Dodaj do ulubionych

Coś Wam pokażę ...

21.04.18, 20:29
a pokażę, fragment ogrodu, od jakiś 6 m w górę smile

Lubię tę porę roku. Zaczyna się od kwitnięcia mirabelek. Mirabelki już przekwitły, co widać w prawym dolnym rogu zdjęcia. Szkoda, że tak krótko kwitną. Zaraz potem - śliwki, a następnie jabłonie. Potem, kasztanowiec, bez lilak (dużo go mam), czarny bez, jaśminowce. I tak aż do czerwca. W tym roku papierówka się pospieszyła. Zwykle kwitnie na 3 maja - jest bardzo punktualna, ale nie w tym roku.
Na dole też się dzieje. (bez zdjęć tym razem). Forsycja, pigwowiec, kalina, derenie...
O kwiatach nie wspominająć - tulipany, hiacynty teraz. Zaraz niedługo będą kwitły czosnki. Przebiśniegi, krokusy i cebulice syberyjskie już przekwitły. Za to na potęgę wyłażą konwalie. smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/uMA3NdZ7waGkzu9BbB.jpg

A - i szpak się załapał na gruszce. Ciekawe, czy to ten, co się żalił, że tata bije big_grin
A w ogóle, to szpaki chodzą mi po ogrodzie jak kury i nie zwracają na mnie uwagi.

a tu pospieszyła się papierówka:
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/G4lJ44vVYjQzYhkbhB.jpg

Na papierówce siedziała sójka, która miauczała. Tak, jak Kalafirorek to opisywała. Ale zanim wzięłam aparat - uciekła....
Obserwuj wątek
    • 7katipo Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:34
      Zapachniało wiosną! smile
    • mid.week Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:37
      kocham wiosnę. Cały dzień dziś spacerowałam z psem - swiat jest teraz najpiękniejszy wink
    • miss_fahrenheit Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:37
      kochamruskieileniwe napisała:

> bez lilak (dużo go mam)

Bardzo, bardzo zazdroszczę.
    • mayaalex Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:37
      Pieknie! I jakos tak nagle wszystko w tym roku wybuchlo (przynajmniej u mnie) ale za to ze zdwojona sila smile
    • ludborka Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:40
      😊
    • heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:43
      Cudownie smile Ja bym do domu mogła nie wchodzić od rana. Szkoda mi każdej chwili spędzonej poza ogrodem.
      • heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 20:59
        U mnie kwitnie magnolia ale zdjęcie jest słabe bo telefonem i kurcze nie wiem czemu odwrócone uncertain I kolory zupełnie nie te.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/AhSgYPjNiIMqlnabzB.jpg

Z wiosny korzysta też kot sąsiadów, który niezmiennie wywołuje wśród przechodniów okrzyki zaskoczenia bo siedzi im dwa metry nad głową, chodnik przylega do ogrodzenia wink zdjęcie z samochodu.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/WWmdRrbL0Tgz26alPB.jpg
        • aqua48 Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 21:03
          U mnie buchęły nagle bzy. Magnolie są fantastyczne. Kocham tę porę roku mimo potwornej alergii..
          • heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 21:20
            U mnie bzy jeszcze nie kwitną. A mój to dopiero wypuszcza pierwsze gałązki wink W zeszłym roku na jesieni robiliśmy przebudowę całego płotu i został wykopany. W ostatniej chwili zdecydowałam się go jednak zachować i zadołowałam w kupie kompostu wink Ale stracił całą koronę a był przez 20 lat prowadzony jako sztamowy.
            • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 21:47
              Magnolia - moje marzenie, ale nie mam aż tak słonecznego (wolnego) miejsca...Napawam się widokiem u sąsiadów - w mojej okolicy dość dużo ich.
              A bez - już widac fioletową poświatę. Szybko w tym roku. Zwykle rozwija sie póżniej.

• heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 21:58
                Moja rośnie tak ładnie odkąd zapuściła korzeń do sąsiadującego z nią dołu po kwaterunkowej sławojce big_grin
    • aerra Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 21:51
      Pięknie smile

A co do pospieszenia się - mam na balkonie doniczki z różnymi takimi - i w tym roku posiałam też cukinię, bo do szklarenek dołączone były nasionka. I ta głupia już ma pąki kwiatowe wink 10 listków na krzyż i pąki kwiatowe, w kwietniu....
    • jeziorowa Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:09
      Kochamruskieileniwe, w jaki sposób udało ci się sfotografować widok z okien mojej sypialni😀😜?
      • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 08:08
        Jeziorowa - jeśli mieszkasz po drugiej stronie ulicy i masz tam sypialnię - to jest to wysoce podejrzane!!! Ze względu na charakter budynku po drugiej stronie ulicy.....
        Bo sypialnię to am ma kto inny, jak przyjeżdza w gościnę. I założę się, że nie chciałabyś mieć wiele wspólnego z tą osobą! big_grin
        A poza tytm, chyba masz rodzinę - męża i dzieci? To by raczej wykluczało możliwość zamieszkania tamże....
        • heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 08:27
          big_grin
        • 1st.world.problems Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 12:59
          Opuszczona plebania/dom zakonny? big_grin
    • default Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:11
      U mnie szaleństwo magnoliowe - mam trzy: białą, ciemnoróżową i bladoróżową. Ciemnoróżowa jest największa i najpiękniejsza, ze 4m wysoka i o olbrzymiej szerokiej koronie, morze różu i jaki zapach !
      A do tego mam dzieci smile w krzaku jałowca tuż przy tarasie - i nisko, metr nad ziemią - jest kosie gniazdo, a w środku cztery kosiątka smile
    • znowu.to.samo Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:16
      A u mnie całe stada kosów w krzakach buszują 😊
      Małe czarne z pomarańczowymi dzióbkami
    • butch_cassidy Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:18
      Super!

U mnie z kwitnących to póki co tylko forsycje i tulipany.
      • jola_ep Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:34
        Forsycje (już przekwitają) obok słodko pachnącej mahonii. Różowy migdałek. Czereśnie i wiśnie. Szafirki, Hiacynty, tulipany i narcyzy. Pierwiosnki, kokoryczka, brunera i miodunki. Miesiącznica. Niezapominajki zaczynają się panoszyć. Każdego niemal dnia odkrywam coś nowego smile Dla tego ogrodu kupiłam dom. Przemówił do mnie szaleństwem kwitnącej wiosny (jak zaglądaliśmy przez płot kwitł fantastyczny rododendron podszyty dywanem niebieskich niezapominajek i różowego floksu szydlastego). Niedługo rozkwitną jabłonie, a my siedząc na hu stawce możemy podziwiać ten spektakl.
        • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 07:47
          Zapomniałam o niezapominajkach!! Dużo ic i zaczynają kwitnąć. Mam jeden fragment, który jak niezapominajki będą w pełnym rozkwicie - będzie cały niebieski.
          A tulipany botaniczne zakwitły u mnie póżniej ! niż te zwykłę. I rzeczywiście, te zwykłe są na dosyć krótkich nóżkach smile
          Złotlin japoński szykuje się do kwiatowego "wybuchu"
          Rododendrony też mają już wielkie nabrzmiałe pąki. (U sąsiada - jasno fioletowy rózanecznik w pełnym kwitnieniu już)

Machonia mi pada, niestety. I nie mam na nią pomysłu. Wygląda, jakby coś wlazło w nią.
          • heca7 Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 07:59
            O, u mnie też wszystkie tulipany na krótkich nóżkach w tym roku. Właśnie się zdziwiłam co one takie małe są wink
    • jola_ep Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:24
      Rzeczywiście w tym roku jest wyjątkowo pięknie. Zazwyczaj kwitną po kolei: tulipany botaniczne, potem kolejne odmiany itp. A w tym roku wszystko na raz, wszystko się śpieszy. Tulipany mają krótkie nóżki: bo nie zdążą urosną, a już kwitnąć trzeba wink Botaniczne razem ze zwykłymi. Jak nigdy...
      • kandyzowana3x Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 08:23
        Moja mama juz panikuje na zimnych ogrodnikow majowych smile.
    • chocolatemonster Re: Coś Wam pokażę ... 21.04.18, 22:31
      Cudownie! Bosko!
    • majarzeszow Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 08:39
      Cudnie !
      Ja niedawno wymyslilam, ze w kazdym meisiacu roku bede robila zdjecia ogrodu, a potem zrobie skladanke 12 najlepszych, projekt pod hasłem "Rok w ogrodzie". W kwietniu już robiłam i mam już 5 meisiecy udokumentowanych. W moim ogrodzie brak mi bzu, nad czym boleję i chyba w tym roku powaznie sie zastanowie czy moge go gdzieś posadzic, bo uwielbiam bzy.
      • solejrolia Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 12:08
        Fajny pomysł z tymi zdjęciami!

Bez lilak początkowo dość wolno rosnie, ale jak się rozhula, to ciężko go zatrzymać, no i ma odrosty.
        Więc jesli ogródek jest mały to może warto rozważyć inny gatunek bzu, nie tak popularny, a bardzo piekny: lilak Meyera odm Palibin. Rośnie nisko, do 1,2- 1,5m, i kwitnie drobniutkimi kwiatami, i również pachniesmile
        • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 12:22
          Już wielokrotnie pisałam, że mam stary ogród. I stary bez - jeden fragment jest zarośnięty bzami, pod spodem rośnie barwinek. I przyznaję, odrosty mnie wkurzają. Ale cóż.... męczę się z nimi dla efektu majowego. Wtedy pachnie obłędnie.
          Generalnie prowadzone są jako pienne suspicious
          • solejrolia Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 12:47
            To fajnie.smile
            Również je lubię, mam kilkanaście szt (różnych gat i odm.), ale mam na to miejsce, więc czemu nie.
            A odpowiedź dałam majarzeszow, która zastanawiała się, czy "wciśnie" jeszcze bez lilak. A lilak Meyera to dobra alternatywa do mniejszego ogrodu.
    • chocolate-cakes Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 09:08
      Pięknie 😁 😁 😁
      U mnie na północy wszystko później rozkwita, nie jest zbyt ciepło i wieje jak zwykle ale jest cały czas słonecznie i naprawdę pięknie. U mnie w ogrodzie dopiero ledwo wszystko zaczyna kwitnąć, ale już jest super smile
    • pade Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 10:44
      Jestem zdezorientowana, bo bzy u mnie są już w pełnej okazałości, a to przecież kwiecień!
      Czy to oznacza, że wiosna szybciej się skończy? czy jak?
      • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 11:55
        Pade, ale Ty z Wrocławia przecież....U Was wszystko wcześniej.
        Lato, zapewne też wcześniej do Was zawita wink

We Wrocławiu takie krokusy i forsycja kwitnie w czasie, gdy w Warszawie, zwłaszcza po wschodniej stronie Wisły, potrafi jeszcze śnieg leżeć. Nie mówiąc o terenach jeszcze bardziej na wschód....
        • pade Re: Coś Wam pokażę ... 22.04.18, 12:47
          Mam wrażenie, że w tym roku bez jest wcześniej niż zwykle. Ale może jestem w błędziesmile
    • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 24.04.18, 23:01
      Poprzednie zdjęcia wykonałam w sobotę. Dzisiaj jest wtorek 24 kwietnia! smile
      Kasztanowiec już kwitnie (początek). No i bzy, które w sobotę miały tylko fioletową poświatę - już rozkwitły...
      Swoją drogą - rzadki to widok w tym miesiącu. To akurat wiem, bo na początku maja mam pewne święto i zawsze chciałam by bzy kwitły. Zdarzyło się to kilka razy w moim dotychczasowym życiu smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/4pTSzI64y3bAvlZAzA.jpg

Sliwka jeszcze kwitnie, papierówka w pełny rozkwicie. Ta śliwka z pierwszego zdjęcia w wątku, papierówka z drugiego. Niestety, nieostra, bo ostrość na śliwkę się ustawiła. A zdjęcia robiłam w pośpiechu i nie miałam czasu na zabawę w artystyczne zdjęcia smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/DWkAFnv2YAaRlwqABA.jpg

To widok z jednego mojego okna. Po to walczę z odrostami bzu (nie lubię!) by cieszyć się takim widokiem i zapachem. To kwitnące na biało drzewo - to antonówka.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/S8Rw9TwagLwxQekWsA.jpg

A to wyrosło mi obok kompostownika. Rośnie ich więcej - ale w miejscu bardzo nie fotogenicznym suspicious

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/mAMw3nxb5wYAiAMa9A.jpg

A smardze jadalne to majowe grzyby! Tzn wiem, że mogą pojawiać się wcześniej, ale u mnie zawsze to maj.
      • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 24.04.18, 23:02
        uuuuu.... dlaczego takie małe się wkleiły???? A robiłam tak samo, jak poprzednio..... Jaby co, te zdjęcia są u mnie w galerii.
        • kochamruskieileniwe Re: Coś Wam pokażę ... 24.04.18, 23:23
          Ha, już wiem, jaki błąd zrobiłam smile
          Poprawka, ale samych zdjęć.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/4pTSzI64y3bAvlZBzB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/DWkBFnv2YAaRlwqBBB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/S8Rw9TwagLwxQekWsB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/mAMw3nxb5wYBiAMa9B.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka