storczyk70 24.04.07, 11:34 Czy ktoś próbował rozmnożyć bugenwilię. Moja rośnie jak oszalała. Ma trzy lata i chętnie zrobiłabym z niej odnóżkę. Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joloczka Re: bugenwilia 24.04.07, 12:44 Zamierzam przeprowadzic to samo z moja i mam taki plan: w ukorzeniacz i do wilgotnego piasku a od gory sloik (taka mini szklarenka). Kedys probowalam w wodzie, w ziemi - niestety bez skutku :-((( Ale moja nie rosnie jak oszalala. Czytalam ze w ciasnej doniczce obficiej kwitnie no i nie daje jej zbyt duzej. Jak ty swoja trzymasz? Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: bugenwilia 24.04.07, 13:45 Ma dobrze ponad 2.70 cm wys. Ale ponieważ się nie mieściła na parapecie, wbiłam kratkę w doniczkę i naginam gałązki. Przywiązuję lekko nitką i prowadzę to do dołu, to w bok i do góry. Latem kwitnie bardzo obficie. Od trzech dni zauważyłam pojawiające się pojedyńcze kwiatki. Zaczyna więc znowu kwitnąć. Codziennie ją podlewam. Jeśli tego nie zrobię widzę, że marnieją listki. Reaguje natychmiast na brak wody. Zimą traci sporo liści. Staram się jej nie trącać. Służy jako firanka. całą sobą zasłania duże okno. Doniczka ma jakieś 25 cm wys. i ok. 20 cm średnicy. Ale nie miałam odwagi jej rozmnożyć. Może skorzystam z Twojej podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joloczka Re: bugenwilia 24.04.07, 15:34 No to zazdroszczę ci okazu!!! Moja jest w formie krzewa i wcale nie wygląda na pnącze. Zastanawiałam się nawet czy jej nie potraktowano jakimś spowalniaczem wzrostu. Dbam o nią i stwarzam wszystkie naturalne warunki. Nawet zimuje w widnym chłodnym pomieszczeniu, gdzie traci wszystkie liście. Jakieś dwa tygodnia temu podlałam ją nawet rozpuszczoną saletrą wapniową. Zdaje się ze trochę pomogło, ale nie wiem co bardziej pomogło, wiosna, ciepło i słoneczko czy moja saletra :-)) Chce ją ukorzenić z nadzieją ze może odnóżka bez spowalniacza wzrostu będzie pnączem. Raczej nie spotkałam się nigdzie z informacja aby Bugenwilla nie była pnączem, ale moja nie jest :-)) (może mam mutanta :-)). Spróbuje z nią powalczyć. Powodzenia w ukorzenianiu! Zetnij tylko odnóżkę taką raczej pół zdrewniałą, zbyt młoda będzie zbyt słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Storczyku! 25.04.07, 16:20 Czy ty nie przesadzasz? Może zmierz jeszcze raz i kwiatek i doniczkę. Bo 2,70 w takiej doniczuszce to wbrew fizyce. Nie mówiąc o biologi. A może to nie bugenwilla - albo sobie z nas żartujesz. Mam bugenwillę 3 lata i coś mi się tu nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: Storczyku! 26.04.07, 08:35 Zmierzę doniczkę dopiero wieczorem. Roślina ma tyle ile podałam - na pewno. Ta bugenwilla jest najlepszym okazem ze wszystkich moich domowych kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: bugenwilia 26.04.07, 15:04 Są różne gatunki, te sprzedawane u nas (import z Holandii) rosną wolniej. Do ukorzenienia najlepiej nadają się pędy półzdrewniałe, niezbyt rozrośnięte z bocznych odrostów. Sadzonki po 10 cm, z dwoma, góra trzema listkami. Gdy jest więcej, lepiej oderwać. Ja wkładam w ukorzeniacz i do lekkiej ziemi a na doniczkę woreczek z przeźroczystej folii by woda nie odparowywała i stawiam w ciepłym miejscu. Sadzę zwykle latem, z 8 sadzonek przyjmuje się zazwyczaj 2 - 3 szt. Ciekawe, że ukorzeniają się po 2 miesiącach ale nowe pędy wypuszczają dopiero na wiosnę. Sadzonki przywożę zwykle latem z południa Eutopy, zaraz do ziemi i na wiosnę wyrastają. Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: bugenwilia 26.04.07, 19:53 Citisus dziękuję. Doniczka ma wymiary 25 cm szer i 24 cm wys. Wysokość kwiatu się zgadza. Roślinę przesadzałam tylko raz.Niestety nie umiem wkleić zdjęcia do internetu. Spróbuję za jakiś czas, kiedy będzie dużo kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: bugenwilia 26.04.07, 20:34 Trochę mała ta doniczka, przy dużej ilości liści pewnie piorunem wysycha. Ale ostrożnie z przesadzaniem one tego nie bardzo lubią, najlepiej na wiosnę zanim ruszą nowe pędy, i z całą bryłą korzeniową do nowej doniczki. I jednak zimą trzymać w chłodniejszym pomiesczeniu. Ja raz miałem za ciepło i kwiat ruszył zimą, po czym zmarniał. Odpowiedz Link Zgłoś