Dodaj do ulubionych

Pęcherznica kalinolistna - żywopłot

12.04.07, 16:27
Mamy dość uciążliwe sąsiedztwo, dlatego zastanawiamy się nad posadzeniem
żywopłotu z pęcherznicy kalinolistnej.
Temat tej rośliny powtarzał się już, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi na
pytania:

1. Czy ta roślina przypadkiem nie rozłazi się po ogrodzie poprzez rozłogi?
2. Czy dobrze znosi ciecie?
3. W zależności od cięcia lub jego braku, w jakich odstepach posadzić rośliny?
4. Czy robi dużo bałaganu wokół siebie? (opadłe liście itp.)

Dziękuję z góry,
G
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 12.04.07, 21:09
      Pęcherznica nie rozchodzi się rozłogami,dobrze znosi cięcie,a liście jesienią to
      jak innych krzewów-trzeba nadmiar zgrabić,trochę może zostać na ściółkę.Na
      żywopłot cięty można sadzić co 70cm,a na luźny,swobodny ok.1,5-2m.
    • e28chru Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 07:13
      1. nie rozłazi się
      2. bardzo dobrze
      3. jeżeli będziesz ciąć bokami to możesz sadzić naet co 50 cm, tylko po co?
      Moim zdaniem metrowe odstępy wystarczą. Trzeba będzie trochę podcinać po bokach
      zeby krzew się zagęszczał, ale nie za mocno i będzie piękna.
      4. Każda roslina (niezimozielona) traci liście. To oczywiste, ale nie jest to
      wielkie drzewo i nie będzie ich cała ciężarówka.
      5. (Ten punkt to ode mnie)Czy wiesz, że może być pęcherznica jasna i ciemna? I
      obie są piękne tyle, że jasna mniej lubi słońce (ma delikatniejsze listki,
      które słońce może przypalić).
      • gabula777 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 08:19
        Zgadzam się z przedmówcą z tym,że czerwonolistna pęcherznica lubi pełne
        nasłonecznienie,a żółtolistna u mnie w lekkim cieniu modrzewia jest ładna całe
        lato,podczas kiedy inna w słońcu wiosną jest śliczna,ale latem podsychają jej
        listki.
        • e28chru Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 11:23
          No właśnie, o to mi chodziło!
        • wr50m2 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 13:20
          Bardzo dziękuję.

Żywopłot będzie w pełnym słońcu. Planowałem posadzenie 2 odmian w jakiejś
          kombinacji, ale skoro ta jaśniejsza źle znosi słońce, to może coś innego o
          podobnych właściwościach.

Jaką inną rośliną możnaby zastąpic jasną pęcherzycę, aby rosła odpowiednio
          szybko i nie dała się zagłuszyć tej purpurowej?
          • gabula777 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 14:17
            Purpurowa rośnie wolniej niż żółta,a żółta dopiero w lipcu zaczyna troszkę
            cierpieć od upałów,ale wtedy wiele roślin cierpi.Z daleka tego nie widać i
            dobrze się prezentuje,nie ma powodu aby rezygnować.
            • malaga1234 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 15:28
              Moja purpurowa całkowicie zagłuszyła żółtą.Purpurowa ma 1,80cm, a żółta
              60cm.Posadziłam jednocześnie.Lekki półcień.Chyba żółte dam w inne miejsce.A
              chciałam mieć przeplatane kolorki.Jak były mniejsze to wyglądały ślicznie.Ja
              swoich nie przycinam, bo zależalo mi na odseparowaniu sie od sąsiadów.
            • wami41 Re: Pęcherznica kalinolistna - żywopłot 13.04.07, 22:57
              gabula777 napisała:

> Purpurowa rośnie wolniej niż żółta,a żółta dopiero w lipcu zaczyna troszkę
              > cierpieć od upałów,ale wtedy wiele roślin cierpi.Z daleka tego nie widać i
              > dobrze się prezentuje,nie ma powodu aby rezygnować.

AAAAAAAAAAAAAAAAAa!! U mnie odwrotnie. Purpurowa szybciej i piekniej
          • wami41 Re:Prosze, nie mieszaj pecherznicy 13.04.07, 22:53
            Prosze nie mieszaj pecherznicy kalinolistnej z innego rodzaju krzewami. Wyglada
            to bardzo zle. Mozna pomieszac te jasna z pecherznica z ta co ma ciemne(
            liscie. wygladac bedzie ciekawiej. Wiesz dlaczego? Ta sama szybkosc wzrostu, ta
            sama wysokosc doroslych okazow, te same wymagania klimatyczne i glebowe. Good
            luck.
            • gaga171 Re:pęcherznica 14.04.07, 07:48
              Ja mam obie pęcherznice koło siebie, rosną w pełnym słońcu i nic się nie dzieje
              z żadną, myślę , że możesz posadzić jasną w słońcu, w ubiegłym roku były
              straszne upały i moja jasna przetrwała wyśmienicie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka