lamia68 28.03.07, 10:56 Chce zakryć drewnianą stodołę. Myślałam o winobluszcu pięciolistkowym lub trójklapowym. Stanowisko raczej półcień. Czy te pnącza będą same wspinać sie po drewnianych deskach, czy lepszy dla nich jest mur ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: winobluszcz 28.03.07, 13:27 Trójkalpowy ma takie niby przyssawki i łapie się nimi porowatych powierzchni - u mnie wspina się po ogrodzeniu kamiennym, po drewnie też bedzie się wspinał. Tylko, że lepiej niestety rośnie w słońcu - bardzo ładnie się wówczas wybarwia jesienią. Pięcilistny ma mniej zwarty pokrój jego liście nie nakładają się tak dachówkowato jak w trójklapowym. Czepia się wąsami - idealnie pnie się po siatkach. Cena jego też jest odpowiednio niższa. Aha - ostatnio kupiłam trójklapowy w odmianie variegata ( kremowo-zielone liście ) - ale ten to już zdecydowanie musi mieć najwięcej słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: winobluszcz 28.03.07, 16:38 Tak wygląda po jednym roku uprawy z malutkich sadzonek. img458.imageshack.us/my.php?image=dscn4704gv1.jpg A tak na marginesie to mój jet 3 czy 5-cio klapkowy? A tak wygląda już późną jesienią. img479.imageshack.us/my.php?image=dscn4700ut1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 Re: winobluszcz 28.03.07, 20:10 Jak już jesteśmy przy winobluszczu, to może podpowie mi ktoś czy mogę go teraz trochę poprzycinać żeby bardziej zgęstniał w dolnej części? Da to coś? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: winobluszcz 30.03.07, 11:40 Nie warto, sam się zagęści bez cięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: winobluszcz 30.03.07, 11:41 lamia68 napisała: > Chce zakryć drewnianą stodołę. Myślałam o winobluszcu pięciolistkowym lub > trójklapowym. Stanowisko raczej półcień. Czy te pnącza będą same wspinać sie > po drewnianych deskach, czy lepszy dla nich jest mur ? Mam trójklapowca na wschodniej ścianie domu, zdecydowanie zacienione miejsce bo jeszcze z boku są drzewa. Rośnie bardzo dobrze, nie widac by brak słońca mu szkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: winobluszcz 30.03.07, 12:11 W przypadku ścian, do których pnącza nie mogą się przyczepić, można zastosować dość proste rozwiązanie - siatka typu ogrodzeniowego przymocowana tak, żeby odstawała kilka cm od ściany. Mogą to być pionowe pasy z siatki od ziemi do dachu, nawet z odstępami. I niekoniecznie szerokie - chodzi o to, żeby utrzymały środkowe, zasadnicze części pnączy, a gałązki rozłażące się na boki są na tyle lekkie, że łatwiej się trzymają. Po prostu pnącze obciąża wtedy głównie siatkę, a nie własne wąsy, czy przylgi. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: winobluszcz 30.03.07, 19:43 a czy jest jakis bluszcz, który jest zielony zimą ? Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia no zwykly bluszcz... jest zimozielony 30.03.07, 20:13 czyli caly rok zielony! Odpowiedz Link Zgłoś
boe_ Re: winobluszcz 31.03.07, 11:10 a co zrobic gdy do polowy jest mur a od polowy siatka? mur mam do wysokosci 150 cm, ale poniewaz chcialam sie troche bardziej odslonic od sasiadow, nad murem rozpieta jest siatka ok metrowej wysokosci od zeszlego roku po murze pnie sie winobluszcz i mam w planie po nim puscic powojnik, ktory zakryje tez gore, ale moze sa inne rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: winobluszcz 31.03.07, 12:00 Winobluszcz pójdzie i na siatkę, nie ma obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
boe_ Re: winobluszcz 31.03.07, 13:02 no taka mialam cicha nadzieje :) tylko nie odwazylam sie pytac, no bo jak przylgi na siatke? :) ale nie wnikam :) dzieki!:) Odpowiedz Link Zgłoś