24.05.07, 11:02
moja kliwia nie chce kwitnąć,mam ją drugi rok i nic, kupiłam w pełnym
kwiecie, a teraz nic,nie wiem co robię żle, miała odpoczynek zimowy,daję
odżywkęi nic,może ktoś podpowie.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: kliwia 25.05.07, 07:55
      Kliwia potrzebuje w zimie ok.2 miesięcy chłodu(10-15 st.)aby zakwitła.Nie
      powinno się obracać doniczki względem padania światła i trzeba na to zwracać
      uwagę jak się ją przenosi np.w chłodne miejsce.Lubi wystawę wschodnią lub
      podobną.Najlepiej kwitnie jak całą zimę stoi w raczej chłodnym pomieszczeniu,
      dlatego pięknie kwitły te rośliny w często nieogrzewanych domach naszych
      babć.Moja kliwia kwitnie właśnie i ma 2 kwiatostany, ale przyznam się,że nie
      dbam o nią,jest zarośnięta odrostami cała wielka donica, ale ładnie to wygląda
      więc niech jest.Wynoszę ją do chłodniejszego pomieszczenia tylko na czas
      ustawiania choinki w tym miejscu, nie nawożę wcale, czasem jak mi się przypomni,
      to jak latem nawożę kwitnace na tarasie, to ją tak przy okazji trochę.Trzeba
      uważać ,aby za dużo jej nie podlewać, bo ma mięsiste korzenie nie znoszące
      nadmiaru wody.
      • sunia11 Re: kliwia 25.05.07, 09:39
        wielkie dzięki, tylko mam problem,mieszkam w bloku i faktycznie stała cała zimę
        w tym samym miejscu ,na regale ,niskim ,najwięcej,ma tam miejsca ,i gdzie mam
        ją wynieść,ot problem.dziękuję,pozdrawiam.
        • venus22 Re: kliwia 25.05.07, 10:01
          moja tez w tym roku nie kwitnie ale z kolei zawsze jest w tym samym miejscu
          przez lata, a wczesniej kwitla..

z kaktusem to sie zgadza- nie wyniose w zimne w zimie - nie ma kwiatow w lecie.

moze sprobuj ja podlac nawozem do kwitnacych kwiatow- tylko delikatnie..

Venus
    • 1952.r Re: kliwia 26.05.07, 13:28
      Wyczytałam w "mądrej książce",że kliwia nie kwitnie jeśli ostatni kwiatostan
      trzyma się długo po przekwitnięciu.Ja tak zrobiłam i nie kwitła jeden rok.Teraz
      obcinam łodygę jak najniżej jak tylko kwiaty zaczynają opadać.Jeśli łodyga
      zostaje przekwitła wtedy może się rozrastać i nie ma siły na kwitnienie.
      • 1952.r Re: kliwia 26.05.07, 13:33
        Zapomniałam dodać,moja stoi na parapecie okiennym cały rok,zimą kaloryfer
        grzeje bardzo,mimo to podlewam jak sobie przypomnę czyli słabo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka