domu gdy słonko pieknie grzeje.
                              Może nawet przeholowałam bo czuje nogi.
                              Kwiatki ładne na forum i takie są tez na rabatkach.
                              Aż chce sie zyć.
                              Flage malutka mam na balkonie bo uwazam że
                              jestem obywatelką pieknego kraju a że niektórzy nie potrafią
                              nim rzadzic to inna sprawa.
                              Teraz troche powywarcam w szafie szukając letnich rzeczy.
                              Zimowe pranie będzie potem.
                              Dobrego popołudnia i zdrówka Wszystkim życzę.
                              Widze że JAGA jeszcze nie wydobrzała ale może jest poprawa. .
                              Zepsuć zdrowie możemy łatwo ale wyleczyc jest czasem trudniej.
                              • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 07:02
                                hej Zalogo Vistulowa,

Mario,na poczatek powinnas krotki spacer,z wagi ze nie chodzisz regularnie..
                                moze nawet ze dwa razy na dzien..

moje letnie ciuszki czesc czeka na wyprasowanie,
                                zimowe skafandry czekaja tez na wypranie,
                                czyli pracki nam nie brakuje w domu,

wilgotno na dworze/+9C,czyli zapowiada sie na cieply dzionek dzisiaja tez,

zycze Nam zdrowka i mile spedzonego dnia.
                                • lusia_janusia Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 07:38
                                  Hej !!! ...
                                  Jaga, a to myslalam ze miedzy swietami, corka bedzie miala
                                  poniedzialek wolny, bo dzisiaj, wtorek i swieto Konstytucji 3Maja
                                  macie w polsce.

Mario, ale chyba uciskowe ponczochy lub rajstopy zakladasz?,
                                  to mniej zmeczenia nogi odczuwja, ja ostatnio jakos zaniedbalam
                                  ich ubierania, ale chyba ponownie musze je nosci regularnie.

Dzien widac badzie nie z pelnym sloncem, w nocy popadalo deszczem,
                                  ulice, chodniki mokre.

Za zyczeniami Kendo, postaram sie o mile spedzenie wtorku,
                                  czego i Wam zycze.

„Kiedy widzisz dobrego człowieka,
                                  staraj się go naśladować.

Kiedy widzisz złego człowieka zastanów się nad samym sobą.”
                                  - Konfucjusz
                                  • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 08:11
                                    hej Lusia,
                                    madre setencje Konfucjusza....

chyba beda zachmurzenia dzis ..
                                    niemniej jednak spedz dzionek milo,
                                    ja czekam na telefon o pucowania oknien balkonowych
                                    • maria88 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 09:29
                                      Witam wszystkie babeczki. Słoinko na dzisiaj zaplanowane, więc napewno
                                      bedzie jakis spacerek. Błogie nie nie robienie . Mam wprawdzie na obiadek rybkę tilapię
                                      do usmazenia ale jeszcze jest w zamrażarce.,
                                      LUSIU ja nie odpuszczcam z nogami bo nie mogę
                                      tego robić. Ostatnio kupuje i stale noszę rajstopy nie apteczne ale
                                      kupione w normalnym sklepie rajstopy tzw relakusjące.
                                      Wyglądaja ładnie i lekko uciskaja poprawiajć krążenie.
                                      Ponadto przed ich nalożeniem codziennym smaruję
                                      nogi żelem z kasztanowcem i babka lancetowatą /apteczne/.
                                      Ruch jest jak najbardziej wskazany. Stać i siedzieć długo nie trzeba.
                                      Zycze pogodnego nieba na dzisiaj.
                                      • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 09:44
                                        hej Mario,
                                        jak to juz nasz wiek zmusza do zmiany zycia:nakladania uciskowych rajstop,
                                        jam mam podkolanowki-ale zylak pod kolanem,wiec nie za bardzo moge je nosci dlugo,
                                        ponczochy uciskowe mam i chyba zaczne je nakladc regularnie..

masz dzioken dzis na lusie i w sloncu spacer zrobisz,

tu jakos i sloneczko blade i cos popaduje..

zycze milego spaceru i calego dnia
                                        • kallisto Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 11:31
                                          Cześć dziewczynki.
                                          Moja wnusia pojechała juz do domu. To cudowne dziecko ale bardzo absorbujące. Ani chwili odpoczynku. Słowo babcia padło chyba z tysiąc razy big_grin
                                          Zmęczona jestem okrutnie, idę się zaraz połozyc.
                                          Chciałam jechac po kwiaty do doniczek, ale zapomniałam , że dzisiaj wolny dzięń big_grin przesadzimy tylko świerczek, bo mam już ziemię do iglaków.
                                          Obiad mam od wczoraj to i można powiedzieć nie napracuje się, mąż ostruga kilka ziemniaków i zrobi mizerię.

Pogoda dośc znośna bez upałów.

Acha u nas i może w POlsce jest sieć optyczna, która w promocji robi okulary progresywne , dwie pary za 440 zl. Wczoraj mąż sobie wybrał, dopłacił tylko do lepszych oprawek i szkieł z odblaskiem. Nie wiem czy słyszałyście o BRILLEN?
                                          Warto się zainteresowac, znam opinię innych i są bardzo zadowoleni, a taka cena jest na prawdę korzystna.

Miluśkiego wtorku.
                                          • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 18:43
                                            hej Kallisto,

nie slyszalam o tej firmie optycznej-BRILLEN
                                            tak gdie jestem stala klijetka to maja angielskie wszystkie szkla i oprawki,
                                            jestem do niech przyzwyczajona i zawsze tez dopacam ,by nie zachodzily mgla/by sie nie rysowaly/oczywiscie hrom tez jest...
                                            oprawki jak metalowe to tylko z tytanu,inne uczulaja,
                                            choc obecne mam plastyki i jest OK.

dzieciaczki potrafia wymeczyc,
                                            ale to zmeczenie odczuwa sie inaczej,bo to kochane wnuczki wymecyly...

milego odpoczynku i ciekawego wieczoru przed TV
                                            • maria88 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 19:08
                                              Witam wieczornie. Miałam dzionek w gościnie.
                                              Bylismy na pizzy i lodach .Ciepło i ze słoneczkiem bylo ale teraz chyba juz
                                              pogoda zaczyna sie zmieniać. Ma padac i chłodniej.
                                              Poruszalismy się samochodem więc nóg nie umęczyłam.
                                              KENDO w lecie to gorąco w rajstopach p.zylakowych. Poszukaj rajstopy relaksujjąc
                                              maja grubość 20DN . Napewno sa tez u was. Lekko uciskające. . Chronia nogi
                                              przed zmeęczeniem i poprawiaja krązenię .
                                              JAGI nie widzę. Mnie baaardzo pomogło smarowanie Amolem na noc.
                                              Sporo wcierałam i potem prosto do łuzka. Tak chyba przez 3 kolejne dnie.
                                              Teraz jest okey .Męczylo mnie 2 tygodnie., pisałam o tym.
                                              KALISTO dobrze że ma wnusię na godziny i pana do pomocy.
                                              • kendo Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 21:10
                                                Mario,dziekuje za tips o ponczochach,
                                                popatrze po sklepapach i w aptece..

miej sobie mily wieczor
                                            • alfredka1 Re: *#*# MAJOWKOWO #*#* 03.05.22, 20:33
                                              pytanie :
                                              czy oprawki tytanowe nie reagują na niskie temperatury???
                                              pamiętam gdy metalowe oprawki przy silnych mrozach /-37C/ przymarzały do uszu i ogromnie cierpiałam /a dzieckiem jeszcze byłam/...
                                              ..............................................................................................
                                              a za oknem krzew bzu pięknie zakwitł , nie potrafię wstawić zdjęcia a córka za miedzą ...

Pozdrawiamy Was serdecznie i znów zapraszamy nad Odre ..
                                              • kendo Re: do Alfredki o tytanie 03.05.22, 21:08
                                                alfredka1 napisała:

> pytanie :
                                                > czy oprawki tytanowe nie reagują na niskie temperatury???
                                                > pamiętam gdy metalowe oprawki przy silnych mrozach /-37C/ przymarzały do uszu
                                                > i ogromnie cierpiałam /a dzieckiem jeszcze byłam/...
                                                > ...............................................................................
                                                > ...............
                                                > a za oknem krzew bzu pięknie zakwitł , nie potrafię wstawić zdjęcia a córka za
                                                > miedzą ...
                                                >
                                                > Pozdrawiamy Was serdecznie i znów zapraszamy nad Odre ..

nie mialam zadnego niepozadanego efektu mrozenia nosa zima i za uszami,
                                                nawet na nosie mi sie wygoil znak po normalnych metalowych oprawkach..
                                                zreszta tu zimy sa lagodne ,nie mialam potrzeby wychodzenia z domu wczesnym rankiem mrozny,
                                                czy wracac do domu mroznym wieczorem,
                                                najwiecjej bylo mroziku chyba +1 kiedy na spacer maszerowalam...

zycze przyjemnego wieczoru
                                                • kendo Re: majowe witanki 04.05.22, 08:14
                                                  witajcie Zalogo,
                                                  no czas juz wstac z cieplych lozeczek
                                                  zaplanowac dzionek i milo spedzic go...

za oknem sloneczko lapki wystawia/+9C/brzoza ani drgnie/kaloryfery cieplutkie.

zycze Nam miloe spedzonego dzionka.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 04.05.22, 09:25
                                                    Witam, witam. U mnie tez słoneczko ale juz nie tak wysokie
                                                    tempertaury jak wczoraj i przed..
                                                    JAGA dalej widzę pobolewa. Zdrówiej JAGO, nie dawaj sie choróbsku.
                                                    KENDOI skowroneczek z planowaniem robótek.
                                                    Ja też mam trochę zaleglosci, więc do roboty.
                                                    Spokojnego dnia życzę.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 04.05.22, 09:49
                                                    dzieki Mario za dobry dzionek,
                                                    witam rowniez,
                                                    no jakos dzionek trzeba wypelnic czyms,
                                                    a pracki w domu zawsze jest..

miej sobie udane plany i mile chwilki
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 04.05.22, 10:57
                                                    Witajcie dziewczyny.
                                                    ano zmagam się z bólem i https://i.pinimg.com/originals/86/19/b2/8619b29f123a5d5df4a03e71287d7f65.gifdużym ciśnieniem.
                                                    wczoraj już się spakowałam,bo mi wzrosło do 208/116,
                                                    ale sobie poradziłam. rozmawiałam ze szpitalem na który czekam od 1.5 roku i mają mnie przyjąć 29 maja. to się cieszę,może dożyję ? big_grin
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 04.05.22, 12:08
                                                    Witaj JAGO. Czyżbyś chciała się operować?
                                                    To sporo Ci to ćisnienie skoczyło. Moja kolezanka przy takim cisnieniu dostała zawału.
                                                    Może miałas je z leków p.bólowych? Na jedno pomagaja a na co innego szkodzą.
                                                    Człowiek sam wie co mu jest, więc uważaj na diagnosy tych co lubiia prakrykowac a nie leczyć.
                                                    Dbaj o siebie i trzymaj sie cieplutko. Głaski dla Lenki i Myszki.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 04.05.22, 12:41
                                                    Mario nie wiem co będą robić,może znajdą odpowiedniejszy lek na rzs.
                                                    który mi pomoże,w tym przypadku nie chodzi o operację.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 04.05.22, 13:54
                                                    Cześć Jaguś, jak dobrze Cię czytać😊 tzn.nie dobrze, ze szpital ale dobrze, ze jesteś.

Witajcie pozostałe kobietki, ktore tez milo czytać😊

My juz w drodze ku morzu, mąż śmieje sie, ze będziemy snurkowac jak nasze dzieci tylko cuś nie ta temperatura wody😁

Myjemy auto i wcdroge z dzbankiem kawy i woda do picia i brakiem slodyczy😭 a tak bylo kiedyś fajnie....

Pogoda cudna i ciepła, nie wiemy jak bedzie 100 km od nas. Napiszę i wrzucę wieczorem fotki Baltyku.

Luz bluz siecszykuje, odsapne od codziennych czynności i prasowych nerwowych obowiazkow.

Przyjemnych chwil w cieple majowe dni🌞🌞
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 04.05.22, 16:35
                                                    Kalisto,udanej pogody i odpoczynku.

https://i.pinimg.com/564x/64/29/02/6429024a7188afd28ae39b2aab048479.jpg
                                                  • kendo Re: majowe witanki 04.05.22, 19:52
                                                    hej wieczornie Zalodze Vistulowej,

no z Jagusia to cos niewyraznie,
                                                    tak sie doprawic ...zycze poprawy zdrowka chociazby ociupinke,jak nie mozna calkowicie,
                                                    sliczne kocio na dziendoberek,

Maria dobrze okreslila lekarzy
                                                    ...cyt Marii...Człowiek sam wie co mu jest, więc uważaj na diagnosy tych co lubiia prakrykowac a nie leczyć

Kallisto przeszczesliwa,
                                                    nad morzem pewnie juz spoczywa,
                                                    nalyka sie jodu/odstresuje...zycze udanego urlopiku

Lusia pewnie pozniej sie przywita,
                                                    dzis z Elsa bawilysmy sie...

zycze Nam milego wieczoru.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 04.05.22, 21:43
                                                    Hej !!! ...
                                                    Wieczornie ale jestem, musialam troche ochlonac od tempa,
                                                    ktore narzuca nasza mala przywodczyni, gra nam melodie, mamy
                                                    tanczyc do niej z Kendo, (widzialam Kendo juz tracila tempo, nie zaprawiona
                                                    w taki maraton) i odpowiednia ginastyke Nam serwuje..
                                                    Ale to juz nie ten spryt i checi, do takich poczynac, spokojnie
                                                    moze posiedziec chwile, odpocznie i nowa zabawa.

Jaga, to masz nadzieje moze na nowe leki ktore zlagodza bole,
                                                    i moze poprawia to co juz zniszczyly inne leki do tej pory.

Faktycznie Maria88 odpowiednio podsumowala prace niektorych
                                                    lekarzy, u nas tacy tez sa, a ostatnio to moda na porady przez telefon,
                                                    albo korespondencyjnie.

Kallisto, nawet przy pogodzie bez slonca mozna pospacerowac
                                                    po plazy w odpowiednim odzieniu, zeby wiatr nie przewial, zycze
                                                    przyjemnych Wam chwilek i duzo slonca.

Spokojnego wieczoru i przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 05.05.22, 07:23
                                                    Witam.Wczesnie mi sie wstało. Jest słoneczko -narazie-
                                                    ale wiatrzysko okropne i cos napewno nawieje. Ma popadać.
                                                    O 6tej było tylko 2 stopnie ciepełka.
                                                    Powolutku sie zbieram na marsz bo tego i owego mi brakuje.
                                                    Wszystki zdrowia życze i dobrego dnia.
                                                    LUSIU i KENDO nie dajcie sie za bardzo sforsować.
                                                    Może trzeba też wprowadzac zajecia samodzielności
                                                    np.rysunek itp. Napewno wnusia na codzień
                                                    z rodzicami tak nie rozrabia bo nie maja na to czasu
                                                    więc wykorzystuje wizytę i babć.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 05.05.22, 09:29
                                                    Cześć wszystkim.

Babcie juz tak maja, dają z siebie wszystko, trudno dzieciom odmówić. Potem niestety przychodzi bol i refleksja. Na szczescie wszystko przechodzi i chcialoby sie znowu bawic z takim rozkoszniakiem. Mario masz racje, maluchy wykorzystują. Sama tez na to pozwalam.

Kendus ja odpoczywam, spoczywać bede ......duzo Pozniej 🤣
                                                    Pogoda ciut deszczowa, za godzine ma sie wyslonecznic. Jedziemy na wycieczkę, a jak wyjdzie slonce pojdziemy na Plazę spacerować. Kupie zdrowe zakaski, kar w termoc i bedzie można leniuchowac przy szumie fal.

Jagus, trzymaj sie nie daj sie, ściskam zyczac dobrego samopoczucia😊

Milego dzionka i slonka🌞
                                                  • kendo Re: majowe witanki 05.05.22, 09:38
                                                    o,Maria dzis za Skowronka robi,
                                                    zaraz i Kallisto dolaczyla..

Witajcie Dziewczyny zdrowe/chore..

za oknem slonecznie/+12C
                                                    obiecuja na +17C

miejcie udany dzionek...
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 05.05.22, 10:31
                                                    Witajcie...
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 05.05.22, 13:24
                                                    Hej !!! ...
                                                    No to juz jestem w ramach odpoczynku zasiadlam do kompa.
                                                    Juz troche narobiona, to chyba w ramach relaksu po wczorajszym
                                                    dniu tak mnie naszlo, ale roboty w domu nigdy nie brakuje.
                                                    Malej urozmaicamy chwile jak jest u mnie, jak pogoda to uwielbia
                                                    hustawke, pozniej idziemy sprawdzic labedzia w kanale, karmimy
                                                    kaczki, a jest przyzwyczajona posypiac po lunchu to 1 1/2 godz, mam
                                                    dla siebie, albo na przygotowanie dla niej gotowanej kolacji-obiadu.
                                                    Z kolorowankami tez ma do czynienia, juz sprawniej trzyma kredki
                                                    i pedzelek w racze, klocki lego po calej podlodze,, ale zanim przyjada
                                                    ja zabrac to staram sie posprzatac z grubsza, jak jest Kendo, to tez
                                                    pomoze.

U Jagi pachnie bzami, wczoraj tezj juz zauwazylysmy duze paki na
                                                    kisciach, bedzie przyjemnie pachniec na spacerach, kasztany tez za
                                                    chwile rozkwitna.

Przyjemnego popoludnia Nam zycze.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 05.05.22, 13:30
                                                    hej Jagusia/Lusia
                                                    tak bzy juz tu coraz wieksze paczki maja i bedzie pachniec cudownie,
                                                    z wczorajszego spaceru przy nieobecnym labedziu,

Lusia pracka w domu zawsze jest,
                                                    ale sobota niedziela to robie sobie wolne..

zycze Nam cudownosci na dzisiejszy dzien
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 05.05.22, 17:29
                                                    Zalaczam zdjecia z tajnych miejsc. Bardzo zachwycają mnie stare ale odnowione kamieniczki. Nie moga ich zastąpić nowoczesne, bo zaliczane sa od zabytków.
                                                    Wejście na molo i widok z miła na klif w oddali. Skwer z ciekawymi drzewami.
                                                    Wypompowana jestem chodzeniem i basenem.
                                                    Jestesmy po obiadokolacji i znowu idziemy w rejs. Musimy zgubić calorie. Wczesniej jedliśmy smazonego halibuta a na wieczorną przekąskę kupiliśmy wędzonego mietusa ktory widzial w piecu wedzarniczym i byl jeszcze cieply. Wspaniale miejsce z rybnym tagiem przy porcie gdzie rowniez z litrów Sprzedaja świeżo zlowiona rybę.
                                                    Dzien piekny słoneczny, czas ruszyć po deko jodu.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 05.05.22, 17:30
                                                    I kolejne
                                                  • kendo Re: majowe witanki 05.05.22, 18:17
                                                    Hej Kallisto,
                                                    no sliczne fotki
                                                    pieknie odpoczywasz
                                                    i tak trzymajcie,
                                                    po kolacjo-obiedzie wskazany spacer,

miejcie sobie mile chwilki wczasowe.
                                                  • wodnik33 Re: majowe witanki 05.05.22, 21:27
                                                    miedzyzdroje.tv/plaza-miedzyzdroje-zywo/
                                                    milego odpoczynku smile)))
                                                  • kendo Re: majowe witanki 06.05.22, 09:02
                                                    hej Wodnik-Alfredka

dziekuje za spacery ,

milego dnia Wam zycze
                                                  • kendo Re: majowe witanki 06.05.22, 09:03
                                                    witajcie Zalogo
                                                    no ciepelko +10C/slonecznie/ale bardzo wietrznie..

zycze Nam cudnego dnia
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 06.05.22, 15:02
                                                    Melduję się popoludniowo.

Wspaniale spędzony piatek aczkolwiek dalsza jego cześć tez zapowiada sie atrakcyjniejsze.
                                                    Cdn
                                                  • kendo Re: majowe witanki 06.05.22, 15:04
                                                    hej Kallisto,
                                                    no czekamy na niespodzianke wieczorna,
                                                    dobrze ,ze pogoda dopisuje.

miejcie sobie wszystkie chwilki udane i mile
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 06.05.22, 16:14
                                                    Hej !!!
                                                    Kallisto, podziwia secesyjna budowe, dzisiaj architektom
                                                    brak wyobrazni tworczej by dorownac tworczoscji secesji.
                                                    Milo i zdrowo spedzacie czas, zycze dalszego zdrowego
                                                    wypoczynku Wam.

W kamekrach widac, jak kruacjusze exstra dotlenija sie jeszcze
                                                    papierosami na spacerach. Miedzyzdroje typowo rekreacyjne
                                                    miasto? czy uzdrowisko?.

Pogodnie, lecz zimno mimo +16,..C zimnym wiatrem wije.

Przyjemnego popoludnia Nam zycze. i wieczoru.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 06.05.22, 16:15
                                                    Popatrzcie jakie piekny pazur nieba nad wydmami. W tle sosny. Zrobilismy długi spacer lesnym cukrem, a potem długa posiadowka na leżakach na plaży. Grzało słonko, ludzie rozneglizeni do bikini my okutani w kurtki.
                                                    Wrocilismy zmęczeni z basenu i zaraz idziemy kusić smakolyki.
                                                    Wieczorkiem pojdziemy do Przystanku Alaska na grzanca.
                                                    I tak mija dzien za dniem....
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 06.05.22, 18:44
                                                    Tylko moge Ci zazdrościć tego raju.
                                                    Relaksuj sie i wracaj szczęsliwa i spełniona.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 06.05.22, 19:54
                                                    Dziękuję Mario.
                                                    Wiesz, wracac bedzie ciezko gdy perspektywa powrotu do pracy. Pracę mam wyjątkowo paskudna....

Wciaz swieci słoneczko, wydaje sie ze jesteś pora letnia. Do pełnej letniej cieploty brakuje jeszcze 1-2 miesięcy.
                                                    Mamy plan na lato, podczas sierpniowego urlopu. Wyjazd zależy od wielu okolicznosci, wnuki, wizyty lekarskie, badania. Zobaczymy czy uda sie zrealizować nasz plan.

Dobrej nocki i ponownej soboty🌞🌷
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 07.05.22, 09:51
                                                    O i dobrnelam do powitalnego watku zostawic kilka słów na miły dzien.
                                                    Pewnie macie jakies obowiazki? Lusia z wnusia?

Jagus postaw choc Kropkę zebysmy wiedziały, ze jesteś lepiej. Sciskam mocno i zycze zdrowka 😽😊

Trzymajcie sie babeczki zdrowo i do potem👋

Ucha mamy nowe miano DZIADERSI👵👴🤣
                                                  • kendo Re: majowe witanki 07.05.22, 12:25
                                                    DZIADERSI
                                                    czyli znaczy staruszki??

witaj Kallisto ,
                                                    skowronek dzisiejszy,
                                                    pieknie sie relaksujesz-zbieraj garsciami tam wszystko co potrzebne dla Ciebie..

witajcie Zalogo,
                                                    no plan w polowie wykonany,
                                                    zjem lunch i do Lusi i malej naszej slodkiej wnusi..

zycze Nam udanego dnia-weekendu
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 07.05.22, 14:02
                                                    Witajcie... Kalisto stawiam 3 kropeczki big_grin .Dziś dopiero weszłam na komputer,
                                                    ale za chwile padnę na poduszkę.Niestety ból nie odpuszcza.Ze względu żołądek nie wzięłam przeciwbólowego ,popijam rumianek.
                                                    Śliczny masz wypoczynek.
                                                    Przyjemnego dnia.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 07.05.22, 14:17
                                                    Witam.Dobrze że chociaz troche JAGO dajesz znac co z Tobą..
                                                    Widze że bez powaznej medycyny sie nie obędziesz.
                                                    Mnie radzono gorące kapiele ale u Ciebie to jest w tej chwili nie mozliwe.
                                                    Zyczę oby udało Ci sie jak najszybciej powrócic do sprawności ruchowej.
                                                    LUSIU i KENDO dobrego dnia z wnusiaą życzę.
                                                    U mnie pieknie słonecznie i ciepło.
                                                    Wychodziłam to nie chciało sie powracać.
                                                    Zaczełam pranie , więc ide4 skończyć.
                                                    KALISTO korzystaj ile możesz bo takie chwile
                                                    regenerują zdrowie.
                                                    Spokojnego dnia Wszystkim życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 08.05.22, 11:00
                                                    Hej !!! ..
                                                    To juz niedziela, tydzien minal szybko.
                                                    Wczorajszy dzien, szczegolnie, a wieczorek czlowiek legnal
                                                    na kanapie wypompowany z energi po wizyci wnuczki,
                                                    Kendo tez byla do pomocy, a mala rzadzila,

Kallisto pewie juz powrocila do domu z wojazy rekreacjnych,
                                                    i beda wspomnienia do nastepnego razu.
                                                    Jaga ma sie juz ociupinke lepiej, zycze, szybkiego regenerowania
                                                    organizmu, bo medycyna tez uszkadza, a na inne pomaga.
                                                    Maria wykorzystuje wiosenna pogode na dotleniania sie po
                                                    zimnie, oby jak najwiecej slonce oddalo swojej witalnosci.

Dzisiaj tylko relaks, obiad mam juz gotowy, za oknem +14,..C,
                                                    slonecznie, wiec i na duszy milo.

Spokojnej i w zadawalajacym zdrowiu niedzieli Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 08.05.22, 10:59
                                                    Witam. Prawie południe wszyscy zjeci lub odpoczywają.
                                                    U mnie pieknie slonecznie, jak narazie po południu ma padać.
                                                    Wszystkim zycze smacznego obiadu i dobrego popłudnia.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 08.05.22, 11:01
                                                    Mario88, widac pogode mamy jednakowa,
                                                    tez deszcz jest zapowiedziany, to chyba sie gdzies
                                                    udam na rowerkowanie?.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 08.05.22, 14:58
                                                    Tak Lusiu Wrocilismy i powracamy do rzeczywistości i codziennych obowiazkow. Juz pierwszy obiad zrobilam. Mąż ma jeszcze dwa dni urlopu wiec bedzie stal przy kuchni.
                                                    Wrzece kilka fotel z wczorajszej wycieczki nad Zalew Kamienski. Przepiekna pogoda umożliwiła nam oglądanie tajnych miejsc.
                                                    Historia Katedry sięga XII wieku. W Kadrze sa oryginalne barokowe organy, ktore do dzisiaj sa czynny i przy ich udziale odbywają się koncerty.
                                                    We wnętrzach czuje sie poprzednie epoki. Mowia o tym mury, zabytkowe stalle, ambona. Wszystko misternie wykonane przez byłych mistrzów dłuta. Zobaczcie jakie sa tam ciekawostki. Szczątki biskupów Niecsa widoczne na zdjeciu, szyba przeszkadzała w zrobieniu dobrego zdjecia. W srodku byly czaszki, takie sobie rzucone. Jak to sie ma do szacunku zmarłych????? Wg mnie powinny miec inne miejsce i inaczej wyeksponowane.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 08.05.22, 15:00
                                                    Chrzcielnica, ambona ociekajaca złotem i stale.
                                                    Pamietam gdy bylam małym dzieckiem to chodziłam do kościoła gdzie na ambonie ksiadz wydzierał paszcze na wiernych.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 08.05.22, 15:15
                                                    Na tych zdjęciach widac marinę przy ktorej cumuja łodzie i żaglówki. W tle za mostem sa szuwary i wylegarnia nadmorskiego ptactwa. Oczywiscie moje ukochane malcze na zielonym dywanie. Zawsze zachwycam sie tym kontrastem radosnych kolorow.
                                                    XIII wieczny ratusz. Od lewej przy drugim oknie wisi KUNA.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 08.05.22, 15:22
                                                    I ostatnie juz zdjecia z wczorajszego uroczego spacery brzegiem morza. Zamoczylam nawet nogi. W koncu to nie grudzien😆 chłodno ale przyjemnie. Bylam ciepło ubrana to chłód mi nie dokuczyl. Wiele ludzi podobnie jak ja brodzilismy po brzegu i rozgrzanym piasku.
                                                    Na tle pierzastych chmur widac jak przebija slonce odbijając błękit nieba w tafli wody.
                                                    Dziewczynki karmily mewy, zlecialo sie stado, stad tez i ptaki udalo sie ująć na fotce.
                                                    Pierwsze zdjecie ukierunkowalam dokładnie na drugi brzeg morza w Ystad.
                                                    Prawie moglybysmy pomachac sobie reka😊
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 08.05.22, 17:41
                                                    Pozdrawiam wieczornie,ale jeszcze całkiem dzień.
                                                    Dzięki za świetne zdjęcia Kalisto,chociaż mam co pooglądać.
                                                    Abym jakoś dotrwała do końca maja,bo coraz bardziej bolą barki,bo leków nie biorę,chcąc ratować żołądek .Wczoraj było słonecznie i pięknie,dziś tylko ciepło,
                                                    ale przecież i tak nie skorzystam.

https://i.pinimg.com/564x/bf/fb/63/bffb6325690de6ac805092870f33c3e6.jpg

• lusia_janusia Re: majowe witanki 08.05.22, 21:15
                                                    Kallisto, dziekuje za fotki i Twoje precyzyjne o nich opisy.
                                                    Mieliscie przyjemny, krotki urlopik, ale co dobre to sie ma
                                                    zwyczaj szybko konczyc, a wspomnienia nadal pozostaja
                                                    i smaki konsumowanych kulinarnychn nowosci.
                                                    Urocze miejsca wybraliscie sobie na spedzenie wolnego czasu
                                                    i pogoda rowniez dopisala.

Jaga podziwia wiosne przez okna, ale chyba na balkonik moze
                                                    wysc na chwile,? Jaga, zycze hartu ducha w znoszeniu bolu
                                                    i nadzieji na jego zlagodzeniu w szpitalu.
                                                    Popoludnie spedzilam milo w przyjemnej zastawie herbatkowej.

Spokojnego wieczoru i przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 09.05.22, 07:28
                                                    Hej !!! ..
                                                    Nowy tydzien rozpoczety,
                                                    jeszcze nie mam planow, jak co dzien
                                                    dni beda mijaly.

Zycze Nam przyjemnego poniedzialku w zadawalajacym zdrowiu
                                                    i calego tygodnia.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 09.05.22, 09:31
                                                    no zdjecia cudowene Kallisto,
                                                    nasycilas oczeta / napatrzylas sie na cudnosci architektonicznie/przyrodowe/naladowalas akumulatorki i jakos wytrwasz do nastenego razu..

wuija Lusia
                                                    i pozostale Forumki,
                                                    Jaga z bolami w dalszym ciagu,pozdrawia z milymi obrazkami-zycze mniej bolow..

tez dzionek jeszcze nie z planami,
                                                    mam nadzieje,ze cos "dziubne w domu pozytecznego"

zycze Nam cudownych dni na caly tydzien
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 09.05.22, 12:33
                                                    Witam i pozdrawiam. Dzisiaj
                                                    bardzo ładnie i słonecznie.Wzięłam dziś przeciwbólowy,bo nic nie mogę zrobić,
                                                    a na lepiej raczej się nie zanosi i całkiem zesztywnieję wink
                                                    Kasztan spełnił swoją rolę.

• kendo Re: majowe witanki 09.05.22, 13:33
                                                    he Jagusia,
                                                    no doprawilas sobie kregoslup,
                                                    terz to na zimne dmuchac trzeba,
                                                    coby nawet krzywo nie stanac i sie "nie rozsypac"
                                                    wspolczuje bolu i przytulam..

tez dzis na marszu zrobilam kasztanowi zdjecie,
                                                    kwitna juz.

miej sobie ostroznie i milo..
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 09.05.22, 16:47
                                                    WItam. Słonko przecudnie zagląda do moich okien.
                                                    Spacer zaliczyłam a nawet obiad w restauracji ze znajomymi.
                                                    Teraz wywiesiłam pranko i odpoczywam chwilkę.
                                                    JAGO nie myślałam,że az tak choróbsko Ci będzie dokuczało.
                                                    Współczuję że p;rzy tej pogodzie jestes uziemiona.
                                                    KALISTO widzę że mąż daje rade w kuchni więc masz fajnie.
                                                    KENDO i LUSIA czasem relaksuja na tarasie i spacerkach.
                                                    Dobrego popołudnia życzę.
                                                    Głaski dla Lenki i Myszki. Napewno grzeja sie na balkonie.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 09.05.22, 18:09
                                                    Hej.
                                                    Przetrwałam pierwszy po urlopie dzien pracy.

Potem wizyta u onko.
                                                    Po drodze zajechalam po balkonowe kwiecia. Nie kupilam wszystkiego co zaplanowalam. Kupilam po dwie tojeście, pelargonie, surfinie i jedna miętę.
                                                    Niestety bratkow juz nie ma a tak chcialam😟 hortensje i klematisy beda w lipcu. Pojade jutro do innego ogrodu.
                                                    Popatrzcie jak udekorowalam parapet. Na razie nie sa rozrosniete, mam nadzieje, ze jak rozkwitnie pelargonie to bedzie ladnie?
                                                    Ciekawi mnie jakie Wy kwiatuszki bedziecie sadzić.

Jagus, dzielna kobietko😊

Mario, jak obydwoje będziemy juz na emeryturze to podziale obowiazki. Nie kiwne wiecej palcem niz bedzie potrzebne😆

Pozdrawiam Was wszystkie z moim slonkiem. Jutro u nas ma byc 25 st. C💃💃💃
                                                  • kendo Re: majowe witanki 09.05.22, 18:38
                                                    witaj Mario,
                                                    no ,mialas przyjemny dzionek ze znajomymi
                                                    i nie musialas stac przy piecu,
                                                    dobrze ze sie ruszasz,tzn,ze spacerkujesz ,
                                                    dla nas potrzebny ruch,jak tu mowia co dzien chociaz po pol godz.

zycze milego wieczoru.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 09.05.22, 18:42
                                                    Hej Kallisto,
                                                    no kwiecie ladne parapetowe
                                                    na balkonie tez bedzie ladnie,jak w pelni bedzie kwitnaco,
                                                    ja zadnych kwiatow nie wsadzam,
                                                    ewentualnie wystawie listopadowego kaktusa-bedzie kwitl zimowa pora obficie,

kupilam jedna plante pomidora krzaczastego i juz zauwazylam mszyce uffff
                                                    splukalam wczoraj ,
                                                    dzis jedna pozbawilam zycia,
                                                    bede musial kupic nowej ziemi i przesadzic go,
                                                    nie wiem czy go mszyca nie zaatakuje calego..

jak wizyta poszla u onko??

milego odpoczynku po pracce,
                                                    pewnie zmeczona sie czujesz?
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 09.05.22, 18:46
                                                    Kendo zrob mieszankę z wody octu i płynu do naczyń. Pryskaj codziennie, wyleczysz kurczaczek z intruza. Tak uratowałam brunere. W tym roku nie kupilam, wrażliwa na brak wody i na insekty choc byly bardzo piekne i dorodne.

Od onko dostalam skier.na USG. Jutro musze sie zarejestrowac. W zaleznosci od wyniku i decyzji techniczki bedzie kolejna biopsja lub nie.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 09.05.22, 20:30
                                                    https://i.pinimg.com/564x/0f/f7/cd/0ff7cdbbd5ce543423f5d86bed1f4d07.jpg
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 09.05.22, 20:53
                                                    Pojde za Twoja sugestia Jagus😆 ty tez wypocznij bez boli.

Do zobaczenia jutro babeczki.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 10.05.22, 08:57
                                                    Hej !!!
                                                    wtorkowo.
                                                    Wczoraj we wlasnym takcie zrobilam kilka pracek,
                                                    nawet wystarczylo mi czasu na polgodzinny marsz, a wieczorem
                                                    to juz tylko nic nierobienie.

Dzisiaj jestem niania do wieczora, wiec bedzie roznie, ale obiadki
                                                    mam juz przygotowane.

Milego slonecznego wtorku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 10.05.22, 09:58
                                                    sliczna dobranocka od Jagusi,
                                                    wypoczelam podczas snu-dziekuje

witajcie Vistulanki,
                                                    za oknem +12C/slonecznie/powiewa,jak zwykle..

Kallisto a nie spali sie pomidora octem?
                                                    ma juz zawiazane pomidorki,
                                                    ktore faktycznie powiekszaja sie..

samych przyjemnsci bestresowych
                                                    i pomyslnych zalatwian z lekarzami i tych diagnoz.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 10.05.22, 10:20
                                                    Witam... diabli mnie biorą ,bo tyle napisałam i mi uciekło sad
                                                    Wczoraj trochę popracowałam,odkurzyłam ile mogłam,pościerałam kurze,
                                                    które wszędzie widzę,a że mnie z rana mocno bolało, to wzięłam przeciwbólową. Chyba dziś powtórzę.Chciałam nawet prać,ale mąż mi wybił z głowy.
                                                    Lusia ma zajęcie na cały dzień.Dobrego wyniku USG Kalisto.

• maria88 Re: majowe witanki 10.05.22, 11:44
                                                    Witam majowo i słonecznie . Zyczę wszystkim dobrego zdrowia na cały dzionek.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 10.05.22, 19:51
                                                    hej Jagusia wieczornie,
                                                    piekny obrazek z bukiecikiem,

no zawzieta jestes na to sprzatanie,
                                                    obys nie zaszkodzila sobie wiecej,
                                                    odpoczywaj i nabieraj sil do zycia.

milego wieczoru
                                                  • kendo Re: majowe witanki 10.05.22, 19:52
                                                    hej Mario wieczornie,
                                                    dzionek uciekl,juz wieczor,
                                                    slonko za chmurami deszczowymi sie schowalo..
                                                    miej mily wieczor i tez dbaj o zdrowko swoje.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 10.05.22, 21:00
                                                    Cześć.
                                                    Wpadam na chwilkę.
                                                    Podnieta jestem. Przepracowalam sie domowymi porzadkami a duzo tego bylo....

Jagus USG dopiero na 30 maja. To i tak bardzo szybko, wpisalabym mnie poza planem na wskazanie lekarza. Normalnie to mialabym w przyszlym roku😱

Kupilam i juz posadzilam clematisy o kolorze wrzosy i fikcji. Maja po 2 pędy i juz sie pną po patyczkach. Zobaczymy kiedy chwyca sie naszej konstrukcji.

Zycze spokojnej nocki.
                                                    Jutro wpadnie to cos mnie cos napisze
                                                  • kendo Re: majowe witanki 11.05.22, 07:03
                                                    Kallisto zakwieca slicznie balkon,
                                                    podobaja mi sie te kwity..

witajcie Zalogo,
                                                    +10C/jakos tak slabiutko powiewa dzisiaj,
                                                    wczoraj to wialo..

pozatem plan do miasta mam ufff,

zycze Nam udanege nieprzepracowanego dzionka
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 11.05.22, 07:31
                                                    Hej !!!!
                                                    Od rana slonecznie, nastraja na jakies moze szczegolne plany,
                                                    ale tez ja musze do sklepu.
                                                    I tak dni za dniem uciekaja, wypelnione roznymi sprawami
                                                    i organizacyjnymi prackami w naszych domach, tylko zeby jeszcze
                                                    zdrowie jako tako w naszym wieku nam dopisywalo.
                                                    Ale to juz calkiem inny temat.

Zycze Nam spokojnej srody ;Mario88, Jaga, Kallisto, Kendo, Zeremie,
                                                    mam nadzieje, ze sloneczna pogoda dodaje Nam sil.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 11.05.22, 08:03
                                                    hej Lusia,
                                                    co racja,to racja ze zdrowkiem
                                                    zauwazylam,ze tylko jedna pracke moge wykonac podczas dnia,
                                                    tz.cos "grubszego"co sie nie robi codziennie.

jedynie co mozemy sie ratowac,
                                                    to codzienna gimnastyka typu rozciagnie,
                                                    by byc w jako takiej kondycji ,
                                                    no i spacery/marsze obowiazkowe,to dodaje nam innej sily i vit.D

miej sobie udany dzionek i milo go spedzaj
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 11.05.22, 13:27
                                                    Witajcie... słabe słonko,ale ciepło 24st. ciągle zapominam,że mam pranie w bębnie,już idę wieszać.Kalisto przypomniałaś mi o klematisie.W zeszłym roku posadziłam,ale pisało,że zakwita w drugim roku.Ciekawa jestem,bo oprócz listków nic więcej nie widzę wink Miał być biały i niebieski,ale się pomyliłam w zamówieniu i i będą 2 białe jak zakwitną.wink
                                                    Jakoś sama sobie daję radę,aby do końca maja się udało.
                                                    Pozdrawiam Was.

• kendo Re: majowe witanki 11.05.22, 15:31
                                                    o moze i ja na balkon sobie klematisa posadze??
                                                    bedzie ziolono jak u Jagusi slicznie wyglada zielen..

hej Jaga,
                                                    jakos sobie dajesz rade,oby jak najdluzej i nie za duzo..
                                                    mamy wiatr i chyba bedzie padac/+16 stopni

ostrozniutkiego popoludnia zycze .
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 11.05.22, 19:52
                                                    Hej wszystkim.
                                                    Znowu sie narobilam🥵

Jagus cudny ten Twój clematis, pieknie siecrozrosl. Czy wszystko co ma zielone na sobie to tegoroczne? Bo przeciez on usycha na zime?🤔 okrywalas go przed mrozami?
                                                    Szkoda ze po roku zakwitnie lub nawet nie a tania nie byla. Rozkwitniete widzialam po ok 50 zl. Tyle to mi troche szkoda....

Oddalam po wnusi lozeczko dla ukraińskiej młodej mamy. Dokupilam materac i kolderke, dorzucilam przescieradlo a kolezanka uszyla podusie i kpl.poscieli. mam nadzieje ze komus sprawi radość.

Ide cos skonsumować na kolacje.

Ucha zapytalam mailowo moja rodzinna czy byloby wielkim naduzyciem dostac skierowanie na zbadanie LDL HDL i trogl.? Nie bylo problemu, dostalam skier. I jutro jadę do labo. Ok 13 bedzie wynik. Zzera mnie ciekawość co pokaze po 1.5 kuracji i diecie.

Zamykam do jutra.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 11.05.22, 20:50
                                                    KENDO i LUSIU zauwazam ,że teraz musimy wybierac albo pracki domowe
                                                    albo soacerki po zakupy i łapanie słoneczka. Wszystko tez na zwolnionych obrotach żeby potem tu
                                                    i ówdzie nie bolało wieczorem.. Przy dobrej pogodzie napewno wazny jest spacer
                                                    ale sa nie ktore robótki domowe które lepiej nam wykonac w domu i tak t6o.
                                                    Na pierwszym miejscu zaczełam teraz stawiać zdrowie .
                                                    Troche pózno ale lepiej teraz niz wcale
                                                    Dzisiaj byłam w Biedronce i dokupiłam sobie drugą palemkę do poprzedniej.
                                                    Będą rosły obie jak u KENDO bo tak mi sie spodobało.
                                                    Zyczę spokojnej nocki.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 12.05.22, 07:25
                                                    Witajcie... całkiem dobrze się czuję,tylko nie za dużo na nogach,bo w nocy znowu mi skoczyło,ale się poratowałam i jest OK.
                                                    Natomiast córka w nocy się rozchorowała,bo się zaraziła grypą żołądkową,
                                                    a miała jutro jechać na wesele do koleżanki do Białegostoku.
                                                    No i nic na to nie poradzisz,popija moją orzechówkę po troszeczku i oby pomogło
                                                    i żebyśmy się nie zarazili.Ja na wszelki wypadek z mężem będziemy popijali.

Kalisto,to są 2 clematisy ubiegłoroczne i powinny zakwitnąć według ogrodnika.
                                                    Niczym nie okrywałam,bo te są niby mrozoodporne.Myślałam,że z nich nic nie będzie.
                                                    Bardzo jestem ciekawa wyników na cholesterol.
                                                    Mam skierowanie,ale nie ma na razie kiedy zrobić.

• kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 09:13
                                                    Mario,
                                                    dokladnie masz racje z dbaniem o zdrowie,
                                                    wszystko co robimy sklada sie na nasze samopoczucie,
                                                    tez zauwazylam,ze jestem juz wolniejsza w wykonywaniu dawnych czynnosci i nawet teraz przy przygotowywaniu balkonu na lato,gdzie mialam okna balkonowe obmyte to strasznie odczulam te porzadki..co w ubieglym roku nie odczuwalam takiego okropnego zmeczenia z bolami,
                                                    wiec planuje dokladnie teraz z prac fizycznych,by nie odczuc niedogodnosci po ich wykonaniu,
                                                    zagooglaj sobie Mario,jak sie je pielegnuje,
                                                    moje stoja w wschodnim oknie,gdzie slonce operuje do 13 godz,przyslaniam troszke zaluzje ,podlewam zawsze w niedziele niecala szklanka wody juz odstanej,
                                                    zycze powodzenia,milych spacerkow /i udanego dnia
                                                  • kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 09:15
                                                    Kallisto,
                                                    no ciekawa tez jestem wynikow,
                                                    i mam nadzieje,ze nie spoczniesz na laurach trzymania racjonalnego odzywiania,jak sie okaze,ze sa OK,
                                                    zycze wytrwalosci /zdrowka/i milych spacerow czy yogi.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 09:17
                                                    witajcie Zalogo..

Jaga,
                                                    powitala nas jako skowronek dzisiaj,
                                                    z slodkimi kociaczkami i dobrym dniem,
                                                    szkpda,ze przypadlosc zoladkowa sie trafila,
                                                    mam nadzieje,ze w aptece sa odpowiednie laeki szybko dzialajace na ta przypadlosc-zdrowka szybkiego zycze,

wieje okrutnie i slonecznie.

zycze Nam udanego dnia i zdrowka
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 12.05.22, 09:41
                                                    Hej !!! ...
                                                    Pech, pecha pogania, widac tak mialo byc dla Ali,
                                                    nic straconego, pewnie nie jedna taka przyjemnosc jeszcze
                                                    bedzie, bo rocznice przed mloda para beda?.
                                                    Ciekawa jestem jak Jaga i jej malzonek, czy orzechowka
                                                    zapobiegnie zoldkowej grypie?

Lubie clematisy, ale u mnie wieja prawie co dzien wiatry,
                                                    a one nie lubia przeciagow?

Maria88, wziela swoje zdrowie na powznie, pewnie, ze
                                                    jeszcze mozna duzo zmienic w swojej diecie i w
                                                    gospodarczo-socjalnym zyciu.
                                                    Ja staram sie tez myslec o wygodzie dla siebie, ale przy przyplywie
                                                    checi i dobrego samopoczucia czlowiek sie zagalopuje i pozniej
                                                    cierpki z dyskomfortu zdrowotnego.

Kallisto, ma dobra dr, u mnie chyba by to nie przeszlo, bo sluzba
                                                    zdrowi oszczedza do maxsimum.

Kendo, narzeka na wiatr, i ja tez, na runde musze wybrac trase
                                                    zeby wiatr wial w plecy.

Zycze Nam udanego czwartku pod kazdym wzgledem.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 09:54
                                                    hej Lusia,
                                                    wiatrzysko wieje z zachodu i to "jak w Kieleckim"
                                                    ubiore sie odpowiednio i wyjde choc na troche na wiatrzysko..

udanego marszu i rownowagi w silach prackowych
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 12.05.22, 10:09
                                                    Kendo, chyba nie bedzie zadnych pracek dzisiaj,
                                                    przesiedze przy roznych swoich kreatywnosciach,
                                                    bo obiad mam gotowy, chyba ze na rundzie dojde do
                                                    sklepu to zakupie kabaczki i popelnie pulpety w sosie
                                                    dla wnuczki, a pozniej i dla mnie na sniadania beda dobre kabaczki.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 10:23
                                                    no wlasnie,
                                                    cena na nie obecnie zachecajac,
                                                    wrto je kupic i palaszowac,
                                                    moze tez zakupie?
                                                    wczoraj podluzna papryke czerwona kupilam,sa naprawde smaczne..
                                                    w polaczniu z kabaczkami swietny dodatek do miesiwa..
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 12.05.22, 11:40
                                                    Witam. U mnie tez bardzo duzo wiatrzysko chociaz słoneczko mocno grzeje.
                                                    Po południu moga byc burze. Musze odwiedzic apteke po żel do nóg więc będę
                                                    się zbierać. Wczoraj i dzisja piorę, czyszczę zimowe wierzchnie ciuchy i obuwie.
                                                    Korzystam ze słonka na balkonie.
                                                    Obiad mam będzie barszczyk czerwony z fasolką jaśkiem.
                                                    Drugie tez do odmrozenia do wyboru. Moge spokojnie robic co innego.
                                                    Wczoraj w Biedronce kupiłam paczkowaną watrobke drobiową ale usmaże
                                                    na sobote i niedziele bo porcja duza. A może nie usmażę ale tylko
                                                    w naczyniu żaroodpornym uduszę z cebulka i jabłkiem.
                                                    Udanego dnia życzę.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 12.05.22, 12:00
                                                    hej Mario,
                                                    ciekawa propozycja watrobkowa,
                                                    nigdy nie piekalm jej w piekarniku,
                                                    kupilam w Lidzie swieza i od razu poporcjowalam i zamrozilam,
                                                    tez moze zrobie na sobote lub niedziele,

smacznego obiadu zycze i udanego spaceru do apteki..
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 12.05.22, 18:13
                                                    hej.

Wynik mam z 345 spadło na 176 czyli nie źle. Jeszcze chwila i spadnie do normy mam nadzieję big_grin
                                                    Niestety ALT mam 36, norma do 35. Jak zalogowałam się na profil z wynikiem to od razu narzuciła się informacja, że jeśli ALT ponad normę to powinnam bez skierowania zgłosić się do labori diagnozować dalej poziom. Zapytałam mojej pani dyrektor, która jest naukowcem genetyki, powiedziała, że tylko jedna jednostka powyżej normy ale trzeba pilnowac i dalej badać, bo zbyt wysoki zakres świadczy o wirusowym zapaleniu wątroby. No jeszcze tego mi trzeba.... przeciez dietowałam to skąd to obciązenie?
                                                    Wracam jutro do diagnostyki i będa dalej badać. Kurczę, wystarszyłam się znowu.....

PO za tym nosi mnie w domu, przyzwyczaiłam się na wyjeździe do ciągłego ruchu więc w domu organizuje sobie czas. Dokupiłam kolejne kwiatki, szczypiorek, seler i wsadziłam do doniczek.

Jaguś pocieszyłas mnie z tym clematisem, co prawda nie wiem czy mój jest mrozoodporny, bo nawet nie przyszło mi do głowy aby zostawić ulotkę, a była na niej śnieżynka i chyba nie mrozoodporna. Trudno co będzie to będzie , to mój kolejny eksperyment.

Mąż robiąc kawę zapytał czy mi też zaparzyć, nie chciałam ale spróbowałam z jego kubka i zachciało mi się big_grin Taka jestem zmiennabig_grin

• jaga_22 Re: majowe witanki 12.05.22, 19:00
                                                    Jutro zobaczę ile ja mam.

https://i.pinimg.com/564x/3a/30/f5/3a30f56f09f37a428bfc7806b9ab6d91.jpg
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 13.05.22, 06:58
                                                    Dzien dobry prawie skoro świt.

Znowu siedzę w labo, druga jestem w kolejce. Ciekawe kiedy bedzie wynik z dzisiejszego badania? Jesli poglebiona diagnostyka to moge sie dzisiaj nie dowiedzieć.
                                                    O wszedł pierwszy pacjent, ja za chwilę ale szybko💃
                                                  • kendo Re: majowe witanki 13.05.22, 08:38
                                                    hej Kallisto,skowronku,
                                                    panike robisz,
                                                    ale wiem,ze sie przejmujesz wynikiem podwyzszonym,
                                                    to moze byc,
                                                    *zasluga uprzedniego odzywiania,
                                                    *przyjmowanie lekow
                                                    *stres
                                                    pracuj z "dietka" dalej jak obecnie to bedzie dobrze z wynikiem
                                                    w aptece tez sa ziola do kupienia na ratowanie/oczyszczanie watroby = ostropez
                                                    trzymam kciuki za lepszy wynik...

a tak pozatem to mamy pochmurnie i pewnie bedzie deszczyc/powiewa juz duzo mniej/+11C/kaloryfery cieplutkie
                                                    wczoraj nawet cos w TV zgasly wszystkie kanaly,
                                                    cale szczescie,ze szlam juz do lozeczka..
                                                    jeszcze nie sprawdzalam czy dzis dziala TV,

zycze Nam milego piatku
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 13.05.22, 08:38
                                                    O! coś długo w labolat. Oby było wszystko OK.
                                                    Piękne słonko,to chorować nie można.Potańczyłam ze szczotką na balkonie.,
                                                    zjadłam śniadanie i usiadłam na chwilę za komputerem,bo w laptopie mi myszka padła.No ale już czas aby poleżeć w łóżeczku big_grin

Moja gwiazda betlejemska zapomniała,że ją kupiłam na święta w 20 20 r tongue_out
                                                    Lenka korzysta ze słoneczka,wie co dobre big_grin
                                                  • kendo Re: majowe witanki 13.05.22, 08:47
                                                    hej Jagusia,
                                                    no Lenka faktycznie bierze kapiel sloneczna na balkonowym parapecie-slicznie to wyglada,
                                                    a gwiazda,tez niespodzianke robi swym kwieciem,
                                                    mam biala,jeszcze podlewam i ma biale kwiatki,
                                                    ciekawe czy te zielone listki co wypuszcza beda na swiata BN biale?

bezbolowego dnia Jagus,imiej sobie udany dzionek
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 13.05.22, 14:33
                                                    Witam. Pogoda nierówna ale jest ciepło i pranie znowu na balkonie.
                                                    Smazyłam dzisiaj rybe . Chyba ostatni raz w tym m-cu . Więcej smrodu
                                                    niz jedzenia. a potem to mycie. Koniec, kropka na rybe będe chodzic do
                                                    knajpki.
                                                    Lenka błogo odpoczywa chyba tez sprzatała i gotowała obiadek.
                                                    Powoli robie zaleglości porzadkowe w szyladach i wygruzam co nieco.
                                                    Teraz zrobie w kuchni dobrą herbatkę do ktorej mam dobre ciasteczko z otrębami.
                                                    Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 13.05.22, 17:39
                                                    Jestem znowu. Wynik ok ale żeby nie bylo tak rozowo.... W pracom mialam straszne kołatania serca ale tak mocne ze ciezko mi bylo mowic. Puls 117 i po 15 minutach 122 bez wysilku i bez nerwow. Skad to??? Czegos podobnego nie mialam.

Ale polepszylam sobie humor. Pojechałam do centrum handlowego po jakiś wyjątkowy ciuch. Kupilam sobie sukienkę i dwie bliski. Coś nad cudu ze wszystko pasuje i jest ladne. Bralam bez przymierzenia. Wołałam dokładnie obejrzeć sie w domu. Letnie jasne niebieskie bliski i biala kiecka Wszystko za 90 zl. Mężowi kupilam połowie i t-shirt. Zgapilam sie i polowkecwzielam za maly rozmiar. Jutro musze wymienić.
                                                    Ide na ławkę no mam smaka. Mąż je loda a ja nie moge bo tłusty i slodki😭😭😭😭
                                                  • kendo Re: majowe witanki 13.05.22, 18:34
                                                    hej Mario,
                                                    dzienok mialas efektowny i z zadowoleniem patrzysz teraz na pozbycie sie przydasi,

ja tez rybe niechetnie smaze,
                                                    wole ja w piekarniku upiec,mniej zapachu w calym domu,

dzis do kawki a wlasciwie herbatki u Lusi zjadlam slonego rogalika wypelniny maslem,ktory podczas pieczenia wsiaknelo w ciasto ,
                                                    kawke druga nieraz w sobote czy niedziele sobie do slodkosci poserwuje,przewaznie z saszetki Capucino z Jakobsa

miej sobie mily wieczor
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 13.05.22, 19:45
                                                    Dla KALISTO co robic przy wysokim pulsie wklejam z netu:
                                                    Można wykonać tzw. manewr Valsalvy: należy nabrać powietrze do płuc, a następnie próbować wydychać je przez chwilę przy zamkniętych ustach i zatkanym nosie. Przy wysokim pulsie zaleca się także ograniczenie przyjmowania napojów, które przyspieszają akcję serca, takich, jak kawa, piwo, zielona herbata i napoje energetyczne. Niewskazany jest także duży wysiłek fizyczny, ćwiczenia na siłowni i sport wyczynowy.

Wysoki puls, jeśli występuje chwilowo, jest procesem naturalnym i nie wymaga interwencji. Jeśli jednak utrzymuje się przez dłuższy czas, może oznaczać różne choroby. Nie należy bagatelizować tego stanu, ale udać się do specjalisty, który określi przyczynę i wdroży odpowiednie leczenie.

• jaga_22 Re: majowe witanki 14.05.22, 09:13
                                                    Witajcie... Kalisto,myślę że trzeba brać cały wynik ciśnienia,chyba,że tak masz cały czas.
                                                    Miało być bardzo ładnie,ale na razie tego nie widać,niebo zachmurzone i 13st.teraz.
                                                    Mam ładny kawałek karkówki i myślę co zrobić na obiad,upiec,udusić,czy kotlety obsmażone w sosie.
                                                    Znowu przyjadą chłopaki,to trzeba coś zrobić.Ja trochę chodzę trochę leżę,ruszać się muszę big_grin
                                                    ale tabletkę muszę wziąć wink

• kendo Re: majowe witanki 14.05.22, 09:34
                                                    hej Jagusia
                                                    ze slodkim powitaniem Nas dzis sobotnio powittala,
                                                    dobrze ze masz checi do ruszania sie,
                                                    reszte domownicy pomoga i nic na sile...

tez bardzo deszczowo sie zapowiada na dzis,+13C/wieje okropnie

zycze milegodnia z dziecmi i jak najmniej niedogodnosci krzyzowych
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 14.05.22, 17:01
                                                    Hej !!!
                                                    Sobotnio z pieknym sloncem sie witam,
                                                    ale wiatrem wieje chlodnym.
                                                    Przy sobocie po robocie, sie ocknelam po juz
                                                    przygotowanym obiedzie, ze nie bylam na rundzie.
                                                    Za chwile wyjde, zobacze jak daleko i gdzie nogi mnie poniosa.

Przyjemnej, spokojnej soboty Nam zycze.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 14.05.22, 18:29
                                                    Lusia,
                                                    mam nadzieje,ze przepaske lub czapeczke nalozylas,
                                                    strasznie wieje,
                                                    gniazdo srok,kolysze sie ,ale trzyma sie na galazkach,
                                                    widac dobrze go poprzeplataly galazkami..

miejcie sobie mily weekendzik
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 14.05.22, 18:39
                                                    Witam u mnie tez od rana porywisty wiatr i ochlodzilo sie.
                                                    W nocy popadało.Zaliczxyłam ryneczek.Dzisiaj truskawek polskich nie było, albo może były rano
                                                    i wykupili bo jutro imieniny Zofii i chyba juz sa komunie.
                                                    Nie widziałasm tez o0górków. Były pomidory po 8zł/kg, sałata 3 zl.
                                                    rzodkiewka 2.50zl. Ogolnie ruchu duzego nie było bo wszystko drozsze.
                                                    JAGA pracując zapomina o swoich dolegliwościach. Tak to jest z mamami
                                                    że dzieci są dla nas pierwsze.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 14.05.22, 19:25
                                                    witaj Mario wieczornie,
                                                    dzis robilam zakupy dla syna,
                                                    tez chcial troche nowalijek,
                                                    podrozalo i tu,ale coz,trzeba jesc by zyc,

tak Jaga sie mobilizuje do pracki,
                                                    jak dzici maja wpasc i by mialy co zjesc..

miej sobie mily wieczor.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 15.05.22, 09:16
                                                    Pracuję bardzo niewiele,podmiotę balkon,bo ciągle coś nawiewa,jakiś pył i sprzątnąć kuwetę Myszki.
                                                    Śniadanie do łóżeczka mąż podaje.Trochę posiedzę w łóżku i muszę się położyć. się położyć.

Obiadek udał mi się wczoraj i mam jeszcze na dziś.Słonko zagląda ,ale chłodniej niż wczoraj.
                                                    Nawet Lenka ucięła sobie drzemkę na balkonie.

• lusia_janusia Re: majowe witanki 15.05.22, 12:30
                                                    Hej !!!!
                                                    Dzieki Jaga z mila niedziele, Lenka wykorzystuje promyki slonca.
                                                    Maz dba o Ciebie, a sama tez musisz mierzyc sily na zamiary.

U mnie tez slonecznie, wietrznie-zimnym wiaterkiem powiewa,
                                                    temp,+16,..C, chyba krotka runde na rowerku zaliczy?

Zadawalajacego zdrowia Na niedzielny weekend Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 15.05.22, 17:37
                                                    Hej wszystkim.

Ależ mialam sobote, tyle sie dzialo.
                                                    Po poludniu przyjechały dzieci, ogladalismy filmy z nurkowania przy radach i miedzy rybami zolwiami i plaszczkami. Podmorski raj, pieknie, kolorowo, dech zapiera z zachwytu.

A dzisiaj bylismy u młodszych dzieci. Pogaduszki kawka potem domowy obiad, troche lenistwa i dzien zleci.

Milego popoludnia.

• maria88 Re: majowe witanki 15.05.22, 20:18
                                                    Witam dopiero teraz bo dzionek szybko mi uciekł.
                                                    Wieczorem zaliczyłam dopiero spacerek bo w ciagu dnia wiał porywisty wiatr.
                                                    Teraz czekam na ostatni odcinek "Sanatorium miłości".
                                                    Ludzie jeszcze młodzi /po 60tce/ to marzy im sie ktos do pary.
                                                    Znależć kogos bliskiego to nie takie proste bo ludzie maja juz swoje
                                                    nawyki, przyzwyczajenia i na dodatek chcieliby niejednokrotnie byc
                                                    darmo obsługiwani. Skąd ja to znam?...
                                                    Wiatr teraz ustał ale idzie ochłodzenie i cos ma padać.
                                                    Czuje to po nózkach.
                                                    JAGA dobra zona to i mąż to docenia.
                                                    KALISTO raduje sie swoimi pociechami gdy czas wolny.
                                                    KENDO i LUSIA tez troszczą się o swoje pociechy.
                                                    Mysle że jak jest ciepełko to łatwiej żyć więc tego życzę wszystkim.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 16.05.22, 07:04
                                                    Puk,puk,jest tu kto? Słonko się do mnie śmieje,to i ja wesoła. Wcześnie położyłam się spać,bo byłam jakaś zmęczona i nic nie chciało mi się oglądać,no to od 4-tej nie śpię.Właśnie skończyłam śniadanko.
                                                    Normalnie,to nigdy tak wcześnie nie jadłam,ale jak dają ? big_grin
                                                    Kalisto miło spędziła niedzielę z rodzinką,reszta na pewno też.

• kendo Re: majowe witanki 16.05.22, 08:26
                                                    hej Jaga,skowronku poniedzialkowy
                                                    witam reszte Zalogi rowniez z poczatkiem tygodnia,

tak zdjecia i filmiki z nurkowania zawsze sa wspaniale,
                                                    moja siostrzenica tez nurkuje/filmuje
                                                    zawsze wyjezda tam gdzie sa czyste wody by nacieszyc sie widokami podmorkimi/oceanicznymi,
                                                    mile dni mialas Kallisto,

Maria tez upajala sie spacerkiem,
                                                    tez nie bylam w te witry okropne na marszu,
                                                    natomiast wczoraj po 18 godz.sie ocieplilo i wiatrzysko sie niemal uspokoilo,
                                                    byl przyjemny marsz z Polonia,

Jaga doswiadcza obsluge mezowska..
                                                    dobrze,ja na wzajem sie malzenstwo wspiera,
                                                    Lenka fajnie poleguje na balkonie

zycze Nam udanego calego tygodnia
                                                    zdrowka i milych chwilek

Maria dobrze okreslila,
                                                    zreszta my z Lusia tez tak myslimy,
                                                    ze wielu starszych mezczyz chce "totalnej obslugi"
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 16.05.22, 10:22
                                                    Hej !!! ....
                                                    Tez od wczesnych godzin porannych dreptam, zagladam
                                                    tu i tam gdzie mozna cos zrobic?.

Dzisiaj trudno dla samotnych z obu stron plci znalezc
                                                    prawdziwego towarzysza do zycia. Bo rozne mamy priorytety,
                                                    a dla niektorych kompromisy sie nie licza.

Ja nigdy nie mialam podanego sniadania czy posilku do lozka,
                                                    chyba ze bedac w spitalu, ale nie wiem czy by mi tak smakowalo
                                                    w normalnych warunkach, bo ja uwazam ze lozko to intymna czesc
                                                    naszego zycia.

Bylam kiedys z corka w Egipcie na wczasach, a ona tylko
                                                    chciala nurkowac i nakrecila kilka filmow z tych eskapad.
                                                    Kallisto takie chwile ogladajac podwodny swiat uspakajaja
                                                    i fantazja w czlowiku sie otwiera.

Dzien sloncem rozswietlony temp,w tej chwili +16,..C, jakis marsz
                                                    albo rowerkowanie bedzie?.

Przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 16.05.22, 11:14
                                                    Witam. Po wczorajszym spacerze rozebrało mnie dokumentnie
                                                    bo chyba za długo byłam a wiatr wiał. Miałam dreszcze i w grubym szlafroku
                                                    wtargnełam pod kołdrę. Nie oglądałam nic w tv. Rano wstałam pózno,
                                                    i jakas półprzytomna próbuje sie rozkrecic.
                                                    Za oknem słoneczko więc chyba jest nie najgorzej.
                                                    Dobrego dnia i zdrówka zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 16.05.22, 12:04
                                                    Mario88, to chyba ten wiatr tez nawiewa wirusow,
                                                    wnuczka tez zakatarzona, a wczesniej u mnie dostala
                                                    goraczki i nie wiadomo dlaczego i po 3 dniach ten katar.

Zycze dobrego samopoczucia.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 16.05.22, 14:06
                                                    witam Marie i Lusie,

juz obrobiona i po poludniu,
                                                    dzionek szybko zleci..

Mario,wiatry zawsze cos na nas nawieja,wiec,moze to tylko przejsciowe objawy i jutro juz bedzie OK-czegp zycze,

Lusia,plan ma na marsz,
                                                    ja juz jeden zrobilam,kiedy upior sie pral..

slonko jeakies anemiczne,
                                                    ale cieplo+19C/wiaterek minimalny,
                                                    na balkonie mam +24C
                                                    i zaraz na niego wyjde poczytac prase papierkowa.

zdrowka i milych chwilek.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 16.05.22, 18:32
                                                    Witam ostatnio nie ma u mnie dnia bez zimnego silnego wiatru.
                                                    Trwa to juz chyba ze 2 m-ce. Niby cieplo a nie jest.
                                                    Słonko sie męczy wysyłając ciepłe promienie.
                                                    W mieszkaniu tez juz od 1go nie grzeją a nocki raczej chlodne.
                                                    Wychodziłam do apteki i kupiłam jakiś nowy lek na żylaki DIH Max.
                                                    Jedna tabletke dzisiaj połknęłam.
                                                    Kupiłam tez swój Venescin z kasztanowca i chyba przy nim zostanę
                                                    bo pani mgr powiedziała że to b.dobry lek.
                                                    Trzeba iśc i zobaczyć w tv co sie działo w swiecie.
                                                    Dobrego wieczoru zyczę.
                                                  • kendo Re: majowe witanki 17.05.22, 07:55
                                                    Maria zaopatrzyla sie w leki na nozki,
                                                    miejmy nadzieje,ze nowy cos zadziala pozytywnie.

witajcie Vistulanki,
                                                    +10C/sloneczniepowiewa i pewnie chlodnym wiatrem,

dzien niby zaplanowany,
                                                    ale ochoty brak na wykonanie..

zycze Nam udanego dzionka
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 17.05.22, 09:12
                                                    Witaj KENDO u mnie słonko, ale te poranki to nie zachecaja do wczesnego spaceru.
                                                    Wczoraj poszłam wczesniej spac i troche wczesniej wstałam bo mam duzo planów.
                                                    Napewno je nie wykonam ale wazne, że jest chęc do robienia czegokolwiek.
                                                    Zyczę dobrego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 17.05.22, 09:55
                                                    Ja też się z Wami witam.Bladziutkie to moje słoneczko i tylko 12st.
                                                    Obiecują,że czwartek,piątek będzie 26 i więcej,oby.
                                                    Pomału będę wstawała,bo trzeba się przygotować do lekarza,tylko nie wiem po co,bo przecież słyszę.
                                                    Zawiezie mnie córka,to jakoś na pięterko wejdę.

Na nóżki,czyli na żyły biorę od lat.

• lusia_janusia Re: majowe witanki 17.05.22, 17:42
                                                    Hej !!! ...
                                                    Mario88, Jaga, jak sie juz chyba zacznie takie tabletki na zyly brac,
                                                    to trzeba chyba caly czas je kontunuowac?.

Ja ja sobie przypomne to ubieram ponczochy uciskowe bez palcow, 'a po praniu
                                                    jak je odloze do szuflady to do nastepnego razu jak sobie przypone o noszeniu ich.

Dzisij nic nie robilam oprocz obiadu,
                                                    nocki nie prespalam, to chyba wczesniej jeszcze chyba
                                                    za dnia lozeczko mnie zawola do siebie.

Milego popoludnia i wieczoru Nam zycze, przespanej nocki rowniez.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 17.05.22, 17:46
                                                    Cześć Kendo, Lesiu, Marii i Jago.
                                                    A ja z takim obrazkiem przychodze dzisiaj😊

Wczoraj mialam umyć okna i odświeżyć balkon. Przyszla sąsiadka i odwiodla mnie od pomyslu, bo kurz z budowy obok, bo pylące drzewa i nie Wzielam sie do pracy. Dzisiaj zaluje, bo mialabym to juz za soba. Dzisiaj mi się nie chce, mam lenia i czekam kiedy sie ode mnie odczepi😊

Za to sobie porowerkowalam podwójna rundę. Spalilam 200 cal. Chce jeszcze zrobic mogę, bo dawno nie cwiczylam od kiedy mam rower.

Kupilam sobie takie balerinki, spodobała mi się torebka kolorem jak buty. Zaplacilam ale znając moje podejście do zakupów to nie wiem czy nie oddam. Przymierze to jednej białej kiecki. Jesli bedzie ok to zostawie. Trudno kupic wygodne buty.... Niby duzo jest ale jak przyjdzie co do czego to trudno wybrac szczególnie przy większym rozmiarze stopy nie kazdy but ladnie wyglada.

Popatrzcie jak ladnie porosly mi balkonowe kwiaty. Ladnie rosnie clematisy, czepiali sie kratownicy. Pokaze jak bedzie pidrosniety i jak okrywowa roslinka przykryje ziemie.

Ide po jabluszko, pochrupie witamin.

U nas bardzo bardzo ciepło Az milo.

Fajnego popoludnia🌇
                                                  • kendo Re: majowe witanki 18.05.22, 06:56
                                                    hej Kallisto,
                                                    wczoraj sie nie przywitalam wieczorem z Toba
                                                    witajcie rowniez reszta Zalogi,

no balerinki mam podobne,kolor bezowy-s.p-Mam mi kupila,
                                                    uzywam je juz jak tylko szybko musze zejsc ze smieciami czy do piwnicy,sa juz "leciwe"
                                                    toreneczka-obecnie modne sa takie ,jak kolor pasuje to moze byc,,
                                                    tez mysle zakupic cos innego na lato,

ciekae jak poszlo u Jagi,zdaje sie to mialo byc zwiazane z szumami w uszach??
                                                    pewnie laseczke wziela do pomocy,a balkonik na pewno duzo by pomogl

Maria chyba plan wykonala i zadowolona,tu +8C/obiecuja az +20C/powiewa wiatrem,

mysle ze dzionek bedzie udany,
                                                    z Lusia do Galleri sie wybieramy,

zycze nam udanego dnia
                                                  • jaga_22 Re: majowe witanki 18.05.22, 08:19
                                                    Witajcie... jak na mnie to bardzo rano,ale teraz niewiele robię.Dziś podmiotłam balkon ,zjadłam śniadanie uszykowane pod nos i robię jedno pranie.Kosteczek iiły starcza mi na 15 minut,a później jak łamaga idę do łóżka.
                                                    Wczoraj jak już byłam uszykowana,to zadzwoniła laryngolog,że słuch mam dobry,a jeżeli nic mi nie dolega,to nie muszę przyjeżdżać.To mi było bardzo na rękę,bo nie czułam się za dobrze,a i córce,bo wczoraj pracowała w zakładzie pracy,musiałaby się urwać.
                                                    Lubię takie kolory na bluzeczki,chyba wszystkie mi pasują,.Butków takich nie miałam,bo tylko kupuję teraz wygodne,a mam problem,bo noga mała.Jak dobre na długość,to są za ciasne.
                                                    Ma być 18st.ale już ciepło na moim balkonie,bo na termometrze aż 26st.Idę jeszcze skorzystać ze słoneczka.
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 18.05.22, 10:43
                                                    Hej !!! ..
                                                    Kallisto, kolor modny tez i w durim sezonie, typowo na lato, wygodne
                                                    balerinki wygladaja wygodne, beda Cie niemal nosic w powietrzu.

Jaga zadowolona z wczorajszego dnia, nie odwiedzila dr, bo slyszy
                                                    dobrze, Lenka pilnuje kwitnienia kwiatka, a bluszcz juz ladnie sie
                                                    zazielenil.

Czekam tez na przejscie slonca na moj balkon, to moze nie bedzie
                                                    wialo za oslona scianek, to obrzadze kwiatki, zakupilysmy ziemie do
                                                    nich z Kendo, wrocilam jak zwykle z zakupami z polnocnej galeri, gdzie
                                                    Kendo podwiozla po zakupy.

Milej srody Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: majowe witanki 18.05.22, 10:55
                                                    Witam i ja. Słońce mam ale co z tego. Wieje b.zimnym wiatrem a rano to tylko 8 stopni ciepła.
                                                    Nie zamierzam wychodzic dopóki te wiatrzyska zimne nie przestaną wiać.
                                                    Komplecik KALISTO ładny i pantofelki wyglądaja na wygodne
                                                    Kicius Jagi zadowolony ze słoneczka .Fajna fotka.
                                                    LUSIA dekoruje balkonik chyba tez z myśla o wnusi.
                                                    Zycze cieplutkiego dnia.
                                                  • kallisto Re: majowe witanki 18.05.22, 15:32
                                                    Hej jestem i ja.
                                                    Znowu siedze na poczekalni. Za chwile mial byc lekarz i spóźni sie do pol godziny😡

Dzwoniła moja rodzinna, porozmawialysmy o moich przypadlosciach. Bardziej ona mowila, pytala o objawy skoków tętna. Uzależniała ontrojglicerydy od podniesionego nieco cukru. Niby jestem w normie ale jednak na ciut ponad górna granice albo cos przed. Dala skierowanie na krzywa cukrową. Powiedziala zebym mierzyła miarowosc tętna czy jest miarowe czy nie i najlepiej byloby gdybym w tym czasie mogla zrobic ekg. No nie zawsze bedzie to mozliwe, bo jak sie pracuje to nawrt trudno jechac w takim stanie autem. Poza tum gdybym dojechała to juz byloby unormowanie
                                                    Może to tez kwestia nawadniania? Wczoraj trenowalam na rowerze i kiedys mialam tętni 130 a wczoraj od 102. Czyli wtedy ponad norme no jazda byla taka samo lekka.

Pogodę mamy cud miód, jutro ma byc 28 st. C😱 trzeba lekki ciuch choc juz czuje sie różnice. Juz nie wkładam rajstop czy podkolanowek pod spodnie. Lekkie buty, cieniutka okrywka. Tak pieknie jest na skwerach, bardzo zielono. Szkoda tylko ze lato tak krotko trwa, ledwo przyjdzie i juz ucieka. Cieszymy sie pogoda, piękna naturą, odglosami przyrody i to chyba na dobrze nastraja. Mnie na pewno, a Was?
                                                  • lusia_janusia Re: majowe witanki 18.05.22, 17:31
                                                    Jaga cos ostatnio sie szybko wysypia, ma okazje
                                                    pewnie posluchac poranych spiewow ptaszkow.

Kendo rowniez jak poranny skowronek przywitala dzionek.

Mam nadzieje, ze Maria88, chociaz na chwile posiedziala
                                                    lub postala na balkonie w sloneczku dla vitaminki D.

Kallisto, trafilas na dokladnego, opiekunczego lekarza,
                                                    ktory szczegolowo kontroluje wyniki.

No tak pogoda sie wyklarowala wszedzie z wiaterkami
                                                    o zmiennej temperaturze.
                                                    Ja po przyjezdzie ze sklepu dostalam animuszu na pranie
                                                    i wykorzystalam wolna pralnie, odkurzylam, i pozniej zjawila
                                                    sie p.Basia na podworku, i obie zapytywalysmy sie o siebie ze
                                                    nie widzialysmy sie dawno.
                                                    Posiadlalysmy w sloncu przenoszac sie na krzesla rozkladane pod
                                                    moje kuchenne okno, gdzie nie odczuwalo sie powiewu wiatru.

I tak prawie juz wieczor.
                                                    Zycze Nam przyjenego i spokojnego wieczoru.