sunia11 24.05.07, 11:02 moja kliwia nie chce kwitnąć,mam ją drugi rok i nic, kupiłam w pełnym kwiecie, a teraz nic,nie wiem co robię żle, miała odpoczynek zimowy,daję odżywkęi nic,może ktoś podpowie.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: kliwia 25.05.07, 07:55 Kliwia potrzebuje w zimie ok.2 miesięcy chłodu(10-15 st.)aby zakwitła.Nie powinno się obracać doniczki względem padania światła i trzeba na to zwracać uwagę jak się ją przenosi np.w chłodne miejsce.Lubi wystawę wschodnią lub podobną.Najlepiej kwitnie jak całą zimę stoi w raczej chłodnym pomieszczeniu, dlatego pięknie kwitły te rośliny w często nieogrzewanych domach naszych babć.Moja kliwia kwitnie właśnie i ma 2 kwiatostany, ale przyznam się,że nie dbam o nią,jest zarośnięta odrostami cała wielka donica, ale ładnie to wygląda więc niech jest.Wynoszę ją do chłodniejszego pomieszczenia tylko na czas ustawiania choinki w tym miejscu, nie nawożę wcale, czasem jak mi się przypomni, to jak latem nawożę kwitnace na tarasie, to ją tak przy okazji trochę.Trzeba uważać ,aby za dużo jej nie podlewać, bo ma mięsiste korzenie nie znoszące nadmiaru wody. Odpowiedz Link Zgłoś
sunia11 Re: kliwia 25.05.07, 09:39 wielkie dzięki, tylko mam problem,mieszkam w bloku i faktycznie stała cała zimę w tym samym miejscu ,na regale ,niskim ,najwięcej,ma tam miejsca ,i gdzie mam ją wynieść,ot problem.dziękuję,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: kliwia 25.05.07, 10:01 moja tez w tym roku nie kwitnie ale z kolei zawsze jest w tym samym miejscu przez lata, a wczesniej kwitla.. z kaktusem to sie zgadza- nie wyniose w zimne w zimie - nie ma kwiatow w lecie. moze sprobuj ja podlac nawozem do kwitnacych kwiatow- tylko delikatnie.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
1952.r Re: kliwia 26.05.07, 13:28 Wyczytałam w "mądrej książce",że kliwia nie kwitnie jeśli ostatni kwiatostan trzyma się długo po przekwitnięciu.Ja tak zrobiłam i nie kwitła jeden rok.Teraz obcinam łodygę jak najniżej jak tylko kwiaty zaczynają opadać.Jeśli łodyga zostaje przekwitła wtedy może się rozrastać i nie ma siły na kwitnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
1952.r Re: kliwia 26.05.07, 13:33 Zapomniałam dodać,moja stoi na parapecie okiennym cały rok,zimą kaloryfer grzeje bardzo,mimo to podlewam jak sobie przypomnę czyli słabo. Odpowiedz Link Zgłoś