izazaba 07.03.07, 17:17 Panie Jurku, Jak szybko zrobić i gdzie powisić domek dla sikorek, które szukają miejsca lęgowego ? Pozdrawiam, Iza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
33qq Re: domek dla sikorek 07.03.07, 18:58 www.rgabrysz.konin.lm.pl/domek.html wprawdzie to nie do mnie pytanie ale pozwoliłem sobie zalinkować. Mam dwie budki lęgowe na wysokości ok. 3,5 m i co roku sikorki się tam zagnieżdżają. Kilka lat temu powiesiłem jedną z tych budek na ścianie o ekspozycji południowej, niestety wiosna była bardzo ciepła i młode zdechły z przegrzania. Zwróć więc uwagę gdzie tę budkę będziesz wieszała, niestety nie można zdać się na instynkt ptaków w tym wypadku. Pozdrawiam. Acha, a w jednej z szopek upodobały sobie miejsce kopciuszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: domek dla sikorek 07.03.07, 19:14 Tu dowiesz się najprędzej - zapraszam na moje forum ORNITOLOGIA; forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12827 Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: domek dla sikorek 08.03.07, 06:16 Domek dla sikor najlepiej kupić, a nie robić samemu, gdyż ważne są tu nie tylko wymiary całego domku ale też średnica otworu wlotowego. O tym bowiem kto w domku zamieszka decyduje średnica otworu wejściowego tylko niewiele większa pozwala wcisnąć się tam wróblowi lub mazurkowi który jako silniejszy przegania sikory bogatki. Budka powinna być też zawieszona dość nisko gdyż takie miejsca lęgowe omijają mazurki i wróble, najlepiej około 3 metry nad ziemią nie wyżej. Powinna być tak umieszczona, aby nie dostały się do niej koty oraz w miejscu ocienionym przez cały rok. Nie powinna tez znajdować się w pobliżu miejsc gdzie chodzimy lub często wykonujemy prace ogrodowe. Należy tez wziąć pod uwagę, że teraz jest już za późno. Sikory zakładają gniazda wcześnie a już zimą czasem nocują w wybranych na miejsce lęgu budkach lub dziuplach. Dlatego budki dla nich powinny być już gotowe w początkach zimy. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś